Dr. Cihan Avaroğlu Yatak ıslatmaya son!
HABERİ PAYLAŞ

Yatak ıslatmaya son!

Gece altını ıslatıp utancından çarşaf ve pijamalarını çamaşır sepetine gizleyip yerde yatan ya da ağlayarak uyanan ve anne babanın tepkisinden korkan, yaptığından utanan çocuk sayısı kabarık. Çocuklarda idrar kesesinin (mesanenin) kontrolü gündüz dört, gece altı yaş civarındadır. Bu yüzden gece idrar kaçırma tedavisine 6 yaştan sonra başlamak uygundur. Erkek çocuklar mesane kontrolünü kız çocuklardan daha geç öğrenirler.

Gündüz altını ıslatma, genellikle organik bir nedenden kaynaklanırken gece altını ıslatmaya psikolojik, sosyal, genetik veya nedeni izah edilemeyen nedenler eklenir. Tanı ve tedavide uygun yaklaşım, sorunun doğru tespiti ile başlar. İdrar kesesinin kontrolünün yeterince olmaması enürezis olarak adlandırılır ve ikiye ayrılır. 1. Primer enürezis: Çocuk hiç mesane kontrolü kazanmamıştır. 2. Sekonder enürezis: Yatak ıslatmaya başlamadan önce, en az 3 ay süreyle mesane kontrolünü sağlamış, daha sonra yatak ıslatma başlamıştır.

Haberin Devamı

ANNE-BABALARA...

- Çocuğun altını ıslatması anne ve babaya verilen bir ceza değildir.

- Sorunu, çocuğu rencide etmeden anlatabilirsiniz.

- Gece altını ıslatarak uyandığında bağırmadan, mimiklerinizle rahatsız etmeden, sabırla temizliği sağlayabilir, hatta ondan da yardım alabilirsiniz.

- Anne ve baba olarak, mükemmel çocuk beklentisi yerine, çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmeyi deneyin. Sınıfın en çalışkanı, en terbiyelisi, en yeteneklisi olmayabilir. Unutmayın, büyük bir olasılıkla siz de öyle değildiniz.

- Gece yatmadan yaklaşık iki saat öncesinden itibaren içecek vermeyin. Akşam saatlerinde özellikle gazlı içecekler ve çay içirmeyin.

- Gece en az bir kere tam uyandırarak tuvalete götürün. Başlangıçta uykusu ağır olduğu için uyanmakta zorluk çekse de zamanla kolay uyanmaya ve takip eden süreçte kendiliğinden kalkmaya başlayacaktır.

Peki ama neden?

- Kalıtımsal; anne veya baba çocukluğunda altını ıslatmışsa yüzde 40, her ikisi de ıslatmışsa yüzde 70 oranında çocukta da enürezis görülebilir.

- Hormon yetersizliği; gece uykuda idrar miktarını azaltan antidiüretik hormon salınımında yetersizlik olabilir.

Haberin Devamı

- Küçük mesane; bazı çocukların mesane kapasitesi küçük olabilir.

- İdrar yolu enfeksiyonları.

- Kabızlık.

- Nörolojik sorunlar.

- Diyabet.

- Uykusunun ağır olması.

- Stres; okula başlama, sınav başarısızlığı, sınavlarda yüksek beklentinin olması, spor ve müzikte en iyi olma çabası ve bunun gibi onlarca neden.

Tedavide yapılabilecek şeyler belli:

- İlaçlara güvenebilirsiniz

- Çamaşıra takılan alarmları kullanabilirsiniz

- Gece kullanılan emici özellikte külotlardan edinebilirsiniz.

(08.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder