Dr. Cihan Avaroğlu Yenidoğan minikte sağlık testi mucizesi
HABERİ PAYLAŞ

Yenidoğan minikte sağlık testi mucizesi

Haberin Devamı

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN?

DOĞUMSAL HİPOTİROİDİ: Tiroid bezinin az çalışması sonucu önlenebilir zeka geriliği ile seyreden hastalık, her 3 bin 500-4 bin canlı doğumda görülür. Hemen tedaviye başlandığında zeka geriliğinin önüne geçilmiş olur.

FENİLKETONÜRİ: İkinci yaşın sonuna kadar IQ’nun 50’ler düzeyine düşmesine neden olur. Tanı konulduğunda, yaşam boyu özel diyet uygulanarak bedensel ve zihinsel gelişim normal seyreder.

BİYOTİNİDAZ EKSİKLİĞİ: Ülkemizde görülme sıklığı dünya ortalamasının üzerindedir ve yaklaşık 11 bin çocuktan birinde görülür. Kas güçsüzlüğü, havale, solunum sorunları, saç dökülmesi, deri döküntüleri, denge bozukluğu, görme ve işitme bozukluğu ile seyreder. Tanıda gecikildiğinde ölümle sonuçlanabilir. Tarama testleri ile teşhis konulduğunda, yaşam boyu sadece ağızdan B7 vitamini (biotin) alınarak tedavi edilir.

KİSTİK FİBROZİS: Beyaz ırkın en fazla görülen kalıtsal hastalıklarından biridir. Dünyada 2 bin 500 çocuktan birinde görülür. Ülkemizde akraba evliliklerinin fazla olması nedeniyle bu oran daha yüksektir. Salgı bezlerinin etkilenmesi sonucu, başta akciğerler olmak üzere birçok organın fonksiyonu bozulmaktadır. Erken tanı, tarama testleri, tedaviler sayesinde hastaların yaşam süresi ve kalitesi artarak uzun bir yaşam sürebilir.

İLK 15 GÜN İÇERİSİNDE

‘Topuk kanı zeka testi’ olarak da adlandırılan programda, her yenidoğan bebeğin proteinli beslenmesini izleyen 24-48 saatten itibaren, ilk 15 gün içerisinde, özel filtre kağıtların üzerine topuktan kan alınarak tarama testi yapılır. Son derece kolay ve masrafsız bir yöntemle alınan az miktarda kan ile çocuklarımızın yaşama sağlıkla devam etmesini sağlamak mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder