Dr. Cihan Avaroğlu Yenidoğanın sıkıntısı
HABERİ PAYLAŞ

Yenidoğanın sıkıntısı

19 Şubat’ta ailemize bir bebek katıldı. Kayınbiraderim Okan ile Aylin’in kızı Ekin dünyaya geldi. Bir kez daha gördüm ki yeni doğum yapan annelerin ve bebeklerin en önemli sıkıntısı bebeğin krizleri, yani infantil kolik. Peki ne yapılabilir?

İkindi ve akşam artar

İnfantil kolik hakkında unutulmaması gereken en önemli nokta, süt çocukluğu döneminin en sık rastlanan rahatsızlığı olduğudur. Wessell’in tanımlamasına göre gelişimi normal olan 0-3 aylık bebeklerde görülen, en az üç hafta süreli, haftada üç günden, günde üç saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan biçimde huzursuzluk, ajitasyon, ağlamaların olduğu tablodur. Tüm bebeklerin yaklaşık yüzde 10-40’ında görülür. Yine bir başka gerçek ise, kolik tablosunun özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde meydana gelmesidir. İyi bir haber: Bebeklerin yüzde 47’si ilk üç ayda kolikten kurtulur. Yüzde 41’i altı ayda, yüzde 12’si bir yaşında rahata kavuşur.

Haberin Devamı

Süt, bebeğe yeter

Benim gibi bebek beslenmesinde anne sütünü altın standart olarak gören çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, aileleri sürekli olarak formül mamaı vermeme konusunda uyarsak da bazen gereksiz mama kullanımında etkisiz kalabiliyoruz. Bebeğiniz günde 20 gram alıyorsa, günde dört ve üzerinde çiş yapıyorsa, yenidoğan refleksleri aktif, canlı ise anne sütü yetiyor demektir. Bebeğin ağlama krizlerinin olması tek başına anne sütünün yetmediğinin kanıtı değildir. Doğada her canlının yavrusunu beslemeye yetecek kadar sütü her zaman vardır. Yeter ki sütün azalmasına neden olabilecek fiziksel ve ruhsal olumsuzluklar bulunmasın. Sağlıklı bir nesil dileğimle...

Diş sağlığı için 10 ALTIN KURAL

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi uzmanları, çocukların diş sağlığını korumanın, hekimlerden önce ebeveynlerin görevi olduğunu söylüyor. Uzmanlar, anne-babaların uygulanması gereken 10 altın kurala dikkat çekiyorlar.

1) Dişleri çıkarken diş hekimi ile tanıştırın ki ‘doktor fobisi’ gelişmesin.

2) Bebekleri, dişleri çıktıktan sonra kesinlikle biberon ile uyutmayın.

Haberin Devamı

bEmzik kullanımı 2 yaş civarında bitmeli.

4) Miniklere fırçalama eğitimi ve ağız hijyeni konusunda bilgiler verilmeli.

5) Şekerli ürün tüketimi kontrol altında tutulmalı.

6) Çocukların beslenmesine özen gösterilmeli.

7) Çocuklar dişleri ağrımadan hekime götürülmeli.

8) 7-9 yaş arasında ortodontik muayene şart.

9) Süt dişi çekilmesi gerekiyorsa, onun yerine sürekli diş gelinceye kadar yer tutucu yerleştirilmeli.

10) Diş hekimi muayeneleri periyodik olarak 6 ayda bir yapılmalı.

(23.02.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder