Dr. Haydar Dümen İlacı erken içmek ise yarayabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlacı erken içmek ise yarayabilir

Ertesi gün hapının kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü hormonları etkiliyor ve adet düzenini bozuyor. Hapı almak zorundaysanız etkisini görebilmek için mümkün olduğunca erken için.

Kanama başlıyor

21 yaşındayım. 1 sene öncesine kadar adetim çok düzensizdi, şu an düzenli. 2 aydır adetimden 1 hafta ya da 10 gün sonra az az kanama geliyor ve adet görene kadar devam ediyor. Adetimle bitip 10 gün sonra yine başlıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet bittikten sonra yaşadığınız bu ara kanamalar hormonal birtakım sebeplerden kaynaklanabileceği gibi rahim içinde yer alan myom, polip gibi yer kaplayıcı yapılardan da olabilir. Bu durumun her ay devam etmesi halinde bir doktora başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Etkisini gösterir mi?

Üç gün üst üste ilişkiye girdim, vajinaya boşalmadı. Ama vajinanın yanında sperm vardı, ertesi gün hapı kullandım. Ve adetimden bir gün önce ilişkiye girdim. 9’unda adet görmem gerekirken 10 gün gecikti. Hamile olma ihtimalim var mı? Ertesi gün hapı 3’üncü gün bile alınsa etkisini gösterir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bilmeniz gereken vajen içine boşalma olmasa da menide bulunan herhangi bir spermle bile gebe kalma riskiniz vardır. Ertesi gün hapları rutin korunma yöntemi olarak değil, sadece çok zorunlu hallerde kullanılmalıdır. Düzenli ilişkiniz varsa doğum kontrol ilaçları gibi gebelikten koruyuculuğu çok yüksek yöntemleri kullanmanız iyi olur. Adetiniz 10 geciktiyse idrarda gebelik testi yaptırın, sonucuna göre doktorunuza haber verin. Gebelik yoksa ertesi gün hapları adet düzensizliğine neden olabileceğinden doktorunuzla bu ilaçları kullandığınız bilgisini mutlaka paylaşın. Ertesi gün haplarını illa ki kullanmak zorunda kaldıysanız etkinliğini görmek için ne kadar erken içerseniz gebeliği önleme şansınız o kadar yüksek olacaktır.

İlaç bitti, adet görmedim

Mart ayının 26’sında düşük yaptım, kanama başladı, 7 Nisan’da bitti. O günden beri adet görmedim. Kürtaj da olmadım, her şey temizmiş. İlaç bitti, ama adet başlamadı. Gebe olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, burada yapılması gereken en doğru yaklaşım düşük yaptıktan sonra kanda gebelik hormonunuzun azalmasını takip etmek olurdu. Böylece bhcg 5’in altına indikten sonra gebeliğin tamamen sonlandığından emin olabilir ve adet görmeyi beklerdiniz. Neden adet söktürücü verildi bilmiyorum. Gebelik bakılmadan bu tür ilaçlar kullanılması doğru olmaz. Size önerim bir an önce kanda gebelik hormonu baktırmanız olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder