Dyt. Serap Akyol Obezite cerrahisi geçirmiş hastalar oruç tutabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Obezite cerrahisi geçirmiş hastalar oruç tutabilir mi?

Ramazan ayı beslenme düzeninin tamamen değiştiği bir aydır. Dengeli beslenmenin kurallarından biri olan öğün düzeni değişmekte ve uyanık olduğumuz uzunca bir süre gıda alımı yapılamamaktadır. Bu durum obezite cerrahi geçirmiş, hastalık durumu olan kişilerde süreci zorlaştırır.

Bariatrik cerrahisi geçirmiş kişilerin oruç tutmalarına en büyük engel; uzun süren açlık ve susuzluk. Uzun süren açlık sonrasında, büyük volümlerle iki öğün şekilde beslenmek cerrahi hastalarında mümkün olmayacağı gibi, ciddi açlık ve susuzluk yaşamalarına buna bağlı olarak makro ve mikro besin öğelerinin alımını yeterli yapamamasına sebep olacaktır.

Haberin Devamı

Obezite cerrahisi yöntemlerinin bir çoğu, katı ve sıvı alımında önemli miktarda sınırlanmaktadır. Bu yüzden cerrahi uygulanmış kişilerin sık sık sıvı ve katı alımı yapıp günlük yeterli besin alımına ulaşması gerekmektedir. Sıcak aylara denk gelen ramazan ayında oruç tutarken normal bireyler bile dehidratasyonla (sıvı kaybı) karşı karşıya kalırken obezite cerrahisi hastaları iftar ile sahur arasında yeterli sıvıyı alamayacakları için daha ciddi sağlık sorunlarla karşı karşıya kalacaklardır.

İftarda Fazla Gıda Alımı Tehlikeli

Uzun suren açlık sonrasında artan iştah ile birlikte büyük miktarda katı ve sıvı gıdaların kısa sürede alınmasıyla beraber hazımsızlık ve distansiyon oluşacaktır. Fazla gıda alımı ve katı gıdalarla beraber sıvı alımının yapılması kusmaya yol açabilir. Kusma da dehidratasyonun artmasına ve besin öğesi alımlarında yetersizliği sebep olacaktır. Ayrıca ramazan sofralarının bereketli oluşu, fazla yağlı yemeklerin ve şerbetli tatlıların tüketiminin artması uzun süreli açlıktan sonra dumping sendromu yaşanmasına da neden olacaktır.

Yeterli ve Dengeli Beslenme İçin Zaman Yeterli Değil!

İftar sonrasındaki sürecin belli bir kısmı uykuda geçerken geri kalan 3-4 saatlik yemek yenilebilecek zaman dilimi, obezite cerrahisi olmuş hastaların, katı-sıvı alımı yapabilmelerine için yeterli bir süre değildir. Tek seferde alabilecekleri gıdaların kısıtlı olması ve katı-sıvı gıdaları bir arada alamadıkları için gün içinde alması gereken gıdaların bir çoğu karşılanamayacak ve ciddi sıvı yetersizliği gözlenecektir.

Haberin Devamı

Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Mazeretler

Oruç tutmamaya ya da oruç bozmayı gerektiren mazeretler vardır. Hastalık durumu, yolculuk halinde olma(seferi), gebelik ya da emzirme durumunun devam etmesi, yaşlılık ve gelişim çağında küçük yaştaki çocuklar, sağlığınızı bozacak aşırılıkta acıkma ya da susama hali ve ağır işlerde çalışıyor olmak oruç tutmamayı uygun kılar. Bu durumda oruç tutmayı ramazan ayının ruhuna uygun geçirmek ibadetinize engel değildir.

Obezite bir hastalıktır!

Hastalık, oruç tutmamayı veya tutulan orucu bozmayı gerektiren mazeretlerden biridir.

Kişinin oruç tutması halinde hastalığının artmasına ya da iyileşmesinin gecikmesine yol açacak bir durum mevcut ise oruç tutması uygun değildir.

Sonuç olarak;

Bu alanda yapılmış bir bilimsel çalışma olmamakla beraber, gözlemlerimiz ve klinik deneyimlerimize göre; kilo kaybının devam ettiği özellikle ilk 1 yıl oruç tutmayı kesinlikle önermiyoruz. Geçmişte diyabet öyküsü olan kişilerde bu süreç biraz daha uzun tutulmalı. Operasyon tarihinden 12-18 ay sonra hedef kilolarına ulaşmış hastalar, su ve gıda alımı miktar olarak yeterli ise çok dikkatli olmak kaydı ile oruç tutabilirler.

Haberin Devamı

Hayırlı ve Sağlıklı Ramazanlar..

Sıradaki haber yükleniyor...
holder