Efe Teksoy Gizli Sayılar (Hidden Figures)
HABERİ PAYLAŞ

Gizli Sayılar (Hidden Figures)

Haberin Devamı

25 milyon dolar bütçeyle çekilen 3 dalda Oscar adayı ‘Gizli Sayılar’ (Hidden Figures) vizyondaki yerini aldı. Film, ABD’nin uzay çalışmalarından sorumlu olan kurumu NASA’da çalışmış 3 Afro-Amerika’lı kadının gerçek hikayesine dayanıyor. Gizli Sayılar’ı izlediğinizde, geçmişte ABD’de ırkçılık yaygın olduğunu görüyorsunuz. Filmin beni en çok etkileyen tarafı 3 kadının işini kusursuz ve kararlılıkla yapıp tarihe geçmeleri oldu. Kadınlara siyahi oldukları için yapılan psikolojik baskıyı adeta kendinize yapılmışçasına hissediyorsunuz.

Gizli Sayılar (Hidden Figures)

GİZLİ SAYILAR (HIDDEN FIGURES)


Filmin konusu: Sovyetler Birliği 1957 yılında uzaya astronot Yuri Gagarin’i gönderir. Bu ABD’nin NASA üzerindeki uzaya astronot gönderme baskısını arttırır. NASA- ‘Uzay Araştırmaları Birimi’ başı Al Harisson (Kevin Costner), aralarında 3 siyahi kadının bulunduğu bir ekip kurar. Bu 3 siyahi bilim kadını hem kurumda ırkçılıkla mücadele eder hem de tarihe geçecek bir çalışma yapar.

Gizli Sayılar (Hidden Figures)

GERÇEKLER

  • Oyuncu Taraji P. Henson, 98 yaşında hayatta olan Katherine Johnson’a canlandırdığı karakter için danıştı.
  • Filmde ABD’li astronot John Glenn, piste çıkarken yanındaki adama dönerek vaktinin olup olmadığını sorar. 1962 yılında ise John Glenn’in sol bileğinde ‘Heuer 2915 A’ marka saat vardı. Bu saatte 2 adet kronometre bulunur. Çünkü astronotlar hem uçuşlarını elle (manuel) hem de uzay üssü saati ile eş zamanlı ayarlamak zorunda oldukları için.
  • Tarihe adını yazdıran Katherine Johnson, Gizli Sayılar filminin galasında filmin senaristi ve gazetecilere “ Ben önemli biri değilim sadece işimi yapmıştım” dedi.

Gizli Sayılar (Hidden Figures)

RENKLERİN ÖNEMİ

  • Oyuncuların uzay araştırmaları biriminde çalıştıklarını hissetmeleri için çekim yapılan setlerin/mekanların renkleri özel ayarlandı. NASA hesaplamalarının yapıldığı set ise soğuk renkte (steril beyaz, gri ve gümüş) çekildi. Kevin Costner’ın canlandırdığı Al Harisson’ın bürosu ve 3 kadının evleri sıcak ve koyu tonlarda renklerle döşendi.
  • Filmde siyahi bilim kadını Katherine Johnson’ın beyazlar için olan tuvaleti kullananamamasını görüyoruz. Bu olay aslında diğer bilim kadını Mary Jackson’ın yaşadığı bir meseleydi. Gerçekte Katherine Johnson beyazların tuvaletini kullanmayı reddediyordu.
Gizli Sayılar (Hidden Figures)

Gizli Sayılar filmini, özellikle gençlerin izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü film, bir bireyin azmiyle tarihin akışını nasıl değiştirebileceğini en güzel şekliyle gösteriyor.

Gizli Sayılar (Hidden Figures)

İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Sıradaki haber yükleniyor...
holder