Ekrem Sarısu 1175 gün prim ödeyip 50 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

1175 gün prim ödeyip 50 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Haberin Devamı

Soru: 1975 doğumluyum. 30 Aralık 1987’de sigortalı oldum. 4200 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Cüneyt UÇ Cevap: 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartına tabisiniz. 1175 gün daha prim ödeyerek priminizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 2025’te 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

51 yaşını doldurmanız gerekiyor

Soru: 18 Nisan 1966 doğumluyum. 1989’da sigortalı oldum. 8068 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanmama gerek var mı? Süleyman BOYACI Cevap: Başlangıcınızı gün, ay, yıl olarak vereceğiniz yerde sadece yıl olarak vermişsiniz. Başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1989’dan önceyse 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 18 Nisan 2017’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Sigorta başlangıç ve askerlik tarihinizi gün, ay, yıl olarak ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde, sorunuza daha net cevap verebiliriz.

İşin en yoğun olduğu Unkapanı Merkez Müdürlüğü’nde bile bir günde aylık bağlanıyor

Soru:
Aranan şartları sağladığımdan 25 Ocak 2013 itibarıyla emeklilik talebinde bulundum. Emekli aylığım ne zaman bağlanır? SEZGİN Cevap: Emekli aylığınız 1 Şubat 2013’ten itibaren bağlanır. Emekli aylığınızın ne zaman bağlanacağı sigorta durumunuza da bağlı. Şayet hizmet birleşmeniz ve eksik evrakınız yoksa, başvuru yapılan ay sonuna kadar aylığınızın bağlanması gerekirdi. Çünkü eksik belgesi olmayan sigortalıya, bir gün içinde aylık bağlayan merkez müdürlükleri var. Türkiye’nin en büyük ilinde ve SGK’nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) işi en yoğun olan dairesinde bile bir günde aylık bağlanıyor. Yeter ki sigortalının evrakları tamam olsun. Birkaç gün önce İstanbul SGK Unkapanı Merkez Müdürlüğü’nün bir-iki saat içinde emekli aylığı bağladığına şahit oldum. Eskiye göre SGK’nın tüm birimlerinde aylık bağlama süresi kısalarak 1 aya kadar düştü. Bugüne kadar aylık bağlanmadığına göre muhtemelen bir sorun vardır. İlgili merkez müdürlüğüne şahsen başvuru yaparak sorunu giderin. Şayet emekliliği hak ediyorsanız, aylığınız ne zaman bağlanırsa bağlansın, geçmiş ayların aylığını toplu olarak alabilirsiniz. Herhangi bir kaybınız söz konusu olmaz.

Engelli indirimi ve geçim indirimi nedeniyle Gelir Vergisi ödememeniz gerekir


Soru: Bir işyerinde asgari ücretle engelli işçi statüsünde çalışmaktayım. 3 çocuğu olan ve asgari ücretle çalışan birinin 150 TL vergi kesintisi olmayacakmış, maaşına yansıtılacakmış. Yeni Torba Kanun’a göre; nereye başvuru yapmam gerekiyor? Çocuk başına 100 veya 150 TL çocuk parası verilecekti. Bunu kimler alabiliyor? Bunun için nereye başvuru yapmamız gerekir? Yüzde 50 engelli raporum var. 3 çocuğum var ve eşim çalışmıyor. Ne kadar maaş almam gerekir? Fatih ALICI Cevap: Vergi indirim hakkı almışsanız aylık 190 TL engelli indiriminiz var. Ücretinizin 190 TL’si Gelir Vergisi’ne tabi tutulmayacak. Eşiniz çalışmıyorsa, ücretiniz üstünden hesaplanan Gelir Vergisi’nden, aylık geçim indirimi olarak 117.43 TL mahsup edileceğinden, ücretiniz üstünden ödenecek vergi kalmamaktadır. Başka bir ifadeyle engelli indirimi ve geçim indirimi nedeniyle ücretiniz üstünden vergi ödememektesiniz. Sonuç olarak 860.52 TL net ücret almanız gerekir. Çocuk başına 100, 150 TL para verilmesine ilişkin bir yasa çıkmadı. Bu nedenle herhangi bir yere başvuru yapmanız gerekmiyor.

Devlet memuru ticaret yapamaz

Soru: Babamdan taksi plakası intikal etti. Vergi mükellefi olup Bağ-Kur’a prim ödemekteyim. KPSS’ye girip devlet memuru olabilir miyim? Hasan ERDOĞAN Cevap: KPSS’ye girip memur olabilirsiniz. Ancak devlet memurlarının ticaret yapmaları yasak olduğundan, memur olduğunuz tarihten itibaren taksicilik faaliyetinizi terk edip vergi mükellefiyetinizi ve Bağ-Kur’unuzu sonlandırmanız gerekir.

Emekli aylığının düşüp düşmeyeceği üstünden prim hesaplanan kazanç tutarına bağlı

Soru: 1982’de doğdum. 1997’de SSK’lı oldum. 5100 gün primim var. 5600 gün ve 56 yaşa tabi olduğumu biliyorum. Fakat 8 veya 9000 günden emekli olanın 5600 günden emekli olandan daha az maaş alacağını duydum. Ne önerirsiniz? Necmi ÇETİN Cevap: Emekli aylığınızın düşüp düşmeyeceği, üstünden prim ödenen kazanç tutarına bağlı. Maalesef sizin gibi 2000 yılından önce sigortalı olan ve emekli aylıkları 2000’den önceki dönem, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar olan dönemler için, farklı usullerde hesaplanan sigortalılardan asgari ücret üstünden prim ödeyenlerin emekli aylıklarında az da olsa düşme meydana geliyor. Şayet asgari ücret üstünden prim ödüyorsanız piminizi tamamladıktan sonra, asgari ücret üstünden prim ödemektense ödememeniz daha iyi. Emekli aylığınızın yüksek olması için emekli olacağınız tarihe kadar, prime esas kazancın üst sınırından (bugün için 6.639.90 TL’den) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı örneğin 4-5 bin TL prim ödemelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder