Ekrem Sarısu 20 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

20 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1970 doğumluyum. İlk defa sigorta başlangıç tarihim 7 Aralık 1995. Toplam 7868 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? l Faik TARAKAYA

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2026’da emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerliğinizin 20 gününü borçlanmanız halinde, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Haberin Devamı

2523 GÜN PRİMLE EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: 20 Ocak 1977 doğumluyum. 1 Şubat 1997’deki sigorta girişimle 2523 gün prim ödemem bulunuyor. Bu prim ile emekli olma şansım var mı? l HÜLYA

Cevap: 2523 gün primle emekli olamazsınız. Ancak 1077 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

SSK GİRİŞ TARİHİ 4C STATÜSÜ İÇİN DE BAŞLANGIÇ SAYILIR

Soru: 5434’e tabi bir memurum. 4C’li olarak çalışmaya başlamadan önce de SSK’lı çalışmışlığım var. 4C kapsamında malullük için kurumumuza başvurduğumuzda, ‘ilk sigorta tarihinden önce malul olmamamız gerekiyor’ dendi. Kişinin ilk sigorta tarihinden önce malul olduğu tespiti yapılırsa; “sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün yüzde 60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

Bu sigortalılar, 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar” denilmektedir. Burada 15 yıllık sigortalı olmak ile ilgili ilk sigorta tarihi anlamında, SSK girişi mi yoksa 4C girişi mi esas alınıyor? l Melih ÖZDEN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihi kişi adına ilk defa Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalışma süresi bildirilen gündür. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihiniz ilk defa sigortalı çalışmaya başladığınız tarihtir. Bu tarih 4C statüsündeki çalışmanız için de sigorta başlangıç tarihi sayılır.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK İÇİN HİZMET BİRLEŞTİRMEK ZORUNLU

Soru: Kardeşim memuriyete 1999 yılında başladı. 2016 yılında da adli soruşturma neticesinde 2 yıldan fazla hapis cezası aldığı için memuriyetinden atıldı. 15 yılını dolduran memurların 61 yaşında hem emekli hem de emekli ikramiyelerini alabileceği belirten yazılarınızı okumuştum. Kardeşim 43 yaşında ve 61 yaşa bayağı var. Bir yerde çalışmak istese, işveren ‘sigortasız çalıştıramayız’ diyor.

61 yaşa kadar çalıştığı zaman adına sigorta primi yatırılmış olsun veya kendi işyerinde Bağkur primi yatırılmış olsun, emekli olmak istediğinde SGK illaki ‘hizmet birleştirmesi yaparak emekli olabilirsin mi’ der? Yoksa zaten emekliliği hak etmiş, SSK ve Bağkur priminin bir önemi yok, memuriyet ikramiyesini kaybetmemek adına 61 yaşında Emekli Sandığı’ndan emekli olabilir mi? l Cengiz KARA

Cevap: Hizmetler birleştirilerek emekli olunuyor. Yani hizmet birleştirme zorunlu. Kardeşiniz bundan sonra SSK’ya veya Bağkur’a prim ödediğinde ileride hizmetlerini birleştirmek zorunda. Ayrıca memuriyetten sonra SSK’ya veya Bağkur’a 1259 günden fazla prim ödediğinde, Emekli Sandığı’ndan değil, SSK veya Bağkur’dan emekli olur.

Haberin Devamı

Çünkü primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Şayet kardeşiniz yüz kızartıcı bir suçtan dolayı memuriyetten çıkartılmamışsa, kardeşinizin SSK’dan veya Bağkur’dan emekli olduğunda da memuriyet süresi için emekli ikramiyesi alma ihtimali var. Memuriyetten çıkartılmasına yol açan suçun mahiyetine bakmak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder