Ekrem Sarısu 3600 ek gösterge artışından dul ve yetimler de yararlanacak mı?
HABERİ PAYLAŞ

3600 ek gösterge artışından dul ve yetimler de yararlanacak mı?

Soru: Babam birinci derece 2200 ek göstergeden şube müdürü emeklisi iken vefat etti. Annem ile bana Emekli Sandığı’ndan babamdan dolayı aylık bağlandı. Müdürlerin ek göstergesi artışından biz de yararlanacak mıyız? SELMA

Cevap: 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe konan ve ek gösterge artışı getiren 7417 sayılı Kanun ile birinci derece şube müdürlerinin de ek göstergesi 3600’e yükseltildi. Bu artış, emekliler ile hak sahibi dul ve yetim aylığı olanların aylıklarına da yansıtılacak. Uygulama 15 Ocak 2023’te başlayacağından, babanızın emekli aylığı 3600 ek göstergeye göre hesaplanacak. Dolayısıyla sizin ve annenizin aylıkları da hisseleriniz oranında artacaktır.

Haberin Devamı

BÜTÜN HEMŞİRELERE EK GÖSTERGE UYGULANACAK MI?

Soru: Hemşirelik lisesinden mezun olduktan sonra 2001 yılında hemşire olarak göreve başladım. Görevdeyken 2 yıllık Açık Öğretim İşletme Mezunu oldum. Halen birinci derece 2200 ek göstergedeyim. Sağlık ile ilgili yükseköğrenim mezunu olmadığım, hatta 4 yıllık mezunu da olmadığım için 3600 ek göstergeden yararlanamayacağım söyleniyor. Acaba bu doğru mu? NERİMAN

Cevap: Halen hemşirelerden; yükseköğrenim görenlerin ek göstergelerinin belirlenmesinde sağlık alanında yükseköğrenim görenlerle, diğer alanlarda yükseköğrenim görenler ayrıma tabi tutuluyor. Örneğin; hemşire yüksekokulu mezunu birinci derece bir hemşirenin ek göstergesi 3000 olmakla birlikte, sizin gibi sağlık meslek lisesi mezunu ve 2 yıllık açık öğretim işletme mezunu birinci derecede bulunan bir hemşirenin ek göstergesi ise 2200’dür.

Ek gösterge yasası veya torba yasa olarak bilinen ve 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7417 sayılı Kanun ile hemşirelerden yükseköğrenim gören ve birinci derece gelenlerin tamamı 3600 ek gösterge kapsamına alındı. Uygulama Ocak 2023’te başlayacağından sizin de bu tarihten itibaren ek göstergeniz 3600’e yükseltilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder