Ekrem Sarısu 50 yaşı da doldurmanız gerek
HABERİ PAYLAŞ

50 yaşı da doldurmanız gerek

Soru: 1 Ocak 1979 doğumluyum. İlk SSK işe giriş tarihim 15 Kasım 1993 olup 5727 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa faydalanabilir miyim? GÜL

Cevap: Sigorta girişiniz 14 yaşında görünüyor. Girişte adınıza prim ödemesi varsa emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli, bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak girişte adınıza prim ödemesi yoksa belirttiğimiz şartlarla emekli olamazsınız. Adınıza ilk defa prim ödenen tarihi bildirirseniz sorunuzu yeniden cevaplarız.

Haberin Devamı

EYT’DEN YARARLANABİLİR MİYİM?

SORU: 51 yaşındayım SSK başlangıcım 23 Nisan 1995 olup 6800 gün primim var. Son on yıldır Emekli Sandığı’na prim ödüyorum. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanabilir miyim?  Erdoğan YILMAZ

CEVAP: Henüz ortada kamuoyuyla paylaşılan bir EYT yasa tasarısı dahi yok. Yani EYT esasları belli değil. Ancak EYT yasasının 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor. 9000 gün priminiz olmadığından beklendiği gibi bir yasa çıkarsa sizi kapsamaz. Ancak belli de olmaz belki her sigortalıyı kapsayan bir yasa da çıkartılabilir. Yasa tasarısı belli olduğunda burada gerekli açıklamaları yaparız.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ İPTAL EDİLEMEZ

Soru: 17 Aralık 1963 doğumluyum. SSK girişim 21 Kasım 1986. Askerliğimi 1988’de yedek subay olarak yaptım. Memurluğa başlama tarihim 19 Aralık 1992. Ekim 2011’de memurluktan 3’üncü kez istifadan sonra Temmuz 2014’e kadar 239 gün SSK’lı çalıştım. 4C toplam 6330 gün, 4/A’dan 1469 gün prim ödemem var.

1) 61 yaşı doldurup Emekli Sandığı’ndan kısmi emekli olunca ikramiye alır mıyım? Aylığım o zamanki en düşük emekli memur maaşından daha mı az olur? Ocak ve temmuzdaki her artışta maaşım neye göre artar?

2) Şu an SSK’dan normal emekli ya da 3600 günle emekli olma imkanım var mı? Son 7 yıl kuralı buna engel mi? Peki ikramiye?

Haberin Devamı

3) Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası ile 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan, 5000 prim günü ve 55 yaşı dolduran herkese, en çok prim ödediği sigorta kolundan, normal veya kısmi emeklilik imkanı verilirse son 7 yıl kuralına takılmadan hemen emekli olur ve ikramiyemi alır mıyım? (Gerekirse hizmet birleştirme iptali talep ederek. Çünkü o takdirde sadece 4C primim emekli olmama yetecek.) Vedat EVCİMEN

Cevap:

1) 15 tam yıl hizmet süreniz olduğu için, 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilir ve emekli ikramiyesi alabilirsiniz.

2) Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statünden emekli olunuyor. Son yedi yıl kuralına göre emeklilik için Emekli Sandığı’na tabi olduğunuzdan, 3600 günle SSK’dan emekli olamazsınız. Emekli olamayacağınızdan ikramiye de alamazsınız.

3) Öncelikle hizmet birleştirilmesinin zorunlu olduğunu ve iptal edemeyeceğinizi belirtelim. Şayet belirttiğiniz gibi bir yasa çıkarsa tabii ki siz de yararlanırsınız. Yasa sizi emekli ederse memuriyet süreniz için emekli ikramiyesi alabilirsiniz. Ancak gerçekçi olmak gerekirse; belirttiğiniz gibi bir yasa çıkması çok zor. Çünkü EYT yasası konusunda henüz hiçbir şey belli değil.

Haberin Devamı

EYT yasasının 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih uzayanlardan, emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor. İlgili bakan yasa tasarısının Ocak 2023’te TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Bu açıklamaya göre, EYT esasları birkaç aya kadar belli olur. Ve sorunuzun bu kısmına yasa tasarısı belli olduğunda daha net ve doğru cevap verilebilir.

KAÇ GÜN BORÇLANABİLİRİM?

SORU: Sigorta giriş tarihim 1 Aralık 1998’dir. 15 Ağustos 2001 ve 21 Kasım 2002 tarihlerindeki doğumlarım için borçlanma yapacağım gün sayısı kaçtır? T.ERARSLAN

CEVAP: Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden sonra olduğundan doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Söz konusu sürelerde prim ödemediğinizi varsayarsak, birinci doğumunuz için 457 gün, ikinci doğumunuz için 720 gün olmak üzere toplam 1177 gün doğum borçlanması yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder