Ekrem Sarısu 50 yaşınızı doldurmanız gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

50 yaşınızı doldurmanız gerekiyor

Haberin Devamı

Soru: Eylül 1987’den beri sigortalıyım. 5145 gün prim ödemem var. Kaç yaşında emekli olurum? Taner KADIOĞLU

Cevap:
25 yıl sigorta süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Süreniz ve priminiz yeterli. 50 yaşınızı da dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Kıdem tazminatını devlet değil işveren öder

Soru:
Özel şirkette çalışan biri emekli olduğunda kıdem tazminatını nereden alıyor? Devletten mi işverenden mi? YAKUP

Cevap:
Özel sektörde çalışan kişi emekli olduğundan kıdem tazminatını işverenden alır. Özel sektörde çalışan kişinin kıdem tazminatına devlet karışmaz.

TEK EKSİĞİNİZ YAŞ

Soru: 23 Aralık 1968 doğumluyum. 15 Haziran 1985’te sigortalı oldum. 5356 gün primim mevcut. Askerliğimi 1990-1992 tarihleri arasında yaptım. Emeklilik hakkımı ne zaman kazanırım? Erkan ÖZDÖL

Cevap:
Emekli olmak için; 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartına tabisiniz. Sigorta süreniz ve prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 23 Aralık 2017’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emekli olma tarihinizi değiştirmez. Bu açıdan borçlanmaya gerek yok.

Destek prim borcunu 31 Mayıs 2013’e kadar yapılandırmayan treni kaçırır

Soru:
2000 yılında emekli olup serbest çalışan mimarım. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) adıma 14 bin lira destek primi borcu çıkarmış. Bu borçtan nasıl kurtulurum? Dava açsam davayı kazanabilir miyim? Tarık DEMİR

Cevap:
Sosyal güvenlik destek primlerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa çıktı. Son başvuru tarihi olan 31 Mayıs 2013’e kadar başvuru yaparak prim borçlarınızı gecikme cezası ve gecikme zammından kurtularak 36 ayda 18 eşit taksitle ödeyebilirsiniz. Mahkemeyle halledilebilecek bir konu değil. Destek priminden kurtulmanın tek yolu ödeme.

Çıplak mülkiyet devrinden edinilen kazanç istisna haddini aşmadığından vergi ödenmez

Soru: Büyükannemiz 2010’da halen oturduğu evinin intifa hakkını bekar olan kardeşime verdi. Fakat kardeşim bu süreç içinde evlendi. Büyükannemiz bu evin intifa hakkını kardeşimden tekrar kendi adına almak istedi. Kardeşimden bize intifa hakkını verirse, kendisine 6000 TL Gelir Vergisi oluşacağını, ancak bu parayı kendisine ödememiz halinde intifa hakkından feragat edeceğini belirtti. Burada oluşacak Gelir Vergisi nasıl hesaplanıyor? Böyle bir vergi var mı? Ne zaman ödenmesi gerekir? Aslı ÖZDEMİR

Cevap:
Büyükanneniz kardeşinize dairesinin intifa hakkını vermemiş. Dairenin intifa hakkını üstünde (kendinde) tutarak dairenin çıplak mülkiyetini 29 bin liraya satmış. Emlak vergi değerinin üçte iki intifa hakkına, üçte biri de çıplak mülkiyete sayılıyor. Tapu işlemin yapıldığı tarihte dairenin emlak vergi değeri 86 bin 764 TL olduğundan üçte biri olan 28 bin 921 TL’yi yuvarlayarak 29 bin lira üstünden dairenin çıplak mülkiyeti kardeşiniz adına satış yapılmış. (Para alınmadığından aslında bağış olarak işlem yapılacaktı). Dolayısıyla kardeşiniz dairenin çıplak mülkiyetini, dairenin intifa hakkı sahibi olan büyükannenize devredecek. 2013 yılı için dairenin emlak vergi değeri 106 bin lira. Çıplak mülkiyetin büyükannenize devri, ilk işlemde olduğu gibi satış yoluyla yapılacaksa, emlak vergi değerinin üçte biri olan 35 bin 333 TL, yuvarlarsak, 36 bin TL üstünden satış gösterilmesi gerekir. Kardeşiniz iktisap ettiği çıplak mülkiyeti 5 yıl içinde elden çıkarttığından elde ettiği 7000 TL kazanç ‘değer artış kazancı’ kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi. Ancak 2013’te elde edilen değer artış kazançlarının 9400 lirası Gelir Vergisi’nden müstesna tutulduğundan, kardeşinizin ödeyeceği vergi yok.

Yurtdışı çalışmalarını borçlanarak emekli olanlar destek primine tabi olarak çalışabilir


Soru: Bulgaristan’dan göç ettim. Bulgaristan’daki çalışmalarımı borçlanarak emekli olduktan sonra destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilir miyim?

Elvan SELVİ Cevap: Yurtdışı hizmet borçlanmasıyla emekli olanların, destek primi ödeyerek çalışmalarını yasaklayan yasa hükmü, 19 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5997 sayılı yasanın 15’inci maddesi hükmüyle kaldırıldı. Yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olanlar, 19 Haziran 2010’dan itibaren destek primine tabi olarak çalışabiliyorlar. Bulgaristan’dan zorunlu göç kapsamında Türkiye’ye gelen ve Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları, Bulgaristan’daki çalışma süresini belgeleyerek borçlanıp emekli olduktan sonra destek primine tabi olarak çalışabilir.

Yaşı doldurduğunda emekli olacak kadar primi olmayan primlerini geri alabilir

Soru: 1
965 doğumluyum. 20 Temmuz 1995’te SSK’lı oldum. 1200 gün prim ödedim. 2010’dan beri primlerimi kendim ödüyorum. 1988 ve 1991 doğumlu iki kızım var. Ne zaman emekli olabilirim? Vazgeçme durumumda yatırdığım primleri geri alabilir miyim? M. A TURUNÇ- MUĞLA

Cevap:
Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Son 1260 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla 2400 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan maalesef doğum borçlanması yapamazsınız. Emekli olacağı yaşı doldurduğu halde, emekli olacak kadar prim ödemesi olmayanlar, talep etmeleri halinde ödediği primleri toptan ödeme adı altında geri alabiliyor. Yaş haddinden emekli olacağınız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar prim ödemenizi 3600 güne tamamlayamazsanız, talep etmeniz halinde uzun vadeli sigorta kollarına ödenen primi geri alabilirsiniz. (2023’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder