Ekrem Sarısu 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 3 Mayıs 1964 doğumluyum. Eylül 1982’de SSK’lı oldum. 1001 gün prim ödedim. 1 Nisan 1988- 31 Temmuz 1989 arası yedek subay olarak askerlik görevimi yaptım. 4 Ocak 1993’ten beri Emekli Sandığı’na tabiyim. Ne zaman emekli olabilirim? M. Serdar ALTINTAŞ

Cevap:
25 yıl fiili hizmet süresi ve 51 yaş şartına tabisiniz. 4 Aralık 2013’e kadar çalışmanıza devam ederek, fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 3 Mayıs 2015’te emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

İntibak uygulamasında emekli aylıkları yeniden hesaplandı ve yanlışlıklar düzeltildi

Soru:
Temmuz 1998’de emekli oldum. Çalışma sürem içinde SSK’ya hep asgari ücretten prim ödendi. İntibaktan sonra emekli aylığım 938 TL’ye yükselmiş. Ancak benden primi az olan arkadaşlar benden fazla aylık alıyor. Emekli maaşında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Ne yapabilirim? MUSTAFA

Cevap:
Sizin gibi 2000’den önce emekli olanlar, İntibak Yasası’ndan yararlandı. İntibak Yasası’ndan yararlanan 2 milyon 700 bin emeklinin aylıkları bilgisayar ortamında yeniden hesaplandı. Emekli aylığı yanlış hesaplanıp eksik aylık ödendiği tespit edilenlerin, eksik aldıkları emekli aylığı farkları toplu olarak ödendi. Emekli aylığının yanlış hesaplanmasından dolayı, olması gerekenden fazla aylık ödendiği tespit edilen emeklilerden de fazla ödemeler tahsil edilmeye başlandı.

Emekli aylığınızda yanlışlık olsa intibak kapsamında yapılan hesaplamayla düzeltilmiş olması gerekirdi. Demek ki aylığınızda yanlışlık yok. Ancak buna rağmen şüpheniz varsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçeyle emekli aylığınızda yanlışlık olup olmadığını sorduğunuzda, emekli aylığınız yeniden hesaplanır. Yanlışlık olup olmadığı tarafınıza bildirilir.

Haksız yere işten çıkartılan emekliye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir

Soru:
2002’de emekli oldum. Emekli olduktan kısa bir süre sonra aynı işyerinde tekrar çalışmaya devam ettim. Geçen ay hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldım. Hiçbir hakkımı vermediler. Ne yapmlıyım? Ahmet T.

Cevap:
Çalışan emekli, haklı bir neden yokken işten çıkartıldığında, kendisine kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatınızı noter vasıtasıyla ihtarname çekerek işverenden talep edin. İhtarnamede belirttiğiniz sürede kıdem tazminatınızı ödemezlerse, iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Mahkemede, şahit veya belgelerle çalışmanızı kanıtlamanız halinde, kıdem tazminatını varsa ücret ve fazla mesai ücretleri ile kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretlerini alabilirsiniz.

İtibari hizmet süresi sayesinde istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru:
2 Ağustos 1967 doğumluyum. 1 Nisan 1989’da SSK’lı oldum. 20 Ocak 2009’a kadar basında çalıştım. 1 Haziran 1987 ile 20 Kasım 1988 arası askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? Askerliğimin ne kadarını borçlanmalıyım? Esat SİVASLIOĞLU

Cevap:
Askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. 23 Mayıs 2002 itibarıyla kazanmış olduğunuz itibari hizmet süresi (1195 gün) 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartına tabi olmanızı sağlıyor. Gazeteciler için yıpranmanın kaldırıldığı 1 Ekim 2008’e kadar 1755 gün itibari hizmet süresi kazanmış bulunuyorsunuz. İtibari hizmet süresi sigorta süresini artırmakta, yaş haddini düşürmektedir. Prim ödemeniz yeterli olup, itibari hizmet süresi ile aranan yaş şartını da sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

BABA ÇOCUĞUNDAN KİRA ALMASA DA İŞYERİ KİRA BEYANINDA BULUNACAK


Soru: Kızım dükkanımda kuaförlük yapacak. 1) Kızım kira almayacağım dükkan için stopaj Gelir Vergisi ödeyecek mi? 2) Geçen yıllarda bu dükkandan aldığım kiraları beyan ettim. Beyan durumum ne olacak? SEZER

Cevap:
1) Kızınızın Gelir Vergisi stopajı yapmasını gerektiren bir durumu yok. Çünkü, kızınız dükkanınıza kira ödemiyor. Gelir Vergisi stopajı (kesintisi) yapmayacak. Dolayısıyla kira stopajından dolayı muhtasar beyanname de vermeyecek. 2) Kızınızdan kira almasanız da işyerinin emsal kira bedeli üstünden kira beyanında bulunmanız ve Gelir Vergisi ödemeniz gerekiyor. Emsal kira bedeli, işyerinin emlak vergi değerinin yüzde 5’idir. Örneğin; işyerinin emlak vergi değerinin 300 bin lira olduğunu varsaydığımızda, emsal kira bedeli olarak 15 bin lira beyan edecek ve hesaplanan vergiyi ödeyeceksiniz.

Kurumun emeklilik talebinde bulunan memura bir ay içinde onay vermesi gerekir

Soru:
1 Ocak 1957 doğumluyum. 15 Nisan 1984’te belediyede memuriyete başladım. 20 ay olan askerliğimi borçlanarak bedelini ödedim. Emekliliği çoktan hak etmiş durumdayım. Emekli olmak için kurumuma iki kez emeklilik için başvurdum. Fakat hiçbir işlem yapılmadı. Ne yapmalıyım? B. TUNÇ

Cevap:
Sorunuzdan emekli olmak için aranan şartları sağladığınız anlaşılıyor. İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Emeklilik işleminiz çalıştığınız kurumun vereceği emeklilik onayı ile tekemmül etmiş sayılıyor. Kurumunuz, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde emeklilik onayını vermesi gerekir. Bir ay içinde onay verilmezse, talep tarihinizden itibaren bir aylık süre sonunda kurumla ilişiğiniz kesilmiş sayılır. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurup durumu anlatarak emekli aylığı talebinde bulunduğunuzda, emekli aylığınız bağlanır. Emekli ikramiyenizi de alırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder