Ekrem Sarısu 53 yaşınızın dolmasını bekleyeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

53 yaşınızın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 1 Eylül 1973 doğumluyum. 1 Şubat 1987’de SSK girişim var. 2100 gün de primim bulunuyor. 10 Ekim 1999’tan itibaren Emekli Sandığı yani memur 657’li olarak çalışmaktayım. Acaba ne zaman emekli olabilirim? ● Erol SÜSLÜ Cevap: Emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi memuriyete başlamadan önce yapmışsanız, hizmet süresi şartını sağladığınızdan, 53 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2026’da emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇALIŞAN EMEKLİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Soru: 2014 yılı Aralık ayında çalıştığım işyerinden emekli oldum. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum. İşyerim zorunlu sigortayı ödemiş bulunuyor. Çalıştığım işyerinden işime son verdikten sonra tazminat hakkına sahip olup olmadığımı öğrenmek istiyorum? ● Süleyman ÖZDEMİR

Cevap: İşveren iş akdinizi haksız yere fesih ederse veya siz haklı bir nedenle (örneğin izin kullandırılmaması, fazla çalışma ücreti ödenmemesi veya mobbing uygulanması gibi) iş akdinizi fesih ederseniz, emeklilik döneminizdeki çalışma süreniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz.

56 YAŞINIZA GİRDİĞİNİZ TARİHTE EMEKLİSİNİZ

Soru: 28 Şubat 1974 doğumluyum. SSK başlangıcı 1 Temmuz 1996. Toplam 7095 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Şimdi özel bir şirkette çalışmaktayım. Bu emeklilik süremi nasıl tamamlamalıyım? ● BALKES Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan 56 yaşınızı dolduracağınız 28 Şubat 2030’da emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazancın üst sınırından (bugün için 15,221.40 liradır) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden prim ödemeniz halinde, emekli aylığınız da yüksek olur.

AF KANUNUNDAN YARARLANARAK PRİM BORÇLARINIZI ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Soru: 1976 doğumluyum. 2001’den 2009’a kadar 8 yıl SSK’lı olarak bir işyerinde çalıştım. 2014’ten itibaren de tarım Bağkurlu’yum. Ama Bağkur primlerini yatıramıyorum. Acaba tarım Bağkuru’nu borçlanıp ilerde toplu ödeyebilir miyim? SSK ile tarım Bağkur’u hizmetlerini birleştirip, ilerde emeklilik yaşına hak kazandığımda, 5400 günden kısmi emekli olabilir miyim? ● Gürcü ÇAĞLAROĞLU

Haberin Devamı

Cevap: Prim borcundan dolayı sigortalılığınız durdurulmuş ve prim borçlarınız silinmiştir. Yeni çıkan af kanunundan yararlanarak, durdurulan sigortalılık sürenizin primlerini eski değerleri üzerinden enflasyon oranında hesaplanacak faizle birlikte ödemeniz halinde, borcunuza işletilen gecikme cezası ve gecikme zammı borcunuzun tamamı silinir. Ayrıca durdurulmamış sigortalılık sürenizin primini de yeni çıkan af kanunu kapsamında 36 ayda 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz. SSK ve Bağkur primi toplamını 5400 güne tamamlamanız halinde, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

PRİM İADESİ İÇİN 60 YAŞINIZI DOLDURMANIZ GEREK

Soru: 25 yaşındayım ve emekli olmak gibi bir hayalim yok. Bu doğrultuda bugüne kadar ödediğim primlerin iadesini isteyebilir miyim? Bu hakkımdan cayma hakkım var mı? Varsa karşılığında ne gibi yaptırım veya sonuçları bulunuyor? ● Fuat GÜLER

Haberin Devamı

Cevap: Her isteyene prim iadesi yapılması söz konusu değil. 58 yaşını doldurmuş kadın, 60 yaşını dolduran erkek sigortalının emekli olacak kadar primi yoksa talep etmesi halinde ödediği prim ‘yaşlılık toptan ödemesi’ adı altında iade edilir. 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte prim gün sayınız emekli olmaya yetmezse, talep ederek ödediğiniz primi geri alabilirsiniz. Bugün için ödediğiniz primi geri alamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder