Ekrem Sarısu Aralıksız 1260 gün prim ödeme şartı yok
HABERİ PAYLAŞ

Aralıksız 1260 gün prim ödeme şartı yok

Soru: Bağ-Kur’dan sonra, SSK’ya 1260 gün prim ödeyerek SSK’dan emekli olabilmek için, ara vermeden mi ödeme yapmak gerekiyor? Ara vererek de prim ödenebiliyor mu? Engin YAVAŞ Cevap: 1260 gün süre değil, prim ödeme gün sayısıdır. Ara vermeden prim ödeme zorunluluğu yok. Ara vererek de prim ödeyebilirsiniz. Yeter ki bu süre zarfında 4/a sigortasından (eski adıyla SSK’dan) başka kuruma prim ödemeyin.

Askerliğinizi borçlanmanızda yarar var

Soru: 10 Ocak 1964 doğumluyum. 29 Aralık 1986 Bağ-Kur girişim var. Bağ-Kur’a şu anda 100 ay prim borcum var. Bağ-Kur sitesinde görünen resmi gün sayısı 8130 gün. 1995 ve 1997 yıllarında 598 gün SSK’ya prim ödemem var. Bu günler Bağ-Kur’la çakışıyor. Askerliğimi borçlanmama gerek var mı, yok mu? Ne zaman emekli olurum? Mehmet Emin KÖSE Cevap: Bağ-Kur’a 30 Nisan 2008 itibarıyla 60 aydan fazla prim borcu olanların sigortalılıkları, primini ödedikleri son ay sonu itibarıyla durduruldu. Ve 30 Eylül 2008’e kadar olan prim borçları silindi. 1 Ekim 2008’den itibaren de primleri tekrar tahakkuk etmeye başladı. Ancak, silinen primler günün değerleri üstünden ödendiğinde sigortalılık süreleri tekrar kazanılabiliyor. Emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur’unuz devam ederken SSK’ya yersiz ödediğiniz 598 gün dikkate alınmaz. Prim ödemenizi 25 tam yıla (9000 gün) tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2016’da emekli olabilirsiniz. Askerlik süreniz 18 aysa borçlanmanız halinde 51, 20 aysa borçlanmanız halinde 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aylığınızdan yüzde 13 destek pirimi kesiliyor

Soru: Mart 2002’de Bağ-Kur’dan emekli oldum. İşyerimi çalıştırmaya devam ediyorum. Ve şu an aldığım maaş 460 TL. Benden önce veya sonra emekli olup da daha az gün ile daha düşük basamaktan prim yatıran ve işine de devam edenlerin aldığı maaş benden fazla. Bu konuda Bağ-Kur’a defalarca yazı yazmama rağmen bir fark olmadığını söylüyorlar. Peki ben neden düşük maaş alıyorum? Fikret ERGÜL Cevap: Maalesef SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında adil olmayan bir emekli aylığı sistemi var. Aynı gün sayısında ve aynı kazanç tutarı üstünden prim ödemesine karşın, değişik tarihlerde emekli olanlar, farklı tutarda aylık alıyorlar. Oysa, memur emeklileri aynı derecede ise, ne zaman emekli olursa, 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl veya bugün, aynı tutarda emekli aylığı alıyor. Düşük tutarda aylık almanız tamamen adaletsiz sistemden kaynaklanıyor. Ayrıca emekli olup faaliyetinize devam ettiğinizden, aylığınızdan bugün için yüzde 13 tutarında destek primi kesiliyordur. Bunu da dikkate almanızda yarar var.

Haberin Devamı

Naylon fatura kullanımında hapis cezası ertelenemiyor ve paraya çevrilemiyor

Soru: Naylon fatura kullanımında verilen hapis cezaları eskiden paraya çevriliyor veya erteleniyordu. Yeni kanuna göre naylon fatura kullanımında verilen hapis cezaları paraya çevrilebiliyor mu? Ertelenebiliyor mu? Son durum nedir? Talip MUZCU Cevap: Toplumda naylon fatura olarak adlandırılan, ‘sahte belge’ (gerçek bir mal alımı olmadığı halde, mal alımı varmış gibi düzenlenen fatura) kullanımının 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası var. Bir yıla kadar olan hapis cezaları paraya çevrilebildiğinden, naylon fatura kullanımından dolayı verilecek alt ceza sınırı 3 yıl olduğu için paraya çevrilemiyor. 2 yıla kadar olan (2 yıl dahil) hapis cezaları ertelenebiliyor. Naylon fatura kullanımı nedeniyle verilen hapis cezası maalesef ertelenemiyor. Bir mal alımı olmasına karşın, malın miktarı veya tutarı itibarıyla gerçek durumu yansıtmayan fatura, ‘Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge’ olarak tanımlanıyor. Bu tür bir belgenin kullanımına ise, 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verildiğinden, bu ceza da paraya çevrilemiyor. Ancak, muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanımında 2 yılı aşmayan hapis cezaları ertelenebiliyor.

Haberin Devamı

Durdurulan sigortalılık süreleri borçlanılarak kazanılabilir

Soru: 1974 doğumluyum. 1994’te 56 günlük SSK ödemem var. Daha sonra askere gittim ve 1999’da bir işyeri açtım. Bu yıl içerisinde isteğe bağlı olarak kendimi Bağ-Kur’a kaydettirdim. Fakat giriş ödeneği dâhil hiçbir şekilde bir ödeme söz konusu olmadı. Ve aradan yıllar geçtikten sonra, Kasım 2008’den itibaren mecburi sigortalılık adı altında Bağ-Kur’da borçlu olarak görünüyorum. Sorum şu: Sigortaya ilk giriş tarihim olan 1994’ten itibaren borçlanabilir miyim? Tufan TUFAN Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur’a 60 aydan fazla prim borcu olanların, sigortalıkları, ödedikleri primin karşıladığı son ayın sonu itibarıyla hiç prim ödemeyenlerin, başlangıç tarihi itibarıyla durduruldu. 1 Ekim 2008’e kadar olan prim borçları silindi. 1 Ekim 2008’den itibaren olan sürelerin primleri tahakkuk ettirilmekte. Ancak, silinen prim borçları günün değerleriyle ödenmesi halinde, sigortalılık süreleri tekrar kazanılabilecek. Sonuç olarak, vergi mükellefiyetiniz devam ediyorsa, durdurulan sigortalılık süreleri için prime esas kazancın alt sınırı (693 TL) ile üst sınırı (4504.50 TL) arasında belirleyeceğiniz kazanç tutarı üstünden hesaplanacak prim borcunun tamamını borcun tebliğinden itibaren üç ay içinde ödediğiniz takdirde, günlerinizi tekrar kazanabilirsiniz. Bunun dışında borçlanma yapmanız mümkün değil.

Prim yeterli aylık bağlanması için 54 yaşı bekleyeceksiniz

Soru: 1 Mart 1959 doğumluyum. Bağ-Kur kayıt tarihim 20 Nisan 1982 olup, 15 yıl 5 ay 13 gün çalışmışlığım var. Ne zaman emekli olabilirim? Necla KARAAHMETOĞLU Cevap: Bağ-Kur’da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için, 15 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 54 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2013’te emekli olabilirsiniz.

Gecikme zammı oranındaki indirim kötünün iyisi

Soru: Gecikme zammı oranının düşürüleceğini yazmıştınız. Acaba ne zaman düşürülecek? Düşürüldüğünde eski borçlara da uygulanacak mı? Baha EROL Cevap: 19 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Kasım 2009 tarih ve 2009/15565 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile, gecikme zammı oranı aylık yüzde 1.95’e düşürüldü. Aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 olan gecikme zammı oranı, 19 Kasım 2009’dan itibaren aylık 1.95, yıllık 23.4 olarak uygulanacak. Yeni gecikme zammı oranı Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olan 19 Kasım 2009’dan itibaren yürürlüğe girdiğinden, eski borçlara uygulanması mümkün değil. Eski vadeli borçlara vade tarihinden 19 Kasım 2009’a kadar, yürürlükte olan eski oranlarda gecikme zammı uygulanacak. 19 Kasım 2009’dan ödeme tarihine kadar geçecek olan süre içinde aylık yüzde 1.95, yıllık 23.4 oranında gecikme zammı uygulanacak. Gecikme zammı ay kesirlerine günlük uygulandığından, 19 Kasım 2009’dan itibaren günlük olarak da yüzde 0.065 oranında gecikme zammı uygulanacak. Beklentilerden uzak olsa da, gecikme zammı oranının yüzde 22 oranında (aylık 0.55 puan) düşürülmesi kötünün iyisi olarak yorumlanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder