Ekrem Sarısu Askerliğimin ne kadarını borçlanmalıyım?
HABERİ PAYLAŞ

Askerliğimin ne kadarını borçlanmalıyım?

Soru: 8 Temmuz 1972 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1 Mayıs 1997 olup 5900 gün prim ödemem var. SGK girişinden önce 18 ay askerlik yaptım. Ne kadar askerlik borçlanması yaparak SGK başlangıcımı bir yıl öne çekebilirim? Ne zaman emekli olabilirim? Kudret SAYGILI

Cevap: Askerlik sürenizin 520 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 520 gün geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

MALULEN EMEKLİ OLAN ÇALIŞIRSA AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Soru: 2008 yılında Emekli Sandığı’ndan malulen emekli oldum. Kontrol muayenem süresiz oldu. Ondan sonra hiç çalışmadım. Şimdi özel bir şirkette sigortalı bir iş buldum. Şayet sigortalı olarak çalışırsam malul aylığım kesilir mi? Erdem EMİRHAN

Cevap: Kamu kurumlarında çalışmanız halinde, Emekli Sandığı’ndan bağlanan malul aylığınız kesilir. Özel sektörde herhangi bir işte Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışırsanız, Emekli Sandığı’ndan bağlanan malul aylığınız kesilmez.

İŞGÜCÜ KAYBIYLA EMEKLİLİK İÇİN VERGİ İNDİRİMİ ALINMASI GEREKİYOR

Soru: Öneriniz üzerine malulen emeklilik için başvurum, üstüne hastanenin verdiği rapora itiraz ettim. Yüksek Sağlık Kurulu’nca da işgücü kaybı oranınız yüzde 60’ın altında dendi. Mecburen yüzde 54 oranında 2022 sayılı kanun kapsamında engelli aylığı bağlattım.

Yüzde 40 işitme kaybı, yüzde 20 KOAH, yüzde 12 bel boyun fıtığı, yüzde 5 prostat ile toplam yüzde 77 olan engel oranı yüzde 60’ın altında dendi. Yüksek Sağlık Kurulu kararı 2021 yılının Aralık ayında geldi. Savcılığa başvurdum, ‘engel oranını mahkeme belirler’ dedi. Ancak vasim korona virüse yakalandı ve mahkemeye gidemedi.

1) Vasim dava açabilir mi yoksa geç mi kaldı? Bir de 4 yıl önce SGK’ya malul emekliliğim için başvurmuştum. 4 yıllık maaş ve zamları alabilir miyim?

2) 5 bin liraya kadar ücretler vergiden muafken bu şartlarda vergi indirimi nasıl alınacak?

Haberin Devamı

3) Yüzde 54 raporla engelli maaşı aldığıma göre vergi indirim hakkı almama gerek var mı?

4) Yüzde 54 oranla engelli maaşı alırken, SGK'nın hâlâ bazı şartlar öne sürme hakkı var mı? Hayri ÖZEL

Cevap:

1) Başvuru tarihiniz değil, malul aylığını hak ettiğiniz tarih önemli. Malul aylığını; SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verdiği tarihte hak edeceksiniz. Daha malul olduğunuz bile tespit edilmemiş durumda. Dolayısıyla geriye doğru 4 yıllık aylık almanız söz konusu olamaz.

2) Vergi indirimi almak için bir işyerinde çalışıyor olmak yeterli.

3) Malul emekliliği için vergi indirimi gerekmezken, engelli emekliliği için vergi indirimi almak gerekiyor.

4) Engelli maaşıyla, emekli olup emekli aylığı almak farklı konular. Emekli olmak için, yasanın aradığı şartların yerine getirilmesi zorunludur. Yasa dışında hiç kimse ve kurum, emeklilik için yeni şartlar ileri süremez. Ayrıca emekli aylığınız bağlandığında engelli aylığınız kesilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder