Ekrem Sarısu Askerlik borçlanması 1 yıl kazandırır
HABERİ PAYLAŞ

Askerlik borçlanması 1 yıl kazandırır

Soru: 1974 doğumluyum, SSK başlangıç tarihim 1 Kasım 1998. Toplam 5500 gün prim ödemem var. 1994-1996 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Erkan KUL

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 400 gün daha prim yatırarak priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca askerlik sürenizin 520 gününü borçlanıp, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak).

Haberin Devamı

HEMEN DE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: İlk SSK’lı işe giriş tarihim 1996. Üç doğum borçlanması yaptım. 3626 gün pim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olurum? NURSEL

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim koşulunu sağladığınızdan 58 yaşınızı doldurmuşsanız hemen, doldurmamışsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İKRAMİYE VE MAAŞ İÇİN NEREYE İTİRAZ EDİLEBİLİR?

Soru: Abim 54 yaşında kanserden dolayı 20 Ağustos 2021 tarihinde vefat etti. Kendisi Orman Genel Müdürlüğü il müdürlüğünde, orman muhafaza memuru olarak görev yaptı. Okul derecesi ilk girişinde ortaokul mezunu olarak girişi yapılmıştı. Sonradan liseyi bitirerek lise mezunu oldu.

Son 6 yıldan beri hastalığından dolayı kurum içerisinde göreve devam etti. Toplam hizmet süresi 34 yıl 4 ay, derece kademesi 3/8, ek göstergesi 800, unvan/rütbesi bilgisayar işletmeni, ikramiye tutarı 85 bin lira ve ikramiye yılı 31. Bu bilgilerden dolayı itiraz etme hakkımız var mı?

Dilekçe örneğini nereden temin edip nereye vermemiz gerekiyor? Çünkü devlet memuru olarak çalışan biri için 34 yıla karşılık verilen tazminat biraz gülünç bir rakam. Ben muhasebe işleri ile uğraşıyorum. Çalıştığım özel şirkette şoför olarak çalışıp ayrılanlar var. Dava açıyorlar. 50’ye yakın dosya var.

10 yıl SSK’lı çalışmış 100 bin lira tazminat alan kişiler bulunuyor. Bununla kıyaslarsak memura verilen rakam biraz düşündürücü. Geride kalan 2 çocuğu var. Başka gelirleri yok. Bu yüzden mümkünse konu hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz? Servet DAVARCI

Haberin Devamı

Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre 31 yıl hizmet süresi olan abinizin, emekli ikramiyesinin 131 bin lira civarında olması gerekir. Görevde iken vefat eden memurların hak sahiplerine aylık bağlanıyor. Emekli ikramiyesi de hak sahiplerine aylık bağlama oranları dikkate alınarak dağıtılıyor.

Sorunuzdan abinizden sadece iki çocuğuna aylık bağlandığı anlaşılıyor. Bahsettiğiniz rakamlar bir kişiye yapılan bir ödeme midir? Yoksa aylık bağlananların tamamına yapılan toplu tutar mıdır? Ona dikkat etmeniz gerekiyor. Bağlanan aylık tutarı da düşük gözüküyor. Emekli ikramiyesinin ve aylıkların yeniden hesaplanması için Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurabilirsiniz.

Ayrıca abiniz lise mezunu olarak 3’üncü derecenin 8’inci kademesinde bulunuyor. Şayet son 8 yıl içerisinde disiplin cezası almamışsa, 2’nci derecenin 5’inci kademesinden emekli edilmiş olması gerekir. Bu konuda da son görev yaptığı kamu kurumuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 37’nci maddesine göre; son 8 yıl çalışması dikkate alınarak derece kademe durumunun tekrar değerlendirilmesi için dilekçe ile başvurmanızda da fayda var. Derece ve kademesi düzeltilirse, ek gösterge dolayısıyla ikramiye ve aylık tutarları da artacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder