Ekrem Sarısu Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez
HABERİ PAYLAŞ

Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez

Soru:

13 Eylül 1993 tarihinde staj sigortam başladı. 1997-1998 tarihlerinde askerliğimi yaptım. 12 Haziran 2004 tarihinde sigortalı işe girdim. İlk prim bu tarihten itibaren ödenmeye başladı. Bugüne kadar 3061 günlük primim oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik süresini borçlansam emeklilik tarihini etkiler mi?

Hakan KARACA

[[HAFTAYA]]

Cevap:

Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Toplam 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması prim gün sayınızı artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

Haberin Devamı

Yetim aylığı talebe bağlıdır hemen talepte bulunun

Soru:

Babam 25 Haziran 2014’te vefat etti. İsteğe bağlı Bağ-Kur’dan emekliydi. Şu an 3 bekar kızı var. Biri SSK’lı olarak çalışıyor. Diğer ikisi ev kızı. Acaba hemen maaş bağlanır mı? Ve ne zaman başvuru yapmamız lazım? Ne kadar maaş bağlanır?Cevap verirseniz sevinirim. Canan TÜKMECİ

Cevap:

Sigortalı çalışan kardeşiniz babanızdan yetim aylığı alamaz. Diğer iki kardeşiniz yetim aylığı alabilir. Aylık talebe bağlıdır. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak yetim aylığı bağlanmasını talep ettiğinizde aylığınız bağlanır. Hemen başvurmanızda yarar var. Aylık bağlanma oranınız yüzde 25. Ne kadar aylık alacağınız, babanızın aldığı aylık tutarına bağlı.

Hizmetlerinizi bugünden birleştirirseniz aylık bağlama işleminiz uzamaz

Soru:

1 Eylül 1967 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim SSK’lı olarak 1 Haziran 1984. 8 Ağustos 1987’de işten çıkıp askere gittim. 1992-2006 arası Bağ-Kur’a 5600 gün prim yatırdım. 1 Ocak 2012’den itibaren SSK’lıyım. Şu anda ne yapmam lazım? Bu hizmetlerimi toplatmalı mıyım? Yoksa gerek yok mu? Ne önerirsiniz? Herhalde 1 Eylül 2015’te emekli olacağım. Bu tarihte mi başvuru yapacağım, yoksa 1-2 ay önce mi? Acaba bu şartlarda kaç lira maaş alırım? Arkadaşlarım ‘1000 TL alırsın’ diyorlar. Ben 30 yıldır prim yatırmışım. Sizin görüşünüz nasıl olur? Mustafa BABAYİĞİT

Haberin Devamı

Cevap:

Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. 1 Ocak 2012’de başladığınız sigortalı çalışmanızı 1 Temmuz 2015’e kadar devam ettirerek SSK’ya Bağ-Kur’dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve primi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2015’te emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur ve SSK hizmet sürelerinizin birleştirilmesi için şimdiden talepte bulunmanızda yarar var. Emekli olacağınız tarihe kadar hizmetlerinizi birleştirirseniz aylık bağlanma işlemi uzamaz. Ne kadar aylık alacağınızı bilemeyiz. Çünkü emekli aylığını, çalışma hayatınız boyunca üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor. Prim ödeme dönemleri de çok önemli. 2000’den önce 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığı tutarını farklı ağırlıkta etkiliyor. Sonuç olarak emekli aylığı hesabı için pek çok veriye ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Sigortalı olup olmadığınızı SGK’nın sitesinden öğrenebilirsiniz

Soru:

1987 yılında babamın üzerine olan dükkanda yardım ederken sigortada memur tarafından yazılmıştım. 3 ay sonra da gidip parasını yatırıp kapattım. Bu neydi acaba? Sigorta başlangıcı olabilir mi? Cemal DEVECİ

Cevap:

Sigorta başlangıcı olup olmadığını internetten öğrenebilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk.gov.tr adresine girip, ‘TC kimlik no ile hizmet dökümü sorgulaması’ butonuna tıklamanız yeterli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder