Ekrem Sarısu Babamın Bağkur'unu tekrar açtırabilir miyiz?
HABERİ PAYLAŞ

Babamın Bağkur'unu tekrar açtırabilir miyiz?

Soru: 67 yaşındaki babamın Bağkur başlangıç tarihi 1 Eylül 2008. Yaklaşık bir yıl önce prim ödemesini kesti. Babamın Bağkur’unu tekrar açtırıp, prim ödeyebilir miyiz? Babam ne zaman emekli olabilir? l Y.T.

Cevap: Babanızın yaş sorunu bulunmuyor. Bağkur primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Babanızın askerliği hakkında bilgi vermemişsiniz. Babanız muhtemelen 20 ay (600 gün) askerlik yapmıştır. Askerlik süresini borçlanıp primini 600 gün artırabilir.

Sorunuza göre babanızın yaklaşık olarak 11 yıl (3960 gün) prim ödemesi var. Askerliğini borçlandıktan sonra ayrıca isteğe bağlı olarak Bağkur’a 840 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (Hemen başlayıp ara vermeden prim ödemesi halinde 2023 yılı Ocak ayı sonunda).

Haberin Devamı

Babanızın isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemek için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapması yeterli olacaktır.

EMEKLİ AYLIĞIMI YÜKSELTMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Soru: 20 Ocak 1979 doğumluyum. Aralık 2006’da Bağkurlu oldum. Aralıksız prim ödüyorum. Şu anda cezaevinde olduğum halde primimi yatırıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Prim günüm dolmuşsa, emekli olacağım tarihe kadar prim ödesem emekli aylığım ne kadar artar? Emekli aylığını yükseltmek için ne yapmak gerekiyor? l İbrahim ERVANE

Cevap: Emekli olmak için 9000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Kesintisiz olarak Aralık 2031’e kadar prim ödeyerek priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 20 Ocak 2039’da emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını artırmak için yüksek kazanç üstünden prim ödemek gerekiyor.

Bağkurlular üstünden prim hesaplanan kazanç tutarını prime esas kazancın alt sınırı (bugün için aylık 2.943 TL) ile üst sınırı (bugün için aylık 22.072.50 TL) kendileri belirliyor. Emekli aylığınızın yüksek olması için emekli olacağınız tarihe kadar mümkün olduğunca yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemelisiniz.

ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİLİK İÇİN MEMURKEN BAŞVURU YAPILMALI

Haberin Devamı

SORU: 8 Ağustos 1977 doğumluyum. 1 Aralık 1995’ten 2001’e kadar SSK’ya 435 gün prim ödedim. 14 Kasım 2001’de engelli olarak memur oldum. 1 Eylül 2016’da ihraç edildim. Hizmet birleştirmesi yaptım. Vergi indirim raporum var. Bu durumda ne zaman emekli olurum, ikramiye alabilir miyim? l Hüseyin ÇALIŞKAN

CEVAP: Emekli Sandığı’ndan çalışma gücü kaybı ile yani engelli hakkıyla emekli olmak için fiilen memur olarak çalışırken başvurma şartı var. Bu nedenle Emekli Sandığı’ndan çalışma gücü kaybı ile emekli olma durumunuz bulunmuyor.

Ancak malul derecesinde (en az yüzde 60 oranında) engelliyseniz, açıktayken malulen emekli olmanız mümkün. Malulen emekli olabilmeniz için malulen emeklilik başvurunuz üzerine, raporunuz ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu’nun, malul olduğunuza karar vermesi gerekiyor.

HİZMET SÜRESİNİ 20 YILA TAMAMLAYIP 58 YAŞINIZI DOLDURACAKSINIZ

Soru: 1972 doğumluyum. 1989’da bir aylık sigortalı çalışmam var. Kasım 1999’dan beri kamuda Emekli Sandığı’na tabi öğretmen olarak çalışmaktayım. Bir sene de ücretsiz izin kullandım. Ne zaman emekli olabilirim? l Ebru BOMBA

Haberin Devamı

Cevap: Emekli olmak için 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlamanız şartıyla (ara vermezseniz Kasım 2020’de tamamlarsınız) 2030’da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder