Ekrem Sarısu Babanız 65 yaş aylığını kesecek kadar prim iadesi alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Babanız 65 yaş aylığını kesecek kadar prim iadesi alamaz

Soru: Babam 65 yaş maaşı alıyor. SSK’ya 860 gün prim ödemesi var. Bu yatan primin parasını alabilir miyiz? Alabilirsek babamın aldığı 65 yaş maaşı kesilir mi? ● ÇETİN

Cevap: Emekli olmak için aranan yaşı doldurduğu halde, emekli olacak kadar prim ödemesi olmayanlar, talep etmeleri halinde ödedikleri primi ‘yaşlılık toptan ödemesi’ adı altın geri alabiliyor. Babanızın prim ödediği tarihi belirtmemişsiniz. Muhtemelen eski tarihlidir.

Dolayısıyla prim iadesi olarak alacağı para SGK’ya gidip geleceği taksi, dolmuş parasını karşılamaz. Bu nedenle prim iadesiyle uğraşmamasında yarar var. Ancak alsa bile bu kadar küçük bir para babanızın muhtaçlık durumunu ortadan kaldırmayacağından, 65 yaş aylığı kesilmez.

Haberin Devamı

2019’DA İŞSİZLİK MAAŞI ALDIM ŞİMDİ KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VERİLİR Mİ?

SORU: En son 2018 yılında 4 ay ve 2019 yılında 4 ay işsizlik maaşı aldım. Bu durumda kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir miyim? ● Hakan SANCILI

Cevap: Kısa çalışma ödeneğine ulaşım Cumhurbaşkanı kararıyla kolaylaştırıldı. 2019’da işsizlik ödeneği aldığınız tarihten sonra 450 gün prim ödemeniz varsa ve son 60 gün iş akdine bağlı olarak kalmışsanız, kısa çalışma ödeneğinden yararlanırsınız. İşyeriniz geçici olarak kapanırsa veya kısa çalışmaya geçerse, siz de kısa çalışma ödeneği alabilirsiniz.

EMEKLİ OLAN, ASKERLİK BORÇLANMASI YAPAMAZ

Soru: Temmuz 2018’de emekli oldum. 2000 öncesinde yaptığım askerliğimi borçlanarak emekli maaşımı yükseltebiliyor muyum? ● Mustafa GÜRBÜZ

Cevap: Askerlik borçlanmasını aktif sigortalılar yapar. Emekliler askerlik borçlanması yapamaz. Emekli olduğunuzdan askerliğinizi borçlanamazsınız.

SORUNUZUN CEVABINI BULAMAMANIZ NORMAL ÇÜNKÜ ÇOK KARMAŞIK

Soru: Babam 1998’de vefat etti. Emekli Sandığı’nda 8.5 yıl hizmeti vardı ve erkek kardeşimle bana babamdan aylık bağlandı. Erkek kardeşim üniversiteyi bitirdiğinde, benim de evlendiğimde aylığım kesildi. Ancak geçen yıl eşimden ayrılınca başvurdum ve aylığım tekrar bağlandı. Şimdi sigortalı bir işe girmek üzereyim. İşe girersem babamdan aldığım aylığın kesilip kesilmeyeceği sorusuna herkes farklı cevap veriyor (SGK dahil). Sigortam başladığında aylığım kesilir mi? ● A.F.

Haberin Devamı

Cevap: Sorunuza faklı cevaplar almanız çok normal. Çünkü konu zaman zaman uzmanların dahi yanılgıya düşeceği kadar karmaşık. Sigortalı çalışmaya başlayınca maalesef aylığınız kesilir. Çünkü memuriyet süresi 5-10 yıl arasında olanların, hak sahibi çocuklarına bağlanan yetim aylığı hesabı yürürlükten kalkan Emekli Sandığı Kanunu'na göre, aylığın kesilmesi, tekrar bağlanması vb. hususlar 5510 sayılı yasaya göre yapılıyor. 5510 sayılı yasaya göre de yetim aylığı alan kişi sigortalı çalışmaya başladığı zaman aylığı kesiliyor (Daha fazla bilgi için 5510 sayılı Kanun Geçici Madde 4).

BABANIZ İKİ YIL DAHA BEKLEYECEK

SORU: 60 yaşındaki babam 2003 Kasım ayında çiftçi Bağkurlu oldu. 5400 gün primi doldurdu. Acaba ne zaman emekli olur? ● Şükrü GÖKÇE

CEVAP: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ve 62 yaş şartlarına tabi. Primi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de 62 yaşınızı dolduracağı tarihte emekli olabilir. Sonuç olarak babanız aylık için iki yıl daha bekleyecek.

Haberin Devamı

51 YAŞINIZI DOLDURMALISINIZ

Soru: 10 Ocak 1971 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Eylül 1989’dur. Acaba ne zaman emekli olabilirim? ● Yücel ÖĞÜTÇÜ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2022’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder