Ekrem Sarısu Babanız 'Emekli ederiz' diyene inanırsa parasını kaptırır
HABERİ PAYLAŞ

Babanız 'Emekli ederiz' diyene inanırsa parasını kaptırır

Soru: Babam 62 yaşında. Hiç sigortalı olmamış. Birileri ‘şu kadar para getir emekli ederiz’ diyormuş. Biz de bunun mümkün olmadığını söylesek de dinlemiyor. Emekli olması mümkün mü? ● YAKUP

Cevap: Toplu para ödeyerek emekli olma usulü yok. Babanızın emekli olabilmesi için isteğe bağlı olarak Bağkur’a 5400 gün (15 yıl) prim ödemesi gerek.

Yani bugün sigortalı olup ara vermeden prim öderse Ocak 2034’te emekli olabilir. Babanız, ‘şu kadar para getir emekli ederiz’ diyene inanırsa parasını kaptırmış olur.

Haberin Devamı

PRİM YETERLİ DE OLSA İŞYERİ AÇINCA BAĞKUR'A PRİM ÖDEMEK ZORUNDASINIZ

Soru: 1979 doğumluyum. 1995’te SSK girişim var. Ve şu an 6022 gün prim ödemem var. Yani primle ilgili sıkıntım yok. Nasip olursa mesleğim olduğu için pastane açmak istiyorum. Ama primim dolduğu için, Bağkur’a giriş yapmama gerek var mı? GSS yapsam kabul görür mü? ● İsmail TURAP

Cevap: Vergi mükellefi olup pastane açtığınız zaman, zorunlu olarak Bağkur sigortalısı olmanız ve prim ödemeniz gerekir. Prim ödeme yerine Genel Sağlık Sigortalısı olup, sadece sağlık primi ödeyemezsiniz.

Ancak Bağkurlu olmanızı gerektiren bir faaliyette bulunmazsanız, emekli olacağınız yaşı dolduracağınız tarihe kadar sigortalı olarak çalışma zorunluluğunuz yok. Bu durumda genel sağlık sigortası primi ödeyip, emekli olacağınız tarihe kadar sağlık yardımı da alabilirsiniz.

EMEKLİLİK İÇİN PRİMİN YANINA SÜRE VE YAŞ ŞARTININ DA SAĞLANMASI GEREKİR

Soru: 1978 doğumluyum. 1997’de sigorta başlangıcımla 5900 gün primim var. Gün sayım yeterli. Emekli olmam için 25 yıllık sigorta süresini yapmak zorunda mıyım? ● Uğur DERELİ

Cevap: Emekli olmak için primin yanında, sigortalılık süresi ve yaş şartının da sağlanması gerekiyor. Başka bir ifadeyle; süre, prim ve yaş şartlarının birlikte sağlandığı tarihte emekli olunuyor.

Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1997 ve önceki bir tarih ise 57, sonra ise 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Bu yaşları dolduracağınız tarihte 25 yıllık sigortalılık sürenizi de doldurmuş olacağınızdan, sigortalılık süresi emekliliğiniz için sorun oluşturmayacak.

Haberin Devamı

FAALİYET DEVAM ETTİĞİ SÜRECE PRİM ÖDENMESİ ZORUNLU

Soru: Temmuz 1972 doğumluyum. 1998’den bu yana Bağkurluyum. Yaşa takıldım. Yaşı beklerken prim ödemeden dükkanı çalıştırsam olur mu? ● Safiye AKMAN

Cevap: Bağkurlu olmayı gerektiren faaliyete devam ettiğiniz sürece prim ödemeniz gerekir. Vergi kaydınızı ve dükkanınızı kapatmadığınız sürece prim ödemek zorundasınız.

BABAMIN EMEKLİLİK ŞANSI VAR MI?

Soru: 10 eylül 1965 doğumlu babamın SSK başlangıç tarihi 1 Ocak 1997. 1403 gün primi var. 18 ay askerlik yapmış. emekli olma şansı var mı? ● Bilal ERKUŞ

Cevap: evet, babanızın emekli olma şansı var. Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Askerlik süresini borçlanıp, ayrıca da 1657 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 60 yaşını dolduracağı 10 eylül 2025’te emekli olabilir.

Haberin Devamı

Yıpranma hakkınızın olup olmadığı yaptığınız işe göre değişir

Soru: 15 Aralık 1971 doğumluyum. İşe giriş tarihim 6 kasım 1989 olup, Bağkur’a 712 gün prim ödemem var. 1991-1995 tarihleri arasında 15 ay askerlik yaptım. SSK’ya da 4120 gün prim ödemem var. yıpranmadan yararlana biliyor muyum? Bunun için nereye başvuru yapabilirim? Ne zaman emekli olurum? ● Ramis Önder

CevAp: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 618 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Aralık 2022’de emekli olabilirsiniz.

Yıpranmadan yararlanıp yararlanmadığınız yaptığınız işe göre değişir. Ne iş yaptığınızı bildirirseniz yıpranma hakkınız olup olmadığını hesaplayabiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder