Ekrem Sarısu Babanız prim ödemese de 2 Haziran 2026'da emekli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Babanız prim ödemese de 2 Haziran 2026'da emekli olabilir

Soru: 2 Haziran 1968 doğumlu babamın Bağkur başlangıç tarihi 2 Haziran 1986 olup toplam 5999 gün prim ödemesi var. Acaba emekli olma ihtimali var mı? Melike POLATER

Cevap: Babanız Bağkur’da yaş haddinden emeklilik için, 5400 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. Primi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de 58 yaşı dolduracağı 2 Haziran 2026 tarihinde emekli olabilir.

Hem eşimden hem babamdan aylık alabilir miyim?

SORU: Eşimden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alıyorum. Emekli Sandığı emeklisi olup vefat eden babamdan da yetim aylığı alabilir miyim? Şerife ŞAHBAZ

Haberin Devamı

CEVAP: Hem eşinizden hem de babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan çift aylık alamazsınız. Ancak tercih ettiğiniz aylığı alma hakkınız var. Babanızdan bağlanacak aylık daha fazlaysa eşinizden aldığınız aylıktan vazgeçip babanızdan aylık bağlatabilirsiniz. Ancak eşiniz SSK’lı veya Bağkur’lu olsaydı, eşinizden aylık alırken Emekli Sandığı’ndan babanızdan da aylık alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup çift aylık alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

Davadan önce hakkınızı idari aşamada arayın

Soru: 16 Haziran 1938 doğumluyum. 1961-1969 arasında Türkiye’de özel sandıklı bir şirkette emekli sandıklı memur olarak çalıştım. 1970’de Almanya’da işe başladım. 2004’te emekli oldum. Özel sandık sigorta ödeneklerim SSK’ya devredilmiş. Almanya ve Türkiye toplam 38 yıl sigortalı çalışmamla elime gecen aylık 700 TL. Halbuki gazete ve televizyonlar en düşük emekli maaşı 2.500 TL diyor. Emekli maaşım neden az? Dava açsam artar mı? İsmet EDEBAL

Cevap: 38 sene prim ödeyen ve 2004’te emekli olan birine 700 lira emekli aylığı bağlanmaz. Muhtemelen Almanya’daki çalışma süreniz ile Türkiye’deki çalışma sürenizin birleştirilmesi sonucu hesaplanan aylığın, Türkiye’deki çalışma süresine isabet eden kısmı bağlanmıştır. Buna ‘kısmi aylık’ veya Almanya ile aramızdaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında aylık bağlandığından ‘sözleşme aylığı’ denmektedir.

Önce hakkınızı idari aşamada aramanız gerekir. Sonuç alamazsanız ve ortada dava açmanızı gerektiren haklı bir sebebinizin de olması halinde dava açabilirsiniz. Elinizdeki belge ve bilgileri de ekleyeceğiniz, durumunuzu anlatan kapsamlı bir dilekçe ile Sosyal Güvelik Kurumu’na başvurarak emekli aylığı hesabınızda yanlışlık olup olmadığını sorduğunuzda gerekli inceleme yapılır ve sonucu tarafınıza bilgi verilir.

Haberin Devamı

Doğum borçlanmasıyla emekli olunur mu?

SORU: Doğum tarihim 3 Eylül 1974. Sigorta başlangıcım 27 Temmuz 1994 olup 1723 gün primim bulunuyor. 20 ve 16 yaşında iki çocuğum var. Çocuklar için yaklaşık 10-15 yıl civarı çalışmadım. Çocuklardan dolayı borçlanmadan faydalanabilir miyim? Ya da normal devam edersem ne zaman emekli olabilirim? Aycan KENDİİŞLER

CEVAP: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız sigorta başlangıcından sonra olduğundan, doğumlardan sonraki iki yıl içinde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Bu sürelerde hiç prim ödemediğinizi varsayarsak (sorudan ödemediğiniz anlaşılıyor) iki doğumunuzu borçlanıp 1440 gün kazınabilirsiniz.

Borçlanmadan sonra 2587 gün daha prim ödeyerek priminizi 5750 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 1877 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Bu seçenekte iki doğumunuzu borçlanıp 1440 gün kazandıktan sonra ayrıca çalışıp 437 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız da mümkün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder