Ekrem Sarısu Babanızın, engelli hakkıyla 950 gün daha prim ödemesi gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Babanızın, engelli hakkıyla 950 gün daha prim ödemesi gerekiyor

Haberin Devamı

Soru: Babam 1965 doğumlu. 1988’de sigortalı oldu. 2650 gün primi var. Yüzde 55 oranında engelli raporu bulunuyor. Vergi indirimi aldığı zaman 2 dereceden ne zaman emekli olabilir? Tuğçe KARA Cevap: Babanız vergi indirim hakkı alması halinde, 6 Ağustos 2003 itibarıyla 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış engelli olarak 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartına tabi olur. 950 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

10 günden az çalıştırılacaklara ilişkin formdaki takvim ne işe yarıyor?


Soru: Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışacaklarla ilgili formda, bir takvim üzerinde çalışılacak günlerin işaretlenmesi istenmektedir. Örneğin; her hafta Perşembe günleri gelen bir gündelikçi için bu işaretleme nasıl olacaktır? Doğal olarak tarihler farklı günlere denk düşebilecektir. Bir hastalık ya da başka bir nedenden dolayı, çalışma başka bir güne kaydırılırsa nasıl olacaktır? Orhan OFLUOĞLU Cevap: Haklısınız. Formun sağ alt köşesinde 1’den başlayan ve 31’de biten bir takvim var. Ayın hangi günlerinde çalışıldığının takvimden işaretlenmesi isteniyor. Oysa temizlikçi kadınların ayın belli günlerinde değil, sorunuzda da ifade ettiğiniz gibi haftanın belli günlerinde çalıştırılması esastır. Örneğin; her Salı günü olmak üzere haftada bir gün, Salı, Cuma günleri olmak üzere haftada iki gün. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü olmak üzere haftada üç gün gibi. Bize göre de sayısal takvim yerine haftanın günleri konsa daha anlamlı olurdu. Ancak bu, çok da önemli değil. Çünkü takvimin konmasının amacı ayda kaç gün çalıştırıldığının tespitidir. Bu bakımdan ayda kaç gün temizlikçi çalıştırıyorsanız, çalıştırdığınız günler formu vereceğiniz ayda hangi günlere denk geliyorsa o günleri işaretlemeniz yeterli. Fakat burada da karşınıza bazı aylarda 4, bazı aylarda 5 Perşembe günü çıkar. Sonuçta ayda 5 gün işaretleyip her ay 4 lira prim ödediğinizde sorun yaşamazsınız.

SSK avantajlı

Soru: 1 Şubat 1960 doğumlu bir kadınım. 28 Şubat 1998’de isteğe bağlı Bağ-Kur’a prim ödemeye başladım. Daha sonra SSK’ya geçip 1230 gün de SSK’ya prim ödedim ve 31 Ağustos 2014’te primlerimi dondurdum. Bu durumda SSK mı yoksa Bağ-Kur mu daha avantajlı olur? Semiha Aydın/UŞAK Cevap: Bağ-Kur’a kaç gün prim ödediğinizi bildirmemişsiniz. Ancak; daha erken emekli olabileceğiniz içn SSK avantajlı. Fakat Bağ-Kur’a kaç gün prim ödediğinizi bildirirseniz sorunuza daha sağlıklı cevap verebiliriz. Mevcut bilgilere göre cevap verecek olursak, 30 gün daha prim ödeyerek SSK’ya Bağ-Kur’dan sonra ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabi olursunuz. Toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Şubat 2018’de emekli olabilirsiniz.

65 yaşını doldurmuş kimsesiz ve muhtaç kadına aylık bağlanır

Soru: Kadınlarda yaşlılık maaşı kaçtır? Çalışmayan bir kadının kaç yaşında olması gerekiyor? Eyüp YOLDAŞ Cevap: Çalışmayan kadının emekli olması ve emekli aylığı alması mümkün değil. Çalışmayan bir kadına, kimsesiz ve muhtaçsa, 65 yaşını dolduracağı tarihte, toplumda 65 yaş aylığı olarak adlandırılan aylık bağlanır

Ocak 2018’de emekli olabilirsiniz


Soru: 2 Ocak 1958 doğumluyum. 1 Şubat 1998’de sigortalı oldum. 6000 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Halil GÖKER Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 2 Ocak 2018’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder