Ekrem Sarısu Bağkur'da ihya borçlanması yapabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Bağkur'da ihya borçlanması yapabilir miyim?

Soru: 1 Ocak 1969 doğumluyum. Askerliğimi 1989’da 18 ay olarak yaptım. Sigorta başlangıç tarihim 16 Ağustos 2001’dir. 1995’te vergi mükellefiyetim var. Geriye dönük Bağkur ihya borçlanması yapabilir miyim? Bu, başlangıcımı geri çeker mi? Böyle bir şansım var mı? Ya da askerliğimi borçlanarak erken emekli olabilir miyim? l Erol YEŞİLIRMAK

Cevap: Bağkur’da ihya işlemi yapabilmek için Bağkur’a kayıtlı olup prim borcundan dolayı sigortalılık sürenizin durdurulmuş olması gerekir. Oysa sorunuzdan Bağkur’a hiç kayıt olmadığınız anlaşılıyor. Bugün için 1 Ekim 2008’den önceki bir tarih itibarıyla, Bağkur’a kayıt ve tescil yapılamıyor. Bu nedenle vergi mükellefiyetiniz nedeniyle 1995’ten Bağkur’a kayıt olup, sigorta başlangıcınızı geri çekemezsiniz.

Haberin Devamı

Ancak askerliğinizi borçlanabilir ve sigorta başlangıç tarihinizi borçlanma gün sayısı kadar geri çekebilirsiniz. Fakat bu geri çekme sigorta başlangıç tarihinizi 7 Eylül 1999’a kadar götürmediğinden, emeklilik şartlarınız değişmez. Prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. En az 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

5675 gün prim ödeyip 54 yaşı dolduracaksınız

Soru: 3 Kasım 1975 doğumluyum. Stajyer olarak SSK başlangıç tarihim 26 Ocak 1993’tür. Ama adıma yatmış prim günü var. Ne zaman emekli olurum? l Recep ÖZKAVAK

Cevap: Adınıza yatan prim, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ödenmişse, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 5675 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Geriye doğru gün satın alabilir miyim?

Soru: Geriye dönük prim günü alma ihtimalim var mı? Askerlik borçlanması yapsam ne gibi faydası olur? l Murat ARCAKLIOĞLU

Cevap: Geriye doğru borçlanarak prim günü kazanma usulü yok. Ancak askerliğinizi her zaman borçlanabilirsiniz. Askerlik borçlanmasının faydası askerlik ve sigorta başlangıç tarihine göre değişir. Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerliğin borçlanılması, askerlik süresine bağlı olarak, emeklilik için aranan yaşı ve prim gün sayısını düşürebilmektedir.

Haberin Devamı

Ancak sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerliğin borçlanılması emekli olma şartlarını değiştirmez, sadece prim gün sayısını artırır. Askerlik ve sigorta başlangıç tarihiniz ile askerlik sürenizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

4 ay askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 8 Ekim 1972 doğumluyum. İlk SSK başlangıcım çıraklıktan 4 Ocak 1988’dir. Ama yanında çalıştığım esnaf prim yatırmadı. Askerden sonra 13 Mart 1996’da ikinci kez SSK’lı oldum ve 7500 gün civarında prim ödemem oldu. 1) Çırak sigortam başlangıç sayılıyor mu? Yoksa asker sonrası sigortam mı başlangıç sayılıyor? 2) Ne zaman emekli olabilirim? l Aydoğdu LEVENT

Cevap: 1) Çırak sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor.

2) Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte, askerlik sürenizin 4 ayını borçlanmanız halinde 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder