Ekrem Sarısu Başlangıç tarihiniz SSK'dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Başlangıç tarihiniz SSK'dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor

Soru: 19 Kasım 1961 doğumluyum. 1 Nisan 1981’de SSK’lı oldum. 540 gün çalıştım. 18 Haziran 1984’ten itibaren 2 yıl Emekli Sandığı’nda çalıştım. 23 Aralık 2004’ten beri Bağ-Kur’luyum. Ne zaman emekli olurum?

Hadiye KOÇER

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz SSK’dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. SSK’da 20 yıl sigorta ve 5000 gün prim şartına tabisiniz. Sigortalı çalışarak primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kat irtifaklı arsa tapusu alımında Tapu Harcı daire bedeli üstünden hesaplanıyor

Soru: Kabası bitmiş ince işleri devam eden bir inşaattan peşin daire almak için müteahhitle anlaştık. Kendimizi garantiye almak için parayı vermeden tapuyu almak istiyoruz. Müteahhit “Tapu masrafının tamamını siz ödeyin, tapunuzu vereyim” diyor. Arsa tapusunu alırsak ne kadar masrafımız olur?

SADULLAH

Cevap: 28 Şubat 2009’dan itibaren, daireye isabet eden arsa payının emlak vergi değeri üstünden çok az bir tutarda Tapu Harcı ödeyerek daire tapusu alma usulü yıllar önce tarihe karıştı.

28 Şubat 2009’dan itibaren, dairenin alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödenmesi uygulamasına geçildi. Müteahhidin belirttiği gibi arsa payı değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı hesaplanıyor.

Satıcı müteahhidin tapu harcını da siz üstlendiğinize göre; kat irtifaklı arsa payı tapusu alsanız da daireyi alış bedeliniz üstünden binde 20 alan, binde 20 satan olmak üzere toplam binde 40 oranında Tapu Harcı ödemeniz gerekiyor.

Daire alış bedelini bildirmemişsiniz. Daireyi 300 bin liraya aldığınızı varsayarsak, 6000 lira alıcı, 6000 lira satıcı adına olmak üzere toplam 12 bin lira Tapu Harcı ödersiniz.

Apartman görevlisi izin gününde bir saat çalışsa da tam gün çalışmış sayılır

Soru: Kapıcının Pazar günü sadece bir-iki saat servis yapması, fazla mesai ücreti ödemeyi gerektirir mi?

Bahar ERGÜL

Cevap: Apartman görevlisine bir gün izin kullandırmak zorundasınız. İzin günü Pazar olacak diye bir kural yok. Hafta içi de kullandırılabilir. Ancak apartman görevlisi izin gününde bir saat dahi işe gelse, o gün tam çalışmış sayılır ve ilave olarak bir günlük ücret ödemeniz gerekir.

Haberin Devamı

Babanızın emekli olmak için en az 3600 gün prime ihtiyacı var

Soru: Babam 1946 doğumlu. 800 gün primi var. İki yıl da askerliği bulunuyor. Emekli olma sansı var mı?

Birol ŞANLI

Cevap: Babanızın sigorta başlangıç tarihini bildirmemişsiniz. Şayet 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmuşsa primini 3600 güne tamamlaması şartıyla emekli olabilir. Bunun için de askerliğini borçlanıp, sigortalı bir işte çalışarak 2080 gün daha prim ödemesi gerekiyor.

Fiili çalışma olmadan bildirim yapıldığı tespit edildiğinde emekli aylığı iptal ediliyor

Soru: Bir yıllık emekliydim. 5 gün önce bir yazıyla emekliliğimin sona erdiğine dair SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) bir yazı geldi. Böyle bir işyerinin olmadığı ve ödenen emeklilik maaşının da geri istendiğini yazmışlar. Yorumunuzu ve ne yapmamız gerektiğini, bildirmenizi rica ederim.

Haberin Devamı

Ayse Dilek TEK

Cevap: SGK yaptığı incelemeler sonucu, fiili çalışması olmadan, çalışmış gibi kuruma bildirilen sigortalıların emeklilik işlemlerini iptal ediyor. Aynı şekilde fiilen çalışmayan bir şirketten adınıza çalışma süresi bildirildiğini tespit ederek emekli aylığını iptal edip, yersiz ödenen emekli aylıklarının iadesi istiyor.

Bu durum rutin bir uygulama. Şayet sözü edilen işyerinde fiilen çalışmışsanız ve mahkemede bu çalışmanızı şahit ve belgelerle ispatlayabiliyorsanız, iş mahkemesine dava açarak mahkeme kararıyla emekli aylığınızı tekrar bağlatabilirsiniz.

Erken emeklilik 1 Haziran 2014’ten sonra çıkarsa yararlanırsınız

Soru: 1 Haziran 1971 doğumluyum. 1991- 1992’de 15 ay askerlik yaptım. 1985’te SSK’lı oldum. 5700 gün primim var. Erken emeklilikten yararlanabilir miyim?

Dursun ALİ KUŞ

Cevap: Erken emeklik yasası 1 Haziran 2014’ten sonraki bir tarihte çıkarsa siz de yararlanırsınız. Çünkü sizin gibi 18 yaşından küçükken sigortalı çalışmaya başlayanların sigorta süresi hesaplanırken sigorta başlangıç tarihi olarak 18 yaşı doldurdukları tarih dikkate alınmaktadır.

18 yaşı doldurduğunuz tarih sigorta başlangıcınız olarak dikkate alındığında 25 yıllık sigorta sürenizi 1 Haziran 2014’te dolduruyorsunuz. Dolayısıyla bu tarih itibarıyla yaş dışındaki şartları tamamlamış oluyor, emekli olmak için yaşın dolmasını bekler duruma geliyorsunuz.

2000’den sonra emekli olanların da intibakı yapılmalıydı

Soru: Mart 2005’te SSK’dan emekli oldum. 2000’den sonraki emeklilere yeni bir intibak zammı var mı?

Ali ERTUĞRUL

Cevap: Asıl intibaka sizin gibi 2000’den sonra emekli olanların ihtiyacı varken, 2000’den önce emekli olanların intibakı yapılarak emekli aylıkları iyileştirildi.

2000’den sonra emekli olanlar için bir intibak çalışması bulunmuyor. Ancak, önümüzde yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel olmak üzere üç önemli seçim olması, intibak ihtimalini de güçlendirmekte.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder