Ekrem Sarısu Başlangıç tarihinize göre 56 veya 57 yaşa tabisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Başlangıç tarihinize göre 56 veya 57 yaşa tabisiniz

Soru: 1981 doğumluyum. SSK girişim 1997’de olup 6250 gün primim var. Emeklilikte yasa takılanlarla ilgili yasa (EYT) çıkarsa ne zaman emekli olabilirim, çıkmazsa ne zaman emekli olabilirim? Orhan GUK

Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa priminiz yeterli olduğundan, sigorta başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceyse 56, sonraysa 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

EYT yasasının emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayan sigortalıları kapsaması bekleniyor. 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihten sonra çıkacak bir EYT yasasından yararlanırsınız. Ancak EYT esasları henüz belli değil. Belli olduğunda burada gerekli açıklamaları yaparız.

55 YAŞ DA DOLACAK

Soru: 20 Şubat 1976 doğumluyum. İlk defa sigortalı işe giriş tarihim 1 Nisan 1995 olup şu anda toplam 6667 gün prim ödemem var ve halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? Eğer EYT yasası çıkarsa ne zaman emekli olurum? Halil ADAÇAM

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız 20 Şubat 2031’de emekli olabilirsiniz.

EYT’nin 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup, emekli olmak için aranan şartlardan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp, emekli olunacak yaşın dolmasını bekleyenleri kapsaması bekleniyor. Beklendiği gibi bir yasa çıkarsa yararlanarak emekli olabilirsiniz.

EŞİNİZİN DURUMU YASA ÇIKTIĞINDA BELLİ OLUR

Soru: 1981 doğumlu eşimin sigorta başlangıç tarihi 16 Eylül 1997 olup 4363 gün prim ödemesi var. Hem mevcut normal koşullarla hem de EYT yasası çıkması durumunda, ne zaman emekliliğe hak kazanır? Fatih TURACI

Cevap: Eşinizin ilk girişte adına prim ödemesi varsa emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olur. 1612 gün daha prim ödeyerek primini 5975 güne tamamlaması şartıyla 53 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca 3600 günden fazla primi olduğundan, bundan sonra prim ödemese de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. EYT’nin emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındaki şartlar olan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Eşiniz, 5975 gün primi olmadığından, beklendiği gibi bir yasa çıkması halinde, bu haktan yararlanamaz. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Belki de eşinizin yararlanacağı bir yasa çıkabilir. Yasa esasları ortaya çıktığında burada gerekli açıklamaları yaparız.

BORÇLANMAYA GEREK YOK

Soru: 1980 doğumluyum. İlk defa 3 Kasım 1995’te sigortalı çalışmaya başladım. Şu anda 7500 gün prim ödemem var. Bu durumda askerliğimi yatırmam gerekiyor mu? Acaba ne zaman emekli olurum? Hasan BİLGİ

Cevap: İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emeklilik şartlarını değiştirmez, sadece primi artırır. Priminiz de yeterli olduğundan askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

EYT’DEN YARARLANIRSINIZ

Soru: 1979 doğumluyum. SSK başlangıcım Şubat 1996’da olup 7980 gün prim ödemem var. EYT çıkarsa emeklilik için hâlâ yaş derler mi? Bir de prim arttıkça maaşın azalma durumu olur mu? Meryem ŞAHİN

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. EYT’nin emekli olmak için yaş dışındaki şartları sağlayıp aranan yaşın dolmasını bekleyenleri kapsaması bekleniyor. Beklendiği gibi bir yasa çıkarsa siz de yararlanarak emekli olabilirsiniz.

Prim ödedikçe emekli aylığının azalıp azalmayacağı, çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunacak tarihe kadar ödenen prim gün sayısına göre değişir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder