Ekrem Sarısu Bekarsanız ve sigortalı değilseniz yetim aylığı bağlatabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bekarsanız ve sigortalı değilseniz yetim aylığı bağlatabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Vefat eden babamdan kalan emekli maaşını alabiliyor muyum? Süreyya CİNAR Cevap: Bekarsanız veya dulsanız ve emekli değilseniz, sigortalı çalışmıyorsanız, babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Babanızın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumunu, medeni haliniz ve sosyal güvenlik durumunuzu bildirirseniz, sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Bir yıl erken emekli olmak için 220 gün askerlik borçlanması yeterli


Soru: 1 Aralık 1964 doğumluyum. 1 Ocak 1989’da SSK’lı oldum. 4804 gün primim var. 1987’de 18 ay askerlik yaptım. 1) Askerliğimin ne kadarını ödersem bir yıl erken emekli olurum? 2) Ne kadar maaş alırım? 3) Askerliğim için ne kadar ücret öderim? Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnum olurum. Yunus ERDOĞAN Cevap: 1) Askerliğiniz sigorta başlangıcından önce olduğundan 220 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 220 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 351 gün daha prim ödeyerek priminizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2014’te emekli olabilirsiniz. 2) Ne kadar maaş alacağınız çalışma hayatınız boyunca üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarına ve prim ödeme dönemlerine göre değişir. 3) Yıl sonuna kadar borçlanma yaparsanız, 220 gün için 2398 TL borçlanma bedeli ödersiniz.

[[HAFTAYA]]

Memurluktan önceki sigortanız hizmetten 5 yıl, yaştan 4 yıl kazandırıyor

Soru: 11 Mayıs 1967 doğumluyum. 18 Ekim 1999’da memur oldum. Memurluk atamam öncesi 1 Mart 1994’ten memurluğa atanana kadar geçen sürede SSK’ya 280 gün prim ödedim. 10 ay da özel bir bankada çalıştım. Hizmet birleştirmesi yaptığımda benim memurluk başlangıcım, SSK başlangıç tarihi sayılır mı? Sibel ERDOĞAR Cevap: Memuriyet başlangıç tarihiniz SSK başlangıç tarihinize gitmez. Ancak, SSK prim ödemeniz ve özel bankadaki hizmet süreniz, emekli olma şartlarınızı belirleyen 23 Mayıs 2002’deki hizmet sürenizi 550 gün artırır. Bu da emekli olmak için 20 yıl fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartına tabi olmanızı sağlar. 5 Nisan 2018’e kadar ara vermeden çalışarak fiili hizmet sürenizi 20 yıla tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 2021’de emekli olabilirsiniz.

Emekli ikramiyesini ancak emekli olduğunuzda alabilirsiniz


Soru: 1) Devlet memuru olarak 22 yıl hizmet verdikten sonra yaşımı bekleyemeden görevden istifa ettim. Şu an yaklaşık 4 yıl sonra yaşımı hak edeceğim. Emekli ikramiyemi yaşı beklemeden alabilme hakkına sahip miyim? Mahkeme yoluyla alanlar oluyormuş diye duydum. Gerçek mi? 2) Yaşım dolmadan başka bir işe girersem durumum ne olur? İkramiye kaybı yaşar mıyım? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Esma CİN Cevap: 1) Emekli ikramiyesini emekli olacağınız tarihte alabilirsiniz. Maalesef duyumlarınız doğru değil. 2) 22 yılınızı doldurup ayrıldığınızdan, sigortalı çalışmanız emekli ikramiyesi almanıza mani olmaz. Ancak, sigortalı çalışarak 1260 gün (3.5 yıl) prim ödediğinizde Emekli Sandığı’ndan emekli olamaz, SSK’dan emekli olursunuz.

Mahkemede çalışmanızı şahit veya belgelerle kanıtlamanız lazım


Soru:
1984 tarihinde çalışmış olduğum işyerinde sigortam başladı. 1985’te askerlik dolayısıyla ayrıldığım işyerinde, askerden sonra tekrar 1987 yılında işe başladım. İşveren sigortamı yaptığını söyledi, 1991 yılında işten ayrıldım. O zaman böyle elektronik ortam yoktu. Sigortamın ödenip ödenmediği işverenin insafına kalmıştı. Şimdi ise e-devlet şifresiyle baktığımda 1987’den 1 ay, 1988’den 10 ay ödemiş ve Kasım 1988’de çıkış yapmış. İşveren hâlâ duruyor, kendisini buldum. Bu durumu sordum. Önce muhasebeyi suçladı. “Ben verdim, muhasebe yatırmamış” dedi. Şimdi ben ne yapabilirim? Mahkemeye versem sonuç alabilir miyim? ALİ RIZA YAMAN Cevap: İşveren az da olsa çalışma süresi bildirdiğinden, hizmet tespit davası açma hakkınız var. Mahkemede çalışmanızı belge ve şahitlerle kanıtladığınızda günlerinizi kazanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder