Ekrem Sarısu Beşinci yılın izin süresi 14 gün olup 6'ncı yılda kullanılır
HABERİ PAYLAŞ

Beşinci yılın izin süresi 14 gün olup 6'ncı yılda kullanılır

Haberin Devamı

Soru: 7 Ocak 2007’den bu yana üniversitede çalışıyorum. Yıllık izin sürem kaç gün? Muhasebecimiz, iki hafta olduğunu söylüyor. Biz bu yıl 2011’in iznini kullanacakmışız. Benim internetteki araştırmalarıma göre; üç hafta olması gerekiyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. FARUK Cevap: Uygulamada beşinci yılın izin süresi hususunda sizde olduğu gibi tereddüde düşülmektedir. Beş çalışma yılını dolduran kişi, altıncı yılda beşinci yılın izni olarak, 14 işgünü izin kullanabilir. Beşinci çalışma yılınızı 7 Ocak 2012’de doldurmuş durumdasınız. 2012 yılı içinde beşinci yılın (2011’in) izni olarak 14 işgünü izin kullanabilirsiniz. Altıncı yıldan itibaren izin süreniz 20 işgününe çıktığından, 2013 itibarıyla 20 işgünü izin kullanacaksınız.
[[HAFTAYA]]

Ticaret Kanunu’nun akrabalara getirdiği borçlanma yasağı limited şirketi kapsamıyor


Soru: Türk Ticaret Kanunu hangi akrabaların şirkete borçlanmasını yasaklıyor. Tacirlerin akrabaları borçlanma yapamayacaklar mı? Örneğin, kampanyalı taksitli satışlardan herkes yararlanırken, tacirin akrabaları yararlanamayacak mı? Böyle bir uygulama getirilmişse, tacir hiç tanımadığı birine vadeli mal satarken, kendi akrabasına satamamasının esprisi nedir? Bizim örf adetlerimize uymayan bir düzenleme nasıl kanunlaşmış? DAVUT Cevap: Öncelikle akrabaların şirkete borçlanma yasağı, tacirleri, hatta limited şirketleri, limited şirket müdürlerini ve anonim şirketlerde de ortak olmayan genel müdür ve müdürleri kapsamıyor. Anonim şirket yönetim kurulu başkan ve üyesini kapsıyor. Bu bağlamda, anonim şirket yönetim kurulu başkan ve üyelerinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımları, kendilerinin ve belirttiğimiz akrabalarının ortak olduğu şahıs şirketleri ve sermayesinin en az yüzde 20’sine sahip oldukları sermaye şirketleri şirkete borçlanamayacak. Bu yasağa uymayarak borçlanma yapanlar 300 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaklar. Adli para cezası süresi içinde ödenmezse, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek. Anne, baba, çocuk, kardeş, torun, dede, nine, kardeş çocukları, hala, dayı, teyze kan hısımlarını, eşten dolayı akraba olan kayınvalide, kayınpeder, kayın, baldız, görümce, bunların çocukları, eşin dayısı, amcası, halası da sıhri hısımları oluşturmaktadır.

Kadın sigortalıysanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 1965 doğumluyum. Temmuz 1985’te SSK’lı oldum. 5447 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Emekliliğimi şu anda versem, sağlık yardımından yararlanabilir miyim? Evrim ÇAKAR Cevap: Kadın sigortalıysanız 20 yıl sigorta süresi, 5075 gün prim ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. Şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Erkekseniz, 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2014’te 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihe kadar çalışmazsanız, gelir testi yaptırarak, çıkan sonuca göre prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

Yılbaşından sonra işe girenler de gelir testi yaptırmak zorunda


Soru: Ocak ve Şubat aylarında işsiz olan kişi Mart’ta işe girerse, gelir testi yaptırması gerekecek mi? Yoksa işe girdiğinden dolayı gelir testine gerek yok mu? ZÜBEYİR Cevap: İşsizlere 1 Ocak 2012 itibarıyla genel sağlık sigortalısı yapıldı. Adlarına aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettiriliyor. Tahakkuk ettirilen primler gelir testinde çıkacak olan, aile içinde kişi başına düşen aylık gelirin ortalama tutarına göre düzeltilecek. Örneğin, gelir testinde aile içi kişi başına düşen gelirin ortalama tutarı 295.50 liradan az çıkanlar prim ödemeden, 295.50 lira ile 886.50 lira arasında çıkanlar aylık 35.46 lira, 886.50 TL ile 1773 TL arasında çıkanlar 106.38 lira, 1773 liradan fazla çıkanlar 212.76 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alacağından, re’sen salınan primler bu tutarlara göre düzeltilecek. Sonuç olarak, Ocak, Şubat aylarında işsiz olan ve Mart ayında işe giren kişi gelir testi yaptırmak zorunda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) her işsize gönderdiği gelir testine ilişkin yazıyı aldıktan sonra, bir ay içinde gelir testi yaptırmazsa 1 Ocak 2012’den işe girdiği tarihe kadar aylık 212.76 lira üstünden prim ödemek zorunda kalır. Bu riske girmemek için, SGK’nın yazısını beklemeden gelir testi yaptırmakta yarar var.

Prim ve askerlik durumunuza göre hemen emekli olmanız mümkün


Soru: 3 Ocak 1963 doğumluyum. 1 Temmuz 1987’de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Mehmet KANLI Cevap: 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 3 Ocak 2013’te emekli olabilirsiniz. Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Şayet sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapmışsanız (ki yaptığınız anlaşılıyor) askerliğinizin 220 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 220 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma dahil 5300 gün priminiz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

48 yaşınızı doldurunca emeklisiniz

Soru: 15 Eylül 1972 doğumluyum. Mart 1984’te SSK’lı oldum. 6122 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Mehmet YILMAZ Cevap: 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Eylül 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder