Ekrem Sarısu Bir ay borçlanmayla hemen emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bir ay borçlanmayla hemen emekli olabilirsiniz

Soru: 30 Haziran 1968 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 15 Haziran 1994 olup 13.5 sene Bağkur ve tarım sigortasına, son dört sene de SSK’ya olmak üzere toplam 6584 gün prim ödemem var. 28 Ağustos 1989- 22 Şubat 1991 arasında 550 gün askerlik yaptım. Bu sene emekli olmam için ne kadar borçlanma yapmalıyım? Hamza ERİKÇİ

Cevap: Askerlik sürenizin bir ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan 54 yaşınızı dolduracağınız 30 Haziran 2022’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

NİSAN 2025’TE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 30 Nisan 1973 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim Nisan 1991 olup 9600 gün primim var. Ancak 1987’de çıraklık okulunda bize SSK girişi yapıldı. Acaba ne zaman emekli olurum? Alim BAŞATİK

Cevap: Çırak sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Nisan 1991 girişinize göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 30 Nisan 2025’te emekli olabilirsiniz.

TÜM SİGORTALILARI KAPSAYAN BİR YASADAN YARARLANABİLİRSİNİZ

Soru: Sigorta giriş tarihim 1989 olup 2600 gün prim ödemem var. Acaba nasıl emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasadan faydalanabiliyor muyum? Şemdin ÖZÇELİK

Cevap: Doğum ve askerlik tarihinizi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Sorunuzu verdiğiniz bilgilere göre cevaplandıracak olursak;

1) Başlangıcınız 23 Kasım’dan önceyse, 2850 gün daha prim ödeyerek priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte 51 yaşınızı da doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz.

2) Başlangıcınız 23 Kasım’dan sonraysa 2925 gün daha prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte 52 yaşınızı da doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz.

3) 1000 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT yasasının, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Beklendiği gibi bir yasa çıkarsa maalesef yararlanamazsınız. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Önümüzde bir genel seçim var. Şayet tüm sigortalıları kapsayan bir yasa çıkartılırsa siz de yararlanırsınız. Yasa tasarısı belli olduğunda, burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz Posta’yı takip etmeye devam edin.

EYT ZORUNLU EMEKLİLİK Mİ GETİRİYOR?

Soru: Herkes EYT çıkması için dua ederken ben çıkmaması taraftarıyım. Çünkü emeklilikte iş bulmak daha sıkıntı. EYT çıkması durumunda emekli olmak mecburi mi tutulur ya da isteğe bağlı (isteyen olur istemeyen olmaz) mı olur? Sizin düşünceniz nedir? Bayram ÇERÇİ

Cevap: Emekli olmak isteğe bağlıdır. Emeklilik için aranan şartı sağlayanlar talep etmediği sürece emekli aylığı bağlanmaz. Normal şartlarda işveren de emekliliği dolan çalışanı işten çıkartamaz. Ancak bireysel veya toplu iş sözleşmesinde emeklilik şartlarını dolduranların, emekli olacaklarına dair bir hüküm varsa, işveren emeklilik şartlarını sağladığı gerekçesiyle işinden ayrılmasını isteyebilir.

Haberin Devamı

Ancak çalışan emekli olmak istemiyorsa işinden ayrılır ve emekli olmadan başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilir. Yani emekli olması şart değildir. Sonuç olarak EYT esasları henüz belli değil. Fakat EYT yasasının emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlere emeklilik hakkı getirmesi bekleniyor. Yoksa sigortalıyı zorunlu emekli eden bir düzenleme getirmesi beklenmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder