Ekrem Sarısu Çalışma bildirmediği sürece giriş bildirimi sigorta başlangıcı sayılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Çalışma bildirmediği sürece giriş bildirimi sigorta başlangıcı sayılmaz

Haberin Devamı

Soru: Sigorta girişim 1998 ama sigortam hesaplanırken 2000 yılı gözüküyor. Bunu nasıl düzeltebilirim? ● Serkan AYDIN

Cevap: 1998’deki girişiniz muhtemelen staj veya çırak sigortasıdır. Staj ve çırak sigortalarında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmaz.

Ancak 1998’deki girişiniz staj veya çırak sigortası değilse, işyeriniz işe giriş bildirgenizi kuruma bildirmesine karşın, muhtemelen çalışma süresi bildirmemiştir. Çalışma süresi bildirilmediği sürece, giriş bildirgesi verilmesi sigorta başlangıcı sayılmaz. İşverenle görüşüp, çalışma sürenizi bildirip bildirmediğini öğrenin. Şayet işveren çalışma sürenizi bildirmişse, buna ilişkin bildirge ve bordolardan onaylı birer örneğini alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz etmeniz gerekir.

ASKERLİĞİNİZİ BORÇLANIP 803 GÜN DE PRİM ÖDEMELİSİNİZ

Soru: 20 Ocak 1963 doğumluyum. SSK girişim 23 Eylül 1991 olup, 3842 gün prim ödemem var. 20 Haziran 2016’da SSK’dan çıktım. Hala üzerime kayıtlı ticari araçtan dolayı Bağkur ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? ● Turabi GÜRBÜZ

Cevap: SSK daha avantajlı. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemiş, Bağkur’a hangi tarihten itibaren prim ödediğinizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu, sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız ve SSK’dan çıktığınız 20 Haziran 2016’dan beri de ara vermeden Bağkur’a prim ödediğiniz varsayımına göre cevaplandırıyoruz.

Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. 803 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 803 gün daha prim ödediğinizde Bağkur’a toplam 1143 gün prim ödemiş olacaksınız. Bu noktada dikkatli olmanız gerekir. Çünkü Bağkur’a 1260 gün prim ödemeniz halinde Bağkur şartlarıyla emekli olma durumunda kalır ve belirttiğimiz şartlarda emekli olamazsınız.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'NUN EŞİNİZİN MALUL OLDUĞUNU KABUL ETMESİ GEREKİYOR

Soru: Astsubay olan eşim, anksiyete bozukluğundan malulen emekli olmak üzere. Size 2 sorum olacak. 1) 2006’dan SSK’sı var. Aynı zamanda 2010’dan beri Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışıyor. Emekliliğe hak kazanıyor mu? 2) Eğer emekli olursa ne kadar maaş alır? ● Bahar DEMİR

Cevap: Eşiniz ilk defa 5510 sayılı kanuna göre 4/c sigortalısı olduğundan, malulen emekli olmak için; 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı şartlarına tabi. Bu şartları sağlamış olduğundan, eşinizin raporu ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu eşinizin malul olduğuna karar verirse emekli alabilir. Eşiniz ilk defa 4/c sigortalısı olduğundan emekli aylığı; Emekli Sandığı’na tabi olanlar gibi derece ve kademe üzerinden değil, çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı üzerinden hesaplanacaktır. Bu veriler olmadan emekli aylığı hesaplanması mümkün değil.

53 yaşınızı dolduracağınız 11 Nisan 2028’de emekli olabilirsiniz

Soru: 11 Nisan 1975 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1991 olup, 5230 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? ● Ufuk TUTKAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 70 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 11 Nisan 2028’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder