Ekrem Sarısu Çalışmanızı mahkemede belgeyle ispatlamanız lazım
HABERİ PAYLAŞ

Çalışmanızı mahkemede belgeyle ispatlamanız lazım

Soru: 1954 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 1971’de oldu. Daha sonra Bağkur’lu oldum. Bağkur’dan sonra da birkaç işyerinde çalışarak SSK’ya 1261 gün prim ödedim. Mayıs 2010’da 3600 gün primle SSK’dan emekli oldum. 12 yıla yakın emeklilik sürem oldu. Sonra SGK, çalıştığım şirket primimi ödemediğinden 28 ayımı yani 828 gün primimi sildi.

Emekliliğimi iptal edip 250 bin lirayı geri istiyor. Dört sefer ameliyat oldum. Kimse bana iş vermiyor. Primlerimi yardımlarla ödüyorum. Çalışmadan prim ödemem yasakmış. 12 ay askerliğim yatırılacak duruyor. Zamanaşımından yararlanabilir miyim? Dava açsam sonuç alabilir miyim? Hasan AKDOĞAN

Haberin Devamı

Cevap: İşverenin primi ödeyip ödememesinin bir önemi yok. Primin ödenmemesi çalışanı ilgilendirmez. Sizin durumunuz farklı. Çalıştığınız işyeri sahte sigortalı bildirmiş. Yani işyerinde fiili çalışması olmayan kişi veya kişileri çalışıyor gibi SGK’ya bildirerek emekli olmasını sağlamış. Bu durumu tespit eden SGK da o işyerinden yapılan bildirimleri iptal ediyor. Dolayısıyla sizin de 828 gününüzü iptal etmiş. Söz konusu işyerinde gerçekten çalışmışsanız ve çalışmanızı mahkemede delil ve şahitlerle ispatlayabilecekseniz dava açabilirsiniz. Davayı kazanmanız halinde emekli aylığınız kesildiği tarih itibarıyla tekrar bağlanır. Burada zamanaşımı SGK’nın sahte sigortalılık bildirimini tespit ettiği tarihten başlayacağından, zamanaşımından bir şey çıkartamazsınız.

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİK YAŞINIZI DEĞİŞTİRMEZ

Soru: 1976 doğumluyum. 12 Aralık 1999 tarihinde devlet memuru oldum. 1997-1998 yıllarında 15 ay askerlik yaptım. Kaç yaşında emekli olabilirim? Askerlik süremi borçlanırsam emeklilik yaşımı değiştirir mi? Sait D.

Cevap: Emekli Sandığı’nda emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlansanız da emeklilik yaşınız değişmez.

RESEN EMEKLİLİKTE YIPRANMA SÜRESİ YAŞTAN DÜŞER Mİ?

Soru: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapanların yıpranma süreleri resen emeklilik yaşlarından düşülür mü? DURMUŞ

Haberin Devamı

Cevap: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapanların, sosyal güvenlik kanunlarına göre tabi oldukları emeklilik yaşlarına gelmeden önce sınıf ve rütbelerine göre yaş haddinden resen emekli olmaları söz konusudur. Örneğin; astsubaylar kıdemli başçavuş rütbesi ile 55 yaşına kadar çalışabilmektedirler.

Ve 55 yaşını doldurdukları tarihte yaş haddinden resen emekliliğe sevk edilerek emekli aylıkları bağlanır. Diğer sınıf ve rütbelerde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yaş hadleri de rütbelerine göre değişmektedir.

Ancak bu kapsamda olanların yıpranma süreleri normal emeklilik yaşlarından düşülmekle birlikte tabi oldukları resen emeklilik yaş hadlerinden düşülmemektedir. Sonuç olarak yıpranma süresi resen emeklilik yaşından düşülmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder