Ekrem Sarısu Çeyiz parası alındığından aylığınız 24 ay sonra artacak
HABERİ PAYLAŞ

Çeyiz parası alındığından aylığınız 24 ay sonra artacak

Soru: Eşimden emekliyim. Kızım evlendi ve çeyiz parası aldı. Benim maaşıma zam gelmiyor. İki yıl böyle olacakmış. Kızıma maaş bağlandığı zamanki maaşım, çeyiz parası alınca, aynısı yani 2 bin 34 TL olarak yatıyor. Rica etsem bilgilendirir misiniz? Serpil SAATÇİOĞLU

Cevap: Kızınız evlendiği için, babasından aldığı yetim aylığı kesilmiş ve 24 aylık tutarınca çeyiz yardımı almış. 24 ay geçmediği sürece sizin aylığınızda düzeltme yapılmaz. Bu nedenle kızınızın aylığı kesildiği halde aylığınız yeniden hesaplanmamıştır. 24 ay sonra aylığınız yeniden hesaplanarak artırılacaktır.

Haberin Devamı

SSK’LI MI YOKSA BAĞKUR’LU MU DEVAM ETMELİYİM?

SORU: Sigorta başlangıç tarihim 15 Eylül 2006 olup toplamda 1929 gün primim var. Şu an bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorum. Kendi adıma da bir şahıs işletmesi kurmayı planlıyorum. Bu noktada mevcut işimden ayrılıp Bağkur ödemesi mi yapmam daha mantıklı olur? Yoksa mevcut işimle SSK üzerinden mi devam etmeliyim? Maliyet ve emeklilik açısından hangisi daha avantajlı olacaktır? Kadir AKBALIK

CEVAP: Kendi adınıza şirket veya işletme kurmanız durumunda, sigortalı çalışmanıza ara vermeden devam etmeniz halinde, Bağkur’lu olmanız gerekmiyor. SSK’dan daha erken emekli olmanız mümkün.

Çünkü SSK’ya 5071 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte, ayrıca primi 4500 güne tamamlamanız şartıyla 25 yıl sigortalılık sürenizi ve 60 yaşınızı birlikte dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Bağkur’lu olursanız 9000 gün prim ödemeniz şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte, ayrıca toplam 5400 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 62 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz.

Sigortalı çalışmanız halinde primin önemli bir kısmı işverence ödenirken, Bağkur’lu olmanız halinde, primi cebinizden yani kendiniz ödeyeceksiniz. SSK’dan emekli olmanız daha avantajlı görünüyor.

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU HANGİ TARİHTE YAPMALIYIM?

Soru: Eşim haziranda emekli olma koşullarını yerine getirdiği için emekli aylığı bağlanmak üzere SSK’ya başvurabilecek. Benim sormak istediğim şey emekli maaşının avantajlı olması yönünden 2022 yılı içerisinde mi yoksa bekleyip 2023 başında mı emekli olmasını tavsiye edersiniz? Zeynep TANRIKULU

Haberin Devamı

Cevap: Eşinizin emeklilik talebini ne zaman yapmanızın avantajlı olacağı sorunuza cevap verebilmek için; 2022 yılı güncelleme katsayısının ve 2022 yılı 2’nci dönem emekli aylıklarına yapılacak zam oranının bilinmesi gerekiyor.

Çünkü eşinizin emeklilik talebinin 2022’de mi yoksa 2023’te mi yapmasının avantajlı olacağının hesaplanması için; 2022 yılı güncelleme katsayısı ile 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranının belli olması ve bunların mukayese edilmesi lazım.

Mukayese sonucunda 2022 yılı güncelleme katsayısının, 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranından fazla çıkması halinde, emeklilik taleplerinin 2023’te yapılması halinde emekli aylığı daha fazla olacaktır.

Ancak 2022 yılı güncelleme katsayısının, 2022 yılında işçi emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranından düşük çıkması halinde, emeklilik talebinin 2022 yılı içinde (en geç 31 Aralık 2022’de) yapılması halinde emekli aylığı daha fazla olacaktır. Sonuç olarak sorunuza enflasyon verilerinin netleşeceği kasım ayı gibi cevap verilebilir.

Haberin Devamı

STAJ SİGORTASINDAN SONRAKİ DOĞUMLAR BORÇLANILABİLİYOR

SORU: 10 Aralık 1975 doğumluyum. 1 Ekim 1990’da Ziraat Bankası’nda stajyer olarak girişim yapıldı. 1993 ve 2005’te iki çocuğum oldu. Fakat sigortam yoktu. Bu arada doğumlarımı borçlanabilir miyim? Ağustos 2009’da sigortalı olarak ise başladım ve halen çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Dilek KÜÇÜKARSLAN

CEVAP: Emeklilik primi ödenmediğinden staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Ancak doğum borçlanması için avantaj sağlıyor. Çünkü staj sigortasından sonraki doğumlar borçlanılabiliyor. İki doğumunuzu borçlanarak 1440 gün kazanmanız halinde, emekli olmak için; 7000 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Boşluğunuz yoksa Şubat 2025’e kadar prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bir başka emeklilik seçeneğiniz de; bir yıl (360 gün) doğum borçlanması yaptıktan sonra prim ödemeseniz bile 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmaktır (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder