Ekrem Sarısu Dava hakkı engellenemez
HABERİ PAYLAŞ

Dava hakkı engellenemez

30 yıllık resmi nikahlı evliyim. Eşimin ikinci eşiyim ve eşimin ilk evliliğinden iki oğlu var. Bunca yıl sonra eşim bana bir ev verdi. Tapuda bunu ölünceye kadar bakma akdiyle satış yaptı. Çocukları durumdan haberdarlar. Şimdilik ses etmiyorlar. Eğer eşim vefat ederse çocukların bana dava açma hakkı varmı? ● F.E.

Bir kimse bakımı şartı ile bir başkası ile ‘ölünceye kadar bakma sözleşmesi’ yapabilir. Böyle bir sözleşmede bakım borçlusu, bakıma muhtaç kimseye bakacak, diğeri de ona bir bedel ödeyecektir. Bu olayınızda olduğu gibi bir daire de olabilir. Ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde, bedel ya sözleşme sırasında verilir veya ölümü müteakip bakım borçlusuna ait olacağına hükmedilir. Anlatılan olayda daire sözleşme anında teslim edilmiş. Böyle bir sözleşme yapılırken çoğunlukla bizim önerimiz tarafların sözleşme tarihini içeren sağlık raporu almalarıdır. Bu geçerlik şartı değildir ama bir tedbirdir. Zira ölene kadar bakma sözleşmelerinde vefattan sonra itiraz edecek olanlar, sözleşme tarihinde akıl sağlığının yerinde olmadığını iddia eder. Bunu önlemek için tedbiren sağlık raporu alınmasını tavsiye ederiz.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Kişinin ölümünden sonra mirasçıların itiraz hakkı olur mu? Evet olabilir ama ‘her itiraz, talebin kabulü ile sonuçlanır’ diyemeyiz. Mesela bakıma muhtaç olanın gerçekte bakıma muhtaç olmadığı, bunun muvaza olduğu iddiası olabileceği gibi bazı istisnai hallerde de böyle bir sözleşme olmasa bile bakım borçlusunun bakıma muhtaç kimseye bakma yükümlülüğü altında olduğu iddiası ile de karşılaşmaktayız. Netice olarak, “olayınızda bir davaya muhatap olmazsınız” deme imkanına sahip değilim ama tutarlı bir iddia olmayabilir diyebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder