Ekrem Sarısu Devamsızlıktan işten çıkarılan kişi kıdem tazminatını alabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Devamsızlıktan işten çıkarılan kişi kıdem tazminatını alabilir mi?

Soru: Babam şuan cezaevinde. Önceden çalıştığı bir işte devamsızlık yapıp işten atılmış. Tazminat alabilir mi? Devran KARA

Cevap: İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın ardı ardına ‘iki işgünü’ veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda ‘üç işgünü’ işine devam etmemesi, işverene iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkı verir.

İşverenin haklı nedenle iş akdini fesih etmesi durumunda işçiye kıdem tazminatı ödenmez. İşveren iş akdini babanızın işe devamsızlığından dolayı haklı nedenle fesih ettiğinden maalesef kıdem tazminatı alma hakkı yok.

Haberin Devamı

60 YAŞINA MI TABİYİM?

Soru: 14 Ocak 1964 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 25 Mayıs 2006 olup 3948 gün primim var. 18 ay askerlik borcumu ödediğim takdirde 60 yaşını doldurduğumda emekli olabilir miyim?  G.DEMİRCİ

Cevap: Askerliğinizi borçlanarak maalesef 60 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olamazsınız. Çünkü iki şekilde emekli olabilirsiniz.

1) Askerliğinizi borçlanıp ayrıca 2512 gün ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte (7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

2) 18 ay olan askerlik sürenizi borçlanıp, ayrıca 12 gün de prim ödeyerek toplam priminizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 25 Mayıs 2031’de emekli olabilirsiniz (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

MÜHENDİS KAMUDA HANGİ KADROLARA ATANIRSA İLAVE BİR DERECE ALIR?

Soru: Ziraat mühendisiyim. Bir belediyede zabıta memuru kadrosuna atandım. Devlette atanan mühendis ve teknikerlerin göreve başlama derecelerine bir derece ilave ediliyormuş. Bana bir derece ilavesi vermediler. Mühendis olarak atanmam gerektiğini söylüyorlar. Bazı belediyelerde bir derece veriliyor diyorlar. Konunun doğrusu nedir? KADİR

Cevap: Öğrenimleri neticesinde yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar unvanını almış olanların kamu kurumlarında hangi hizmet sınıfında, hangi kadroya atanırsa atansın öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilir.

Haberin Devamı

Mühendislik fakültesi mezunu olup mühendis unvanı olan bir kişi, genel idare hizmetleri sınıfında memur kadrosuna da atansa göreve başlama derecesine bir derece ilave edilir ve 8/1 derece ve kademeden göreve başlatılır.

Ancak teknikerler sadece teknik hizmetler sınıfında bir kadroya atanmaları halinde, göreve başlama derece ve kademelerine bir derece ilavesi veriliyor. Yükseköğrenimi neticesinde tekniker unvanına haiz olan kişi genel idare hizmetleri sınıfında memur kadrosuna atanırsa bir derece ilavesinden yararlanamayacağı için 10/2 derece ve kademeden göreve başlayacaktır.

Ancak kişi teknik hizmetler sınıfında tekniker kadrosuna atanırsa bir derece ilavesi ile 9/2 derece ve kademeden göreve başlatılır. Sizin de göreve başlama derecenize bir derece ilave edilerek 8/1 derece ve kademeden göreve başlatılmanız gerekir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/A-2 ve 36/A-4 maddelerinde bu hususlar açıkça düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

50 YAŞ HAKKIYLA EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: 12 Nisan 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 2 Nisan 1986. 3730 gün prim ödemem var. Halen çalışmaktayım. Ama ben 3600 gün prim ve 50 yaş hakkından faydalanıp emekli olmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Meryem ÇELEBİ

Cevap: 50 yaşla emeklilik hakkınız olsa, 3600 günden fazla priminiz olduğundan emekli olabilirdiniz. Ancak maalesef 50 yaşla emekli olma hakkınız yok. Çünkü ilk girişte adınıza prim ödemesi varsa, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

YAŞI DEĞİŞTİRECEK KADAR ASKERLİK SÜRENİZ YOK

Soru: 1974 doğumluyum. İlk SSK girişim 1998’in Şubat ayında gerçekleşti. 7620 prim gün ödemem mevcut. 1997 yılında 8 ay askerlik yaptım. Borçlanmam halinde 57 olan emeklilik yaşım 56’ya çekilebilir mi? Ayrıca askerlik borçlanmamı asgariden değil de daha yüksekten yapmam emekli maaşım açısından etkili olur mu? Ümit Murat YILMAZ

Cevap: Emeklilik yaşınızı 57’den 56’ya düşürecek kadar askerlik süreniz olmadığından, maalesef askerlik sürenizi borçlanarak emeklilik yaşınızı 56’ya çekemezsiniz. Askerlik borçlanmasını yüksekten yapmanız sizin tabirinizle dişe dokunur fark yaratmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder