Ekrem Sarısu Doğum öncesi ve sonrası izninin yıllık izin hesabına etkisi nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Doğum öncesi ve sonrası izninin yıllık izin hesabına etkisi nedir?

Soru: Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalışmadıkları sürelerin, yıllık ücretli izinlerinin belirlenmesine etkisi nedir? Bu izinler çalışma süresine sayılır mı yoksa sayılmaz mı? ZELİHA

Cevap: Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık çalışmadıkları süreleri, çoğul gebelik halinde doğumdan önce 10 ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 18 haftalık çalışılmayan süreleri yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır. Yani yıllık izin hesabında çalışılmış süre gibi dikkate alınır.

Haberin Devamı

SSK EMEKLİ OLANIN YETİM AYLIĞINI KESER

Soru: SSK’dan emeklilik için prim günümü doldurdum. Çalışmadan emeklilik yaşımı bekliyorum. Bu arada vefat eden babamdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alıyorum. SSK’dan emekli olunca yetim aylığım kesilir mi? Yoksa her ikisini de almaya devam eder miyim? TÜLAY

Cevap: SSK’dan yetim aylığı bağlanması için evli olmama, sigortalı olarak çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olunması şartları aranıyor. SSK’dan kendi emekli aylığınız bağlandığında, maalesef yetim aylığınız kesilecektir.

11 AY DAHA PRİM ÖDEYEREK 2024’TE EMEKLİ OLURSUNUZ

Soru: 1 Kasım 1974 doğumluyum. 1 Nisan 1993’te SSK’lı oldum ve 271 gün prim ödedim. 5 Temmuz 1999’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde göreve başladım. Emekli Sandığı’nda 17 yıl 1 ay 15 gün hizmet sürem var (ayrıca 4 yıl 3 ay 12 gün fili hizmet zammım bulunuyor). 26 Mayıs 1995’te yaptığım 18 ay askerliğimi, 2001 yılında borçlandım ve bedelini ödedim. Hizmet birleşmesi yaptım. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildim. 2017 yılında SSK’lı oldum ve 161 gün prim ödedim.

1) Emeklilikte hangi yaşa tabiyim?

2) Emekli olacağım tarih ne zaman ve geriye kalan prim borcum ne kadar? Mehmet Ali ELMAS

Cevap:

1) Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Hak kazandığınız yıpranma süreniz, emeklilik yaşınızdan düşülecektir. Bu durumda emekli olacağınız yaş 54’ten, 49 yıl 8 ay 18 güne inecek.

Haberin Devamı

2) Bundan sonra SSK veya isteğe bağlı sigortaya 11 ay daha prim ödeyerek hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, yaş olarak 49 yıl 8 ay 18 günü dolduracağınız 19 Temmuz 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak burada memuriyetten sonra SSK veya Bağkur’a 11 aydan fazla prim ödememeye dikkat etmelisiniz. Aksi halde memuriyet sonrası 1259 günden fazla prim yatırırsanız Emekli Sandığı’ndan emekli olamaz, SSK veya Bağkur’dan emekli olmak durumunda kalabilirsiniz.

İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATINDAN SİGORTA PRİMİ KESİLİR Mİ?

Soru: İş sözleşmemin feshedilip işten çıkartılmam üzerine işe iade davası açtım. Davayı kazandım. Mahkeme kararının kesinleşmesine rağmen şirket işe başlatmadı. Mahkeme kararıyla dört aylık ücretim tutarında tazminata hak kazandım. Bu tazminat hesaplanırken SSK primi kesilir mi? Bu süre emeklilik için hizmetime sayılır mı? FAHRİ

Cevap: İşçinin; işe iadesine ilişkin kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak üzere başvurmuş olması şartı aranıyor. Başvuran işçinin, işe başlatılsın veya başlatılmasın çalıştırılmayan süre için ödenen en çok dört aya kadar ücret ve prime esas diğer haklarından iş sözleşmesinin feshedildiği aydan başlamak suretiyle ilgili ayların prime esas kazançları üzerinden; işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primlerin kesilmesi gerekiyor. Bu süreler prim ödeme gün sayılarına dahil edilerek emeklilikte geçerli hizmet sürelerinden sayılır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder