Ekrem Sarısu Doğum tarihinize göre Bağ-Kur avantajlı olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğum tarihinize göre Bağ-Kur avantajlı olabilir

Haberin Devamı

Soru: 28 Eylül 2006 ilk işe giriş tarihim. Toplam 2463 gün prim ödemem var. Şu anda çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Gülçin GÜLFIRAT Cevap: Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 4537 gün daha prim ödeyerek, priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Doğum tarihinize göre Bağ-Kur’dan daha erken emekli olmanız da mümkün olabilir. İsteğe bağlı prim ödemeler Bağ-Kur’a sayılıyor. Son 1260 gününü isteğe bağlı ödemek şartıyla, 2937 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağ-Kur’dan emekli olmanız da mümkün.

[[HAFTAYA]]

Ara boşlukları borçlanarak kazanma usulü yok

Soru: 1982 doğumluyum. 2002’de sigortam başladı. 2004’ten bu yana halen SSK’lı olarak primlerim düzenli olarak ödenmekte. 3444 gün prim ödemem var. Arada prim ödenmeyen zamanı dışarıdan kendim ödeyebilir miyim? Ayrıca kaç işgünü daha prim ödeyerek ne zaman emekli olabilirim? Yakında bir bebeğimiz olacak. Doğum borçlanması hakkında bilgilendirir misiniz? Mürüvvet AKKUŞ Cevap: Mevzuatta geçmişteki boş günleri toplu para ödeyerek kazanma usulü yok. 2002 ile 2004 arasındaki prim ödenmeyen günleri borçlanarak kazanmazsınız. Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2040’da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

1986’da bildirilmeyen günler için bugün yapabileceğiniz bir işlem yok

Soru: 1 Mayıs 1986’da sigorta girişim var. Sonra 1 Haziran 1989’da giriş yapmış ve prim ödemişler. 2009 yılına kadar 1986’daki girişim gözüküyordu. Ama e-devlet sistemine geçildikten sonra sistemden silindi. Bununla ilgili SGK’ya hizmet tespiti için başvurdum. Ancak çalışmış olduğum işyeri, aylık prim hizmet belgesinde adıma prim ödemesi yapmadığı için, girişin geçersiz olduğunu söyleyen bir yazı geldi. Giriş tarihi sayılmadığı için de emeklilik yaşım 2.5-3 yıl ileri atıyor. Yaklaşık 8000 gün prim ödemem var. Giriş ile ilgili belge onlarda da mevcut. 1986’daki girişimi saydırmak için ne yapmam gerekiyor? Ahmet AYKAÇ Cevap: Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gündür. 1986’da çalıştığınız işyeri giriş bildirgenizi kuruma göndermiş olmasına karşın, çalışma günü bildirmediğinden maalesef emeklilik açısından başlangıç olarak dikkate alınmaz. SGK’nın verdiği bilgi yasal ve doğru. 1986’da çalıştığınız işyeri geç de olsa, örneğin iki, üç yıl sonradan çalışma günü bildirmiş olsa, bildirilmeyen günleriniz için bugün hizmet tespit davası açabilirdiniz. Fakat hiç çalışma süresi bildirilmediği için, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmadığınızdan, hakkınız zamanaşımına uğramış durumda. Bugün dava da açamazsınız. Açsanız bile zamanaşımı olduğundan sonuç alamazsınız. Maalesef bugün için yapılacak bir işlem bulunmuyor.

SGK Sağlık Kurulu maluliyetiniz ekarar verirse emekli olabilirsiniz

Soru: Engelli grubunda SSK’lı çalışanım. Şeker hastasıyım. Yüzde 64 oranında raporum var. Bir de kulaktan raporluyum. 10 Ağustos 1981 doğumluyum. 18 Haziran 1999’da sigorta girişim var. Bağ-Kur primimle beraber toplam 3500 gün prim ödemem var. Yeni çıkan kanuna göre, malulen emekli olabilir miyim? Ne yapmam gerekli? Murat ÖZER Cevap: Malulen emekli olmak için, 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Ancak, rahatsızlığı veya hastalığı doğuştan ve ilk defa sigortalı olunduğu tarihte olanlar, malulen emekli olamıyor. İlk defa sigortalı olduğunuz tarihte rahatsız değilseniz, süre ve prim şartını sağladığınızdan, raporlarınız ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu maluliyetinize karar verirse, malulen emekli olabilirsiniz.

Başlangıç giriş yapılan değil prim ödenen gündür

Soru: 29 Haziran 1969 doğumluyum. 7850 gün primim var. 5 Aralık 1985 sigorta girişliyim. Fakat ilk primim 7 Kasım 1987 tarihinde yattı. Bu durumda emekli olabilmem için hangi tarihi baz almalıyım? Ya da ne zaman emekli olabilirim? Murat ERGÜN Cevap: Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi; kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen tarihtir. Bu açıdan emeklilik işlemlerinizde sigorta başlangıç tarihi olarak, adınıza ilk defa prim ödenen 7 Kasım 1987 dikkate alınacaktır. Bu başlangıca göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 29 Haziran 2019’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder