Ekrem Sarısu Emekli aylığınıza konan haczin kaldırılması gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Emekli aylığınıza konan haczin kaldırılması gerekir

Soru: Emekli Sandığı emeklisiyim. Şu anda cezaevindeyim. Yemek borcundan dolayı vergi dairesi emekli aylığıma bloke koydu. Vasim aracılığı ile itirazda bulundum. Bu defada icra mahkemesi emekli maaşıma tedbir koydu. Şimdi hiçbir şekilde maaş alamıyorum. Bu nasıl iş? Hani Emekli Sandığı emeklisinin emekli maaşına nafaka dışında haciz konamıyordu? Açıklama bekliyorum. ● Mustafa KULAKÇI

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93’üncü maddesinin birinci fıkrası, “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez.

Haberin Devamı

Gelir, aylık ve ödenekler; 88’inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez” hükmünü içermektedir.

Söz konusu maddedeki 88’inci maddeye göre takip ve tahsil edilen alacaklar, SGK’nın prim ve diğer alacaklarını oluşturuyor.

Madde hükmüne göre; emekli aylıkları SGK’nın prim alacakları ve nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemez. Haciz için emeklinin izni gerekir.

Böyle bir izin de vermediğinize göre, vergi dairesi de olsa aylığınıza haciz koyamaz. İcra mahkemesi muhtemelen vergi dairesi aylığınızdan kesinti yapmasın diye, bloke koymuş ve durumu inceliyor olabilir. Sonuçta aylığınızdan haczi kaldırması gerekir.

YAŞ KANUNU ÇIKMADI BAŞVURU YAPMANIZ GEREKMİYOR

Soru: 24 Haziran 1970 doğumlum. SSK’lı işe giriş tarihim 10 Ocak 1986’dır. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca yaşa takılanlardanım. Sigortaya başvuru yapmam gerekiyor mu? ● Selim KATLAR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 24 Haziran 2019’da emekli olabilirsiniz. Emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkmadı. Cumhurbaşkanı Sözcüsü de gündemlerinde yaş kanunu olmadığını açıkladı. Bugün için herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARINA AYLIK BAĞLANMASI İÇİN MEMURDA HİZMET SÜRESİ ARANIR

Soru: 2010 yılında memuriyete başladım. 2016 yılında memuriyetten çıkarıldım. sonrasında sağlık problemlerimden dolayı hiçbir işe giremedim. vefat etmem durumunda, geride kalan çocuklarıma memuriyette geçen süremden ötürü herhangi bir aylık bağlanır mı? ● Şeyma Küçük

Cevap: Hizmeti 5 yıl veya daha fazla olan memurların vefatı halinde, varsa hak sahibi dul (eş) ve yetimlerine (çocuklar) aylık bağlanıyor. 5 yıldan fazla hizmetiniz olduğundan, vefatınız halinde, hak sahibi olma şartlarını taşıyan çocuklarınıza aylık bağlanacaktır.

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN EN AZ 1800 GÜN PRİM LAZIM

Soru: Şu an 49 yaşında olup kanser hastası olan babam 1995 yılında sadece bir yıllık prim ödemesi var. acaba malulen emekli olma durumu olabilir mi? ● Naciye

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Babanızın süre sorunu yok. pek çok kanser hastası malul sayılıyor. Babanızın tek eksiği prim. askerlik durumunu bildirmemişsiniz. muhtemelen 18 ay askerliği vardır. askerlik süresini borçlanıp, ayrıca da 900 gün daha prim ödeyerek toplam primini 1800 güne tamamlayacağı tarihte malulen emekli olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder