Ekrem Sarısu Emeklinin izni olmadan aylığına haciz konamaz
HABERİ PAYLAŞ

Emeklinin izni olmadan aylığına haciz konamaz

Haberin Devamı

Soru: Bir borcumdan dolayı alacaklı kişiyle icralık olduk. Bağ-Kur emeklisiyim. Emekli maaşıma, icra dairesi tarafından tedbir konulduğunu öğrendim. Hesabımda para duruyor ama hiçbir şekilde kullanamıyorum. Bu durum kanuna uygun mu? Yusuf ERKAN Cevap: Bağ-Kur emeklisinin aylığına nafaka ve prim borçları dışındaki borçlar için, emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Emekli aylığınıza haciz konulması için muvafakat vermemişseniz, aylığınıza yersiz haciz konmuş. Bulunduğunuz yerdeki icra hakimliğine haczedilemezlik şikayetinde bulunursanız, konan haciz kaldırılır.

[[HAFTAYA]]

Memuriyete başladığınız tarih SSK için de başlangıç olarak dikkate alınır

Soru: 9 Mart 1974 doğumluyum. 24 Ocak 1995’te 657’ye tabi olarak memurluğa başladım. Bir yıl sonra askere gittim. Askerliği de yedek subay olarak yaptım. İki yıl prim ödendi. Askerden sonra memurluğu bırakarak 27 Temmuz 1997’de SSK’lı olarak çalışmaya başladım. SSK üzerinden 5068 gün primim var. 1) Hizmet birleştirmesi yapabilir miyim? Nasıl ve ne şekilde oluyor? 2) Hizmet birleştirmesi olduğunda emeklilik için 1995’i mi baz alırlar? 3) Ne zaman kaç gün primle emekli olabiliyorum? Hakan GÜLTEKİN Cevap: 1) Emekli olana kadar hizmetlerinizi birleştirebilirsiniz. Ancak emeklilik işlemlerinizin uzamaması için, emekli olacağınız tarihe bir yıl kala yapmanızda yarar var. Bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak hizmetlerinizin birleştirilmesini talep etmeniz yeterli olacaktır. 2) Hizmetlerinizi birleştirdiğinizde, sigorta başlangıç tarihi olarak memuriyete başladığınız 24 Ocak 1995 tarihi dikkate alınacaktır. 3) 25 yıl sigorta, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 9 Mart 2029’da emekli olabilirsiniz.

Primi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Mayıs 1962 doğumluyum. 15 Temmuz 1980- 30 Haziran 1982 arası Almanya’da sigortalı olarak çalıştım. 705 gün primim var. Temmuz 1982’den beri Türkiye’de yaşıyorum. Hiç sigortalı çalışmam olmadı. 1990’dan 2004 yılına kadar adıma dükkan kayıtlıydı. Fakat Bağ-Kur’a hiç giriş yapılmamış. Sadece vergi numarası alınmış ve düzenli olarak vergileri adıma ödendi. Türkiye’den sigortalı olabilmem mümkün mü? Nasıl sigortalı olabilirim? Melahat ÖZCAN Cevap: Sizin gibi Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt olmayanlara, vergi kayıtlarını ibraz ederek, Bağ-Kur sigortalarını tescil ettirebilmeleri için çeşitli kereler imkan sağlandı. En son 5457 sayılı Yasa ile verilen bu imkandan 1 Nisan 2009’a kadar yararlanıldı. Bugün için 1 Ekim 2008’den önceki dönem için Bağ-Kur’a kayıt ve tescil mümkün değil. Sigortalı bir işte çalışarak veya isteğe bağlı olarak sigortanızı başlatabilirsiniz. Yurtdışı çalışma sürenizi ve askerlik sürenizi borçlanmanız mümkün. Yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ve 61 yaş şartlarına tabisiniz. Borçlanmalar dahil, toplam ödemenizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizin bir yılını borçlanıp hemen de emekli olabilirsiniz

Soru: 8 Ocak 1962 doğumluyum. Nisan 1980’de SSK’lı oldum. 1998’de Emekli Sandığı’na geçtim. SSK’da 3800 günüm var. Bu arada hizmet birleştirmesi yaptırdım. Buna göre; halihazırda 24 yıl hizmetim görünüyor. Ancak yaş sınırı konusunda kimseden net bilgi edinemedim. Kaç yaşında emekli olabilirim? Hasan ERDAL Cevap: Memuriyet başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Tarih olarak verseniz sorunuza daha net cevap verebilirdik. Toplamda 24 yıl hizmetiniz olduğunu belirtmişsiniz. Sorunuzu Aralık 2011 itibarıyla 24 yıl hizmetiniz olduğu varsayımına göre cevaplandırıyoruz. 25 yıl fili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Bir yıl daha çalışarak toplam sürenizi 25 yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik süreniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi borçlanmamışsanız bir yılı borçlanarak fiili hizmet süresi eksiğinizi tamamlayıp hemen de emekli olmanız mümkün. Memuriyet başlangıç tarihinizi gün, ay, yıl olarak askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde, hangi tarihte emekli olacağınızı net olarak hesaplayabiliriz.

İşinden kendi isteği ile ayrılan kıdem tazminatı alamaz

Soru: 1
0 yıldır bir temizlik şirketinde çalışıyorum. Başka bir şirkete geçeceğim. Kendi isteğimle işten çıkarsam tazminat ücreti alabilir miyim? Fatih EKE Cevap: 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartını sağlayanlar dışında işinden kendi isteği ile ayrılanlar kıdem tazminatı alamaz. 10 yıl sigorta süreniz olduğundan, kendi isteğinizle işinizden ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız.

25 yıl prim ödemenizi tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1963 doğumluyum.1994’te Bağ-Kur’a kaydoldum. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet DİKKAFA/KONYA Cevap: Bağ-Kur başlangıcınızı gün, ay, yıl olarak bildireceğiniz yerde yıl olarak bildirmişsiniz. Askerliğiniz hakkında da bilgi vermemişsiniz. Sorunuzu 1 Temmuz 1994’te Bağ-Kur’lu olduğunuz ve bu tarihten önce 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 25 yıl prim ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Aralıksız prim ödeyerek priminizi 25 yıla tamamlayacağınız, 1 Kasım 2017’de emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizin bir ayını borçlansanız da aynı şartlara tabi olurdunuz


Soru: Bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım. 1 Ocak 1965 doğumluyum. 18 Aralık 1986’dan beri SSK’lıyım. 9 bin gün prim ödemem var. 6 Mart 1985’te askere gittim. 18 ay askerliğimi borçlandım. Ne zaman emekli olabilirim? Salih ÇARKACI Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 1 Ocak 2014’te emekli olabilirsiniz. (Askerlik sürenizin bir ayını borçlansanız da aynı şartlarda emekli olabilirdiniz).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder