Soru: 1975 doğumlu eşimin SSK giriş tarihi 1 Haziran 1999 olup 2500 gün prim ödemesi var. SSK başlangıç tarihinden sonra iki kızımız oldu. EYT kapsamına giriyor mu? Borçlanma ile 1440 gün kazanırsak; emekliliğe ne zaman başvurabilir? Levend ORAL
Cevap: Eşiniz EYT kapsamında. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. EYT kapsamında olduğu için emekli olurken yaş aranmayacak. Doğumlarından sonraki iki yıllık sürelerde prim ödemediği günleri borçlanma hakkı var. Bu sürelerde hiç prim ödemediğini varsayarsak, iki doğumunu borçlanıp toplam 1440 gün kazanabilir. Ayrıca 2035 gün de prim ödeyerek toplam primini 5975 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca 1100 gün daha prim ödeyip (veya 1100 gün doğum borçlanması yaparak) primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2033’de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olması da mümkün.
RAPOR SÜRELERİ HİZMETTEN DÜŞÜLECEK Mİ?
SORU: Çalışma hayatına Kasım 1995’te SSK’lı olarak başladım ve 18 ay prim ödedim. Daha sonra Mart 1997 ila Ağustos 1998 arasında askerliğimi yaptım. 16 ay olan askerliğin 4 ayı asteğmen öğrenciliği ve kalan 12 ay asteğmenliktir. SGK sayfalarında benim askerliğimle ilgili 12 ay asteğmenlik ve 3 ay fiili hizmet zammı ile toplam 15 ay hizmet görülmekte. Ocak 2002’de kamuda memur olarak çalışmaya başladım. Memuriyet hayatımın tümünde 60 gün sağlık kurulu raporu ve 175 gün ise tek hekim raporum bulunmaktadır. Bu veriler çerçevesinde size iki soru yöneltmek isterim. Birincisi; memur olarak emekli olurken 60 gün sağlık kurulu raporu ve 175 gün tek hekim raporları, hizmetten sayılacak mı? Yoksa hizmet toplamından düşülecek mi? İkincisi; 4 aylık asteğmen öğrenciliği süresini borçlanırsam, buradan 30 gün fiili hizmet zammı kazanabilir miyim? Ahmet BAYRAKTAR
CEVAP: 1) Memurun gerek sağlık kurulu, gerekse tek hekim raporuna dayanılarak kullandığı hastalık izin sürelerinde, fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hariç maaşları ödenmektedir. Dolayısıyla bu süreler emeklilikte geçerli hizmet sürelerinden sayılmaktadır. 2) Yedek subay okul süresi borçlanmasında sadece borçlanılan süre emeklilikte geçerli hizmet süresinden sayılmakta, borçlanma sürelerine ayrıca fiili hizmet süresi zammı verilmemektedir.
YAŞ DOLANA KADAR ÇALIŞMA ŞART MI?
Soru: 1976 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 2000 olup 3822 gün primim var. Primi doldurmama 678 gün var. Ne zaman emekli olabilirim? Sigortalılık süresi dolduğunda çalışmak zorunda mıyım? Yoksa emekli olacağım yaş dolana kadar çalışmam mı gerekiyor? Gönül ÖCAL
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigorta süresi, 4500 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 678 gün daha prim ödeyerek priminizi 4500 güne tamamladıktan sonra çalışmasanız da (prim ödemeseniz de) 2034’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
300 GÜN PRİM ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ
SORU: 11 Nisan 1992 doğumluyum. Çırak sigortası başlangıç tarihim 27 Ağustos 2007. Normal sigorta başlangıç tarihim 1 Nisan 2011 olup toplam 3660 gün primim var. Çıraklıktan 990 günüm hak edilemediği için yasaya göre işlenmemiş durumda. Yüzde 65 oranında engeli bireyim (Şizofreni başlangıcı ‘bipolar’ bozukluğundan). Bu kriterlere göre son emeklilik durumum ne olur? Bir de ben aldığım çıraklık eğitimini tamamlayıp bir bonservis alamadım, herhangi bir sertifikaya sahip değilim. Bilal KÜPELİ
CEVAP: Çırak sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Emeklilik şartlarınız 1 Nisan 2011 başlangıcınıza göre belirleniyor. Sizin gibi ilk defa sigorta başlangıç tarihinde malul derecesinde (en az yüzde 60 oranında) engelli olanlar malulen emekli olamıyor. Ama diğer sigortalılara nazaran emekli olmak için daha uygun şartlara tabi bulunuyorlar. Sigorta başlangıç tarihinizde malul derecesinde engelli olduğunuzdan, emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 300 gün daha prim ödeyerek priminizi 3960 güne tamamlayacağınız tarihte, raporunuz ve tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu, sigorta başlangıç tarihinizde malul derecesinde engelli olduğunuza karar verirse emekli olabilirsiniz.
BAĞKUR’DAN ÇİFT AYLIK ALINABİLİR Mİ?
Soru: Babam vefat edince annem Bağkur’dan maaş almaya başladı. Dedem de Bağkur’dan emekli. Allah gecinden versin dedem vefat edince annem dedemden de maaş alabilir mi? Cemil D.
Cevap: Bağkur kız çocuğuna hem eşinden, hem de babasından dolayı aylık bağlamaz. Maalesef anneniz hem eşinden hem de babasından olmak üzere Bağkur’dan çift aylık alamaz.