Ekrem Sarısu Eşinizin doktora süresinin 4 ayını borçlanıp aylık bağlatabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Eşinizin doktora süresinin 4 ayını borçlanıp aylık bağlatabilirsiniz

Soru: Akademik personel olarak görev yapan eşimin 4 yıl 8 ay 14 gün çalışmışlığı var. Tarafıma dul aylığı bağlanmadı. Göreve başlamadan önce doktorasını yapan eşimin 4 aylık eksik olan süresini, doktorasından 4 aylık borçlanıp tarafına maaş bağlanmasını talep edeceğim.

4 aylık borçlanmanın alt ve üst prim ödemeleri yaklaşık 3.500 TL alt, 25.000 TL üst rakamlar. Size sormak istediğim hangi tutarı yatırmam mantıklı ve iki durumda da tarafıma ne kadar maaş bağlanır ve toplu para alabilir miyim? Bu konuda sizlerin bana sunmak istediği bir öneri ya da izlemem gereken özel bir yol var mı? ● Ekrem VURUR

Haberin Devamı

Cevap: Eşiniz muhtemelen Ekim 2008’den sonra göreve başlamış. Dolayısıyla 5510 sayılı Kanun’a göre ilk defa 4/1-C statüsünde sigortalı. Eşinizin doktora süresinin 4 ayını, prime esas kazanç tutarının alt sınırı (asgari ücret) üzerinden borçlanmanız yeterlidir.

4 aylık borçlanma, bağlanacak ölüm aylığı tutarını etkilemez. Eşinizden dolayı size ne kadar maaş bağlanacağı, emekli aylığı hesabına esas kazanç ortalamasına göre değişeceğinden, bu tutarı bilmeden net bir hesaplama yapmak mümkün olmayacaktır.

Borçlanmayı alt sınırdan veya üst sınırdan yapmanız tarafınıza bağlanacak aylığı çok etkilemeyecektir. Eşinizden dolayı aylık bağlanınca, emekli ikramiyeniz de ödenecektir. Sorunuzda verdiğiniz bilgilere göre, eşinizin 4 aylık süresini alt sınırdan borçlanarak aylık bağlanma için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız yeterli olacaktır.

DESTEK PRİMİ EMEKLİYİ DEĞİL SGK’Yİ DESTEKLER

Soru: Emekliyim. 2013’ten beri sigortalı başka işte çalışıyorum. SGK’ya başvursam emekli maaşımda artış olur mu? ● Mustafa GÜRBÜZ

Cevap: Muhtemelen emekli aylığını kestirmeden ‘Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalıştınız. Maalesef destek priminin iş kazası ve meslek hastalığı dışında emekliye faydası yok.

Emekli aylığını artırmadığı gibi, iadeye de konu edilmiyor. Destek primi, emekliyi değil, SGK’yı destekleyen bir uygulama. SGK’ya başvurarak destek primi nedeniyle emekli aylığınızı artıramazsınız.

Haberin Devamı

15 EKİM 2022’DE EMEKLİ OLURSUNUZ

SORU: 15 Ekim 1972 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Nisan 1987 olup 8600 gün prim ödemem var. Abaca ne zaman emekli olurum? ● Battal İPEK

CEVAP: 1987 girişinizde adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Ekim 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

BAKAN ‘GÜNDEMLERİNDE EYT YASASI OLMADIĞINI’ AÇIKLADI

SORU: SSK giriş tarihim 1 Eylül 1997 olup 6251 gün prim ödemem var. 8 ay askerlik yaptım. EYT’den nasıl yararlanabilirim? ● Bekir KOROĞLU

CEVAP: Yararlanacağınız bir EYT yasası yok. Çünkü bırakın yasanın çıkmasını henüz ortada bir yasa tasarısı dahi yok. Nitekim geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı gündemlerinde EYT olmadığını açıkladı. Ancak bir an için yasanın çıktığını varsaysak bile, muhtemelen yasa prim ve süre şartını sağlayıp emekli olmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri kapsayacak.

Haberin Devamı

Prim şartını sağlamanıza karşın henüz 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmadığınızdan, yasadan yararlanamayacaksınız. Ancak 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Eylül 2022’den sonra çıkacak bir EYT yasasından yararlanarak emekli olabilirsiniz. Esasında sorunuza yasa çıkıp, yasayı incelendikten sonra daha sağlıklı cevap verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder