Ekrem Sarısu Faaliyet devam ettiği sürece prim ödenmesi zorunlu
HABERİ PAYLAŞ

Faaliyet devam ettiği sürece prim ödenmesi zorunlu

Soru: 1962 doğumluyum bayanım. 2004 Ağustos Bağkur’lu oldum. On beş yıldan fazla prim ödemem var. Artık prim ödememe gerek var mı? Çünkü 60 yaşına gelince kısmi emeklilikten faydalanacağım. Bu arada emekli olsam da işyeri de faaliyetine devam edecek. l H.K.

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, faaliyetinize son verip bundan sonra prim ödemeseniz de 2022’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak faaliyetinize devam ettiğiniz sürece emekli olacağınız tarihe kadar prim ödemek zorundasınız.

Haberin Devamı

MALUL ERKEK ÇOCUĞU YAŞ ARANMADAN ANA-BABADAN YETİM AYLIĞI ALABİLİR

Soru: Yüzde 95 oranında özürlü olan komşumun oğlu 41 yaşında. Annesi babası vefat etti. Anne babanın aylığını alamaz mı? l Emine BERRİN AK

Cevap: Erkek çocuk; yükseköğrenimde olması şartıyla 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar ana veya babasından yetim aylığı alabilir. Ancak malul derecesinde engelli olan erkek çocuk, yaş aranmadan ana veya babasından yetim aylığı alabilmektedir.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN EMEKLİ AYLIĞIMI İPTAL ETTİRİP ÇALIŞABİLİR MİYİM?

Soru: Nisan 2016’da emekli oldum. Ancak aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum. Şimdi işten ayrılırsam tazminat alamıyorum. Ancak emekli maaşını iptal ettirerek bir süre sonra tekrar emeklilik başvurusu yaparak tazminatın alınabileceğini duydum. Böyle bir şey yapılabilir mi? Bu yasal mı? Sakıncalı bir durum oluşur mu? Emeklilik iptali için nasıl bir yol izlenmeli yani kuruma mı yoksa direkt SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) mı başvurulmalı? l Ayşe ACAR

Cevap: Şu anda Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışmaktasınız. Aynı işyerine tüm sigorta kollarına tabi olarak girişiniz yapılarak bir müddet tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya devam edip, daha sonra tekrar emekli olmak için işten ayrıldığınızda, kıdem tazminatı almadığınız tüm çalışma süreniz için kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu yasal bir uygulamadır.

Ancak burada işverenin, destek primine tabi olarak çalışmanızı sonlandırarak, tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladığınıza dair kuruma bildirim yapması gerekir. Yani işverenin bu duruma razı olması gerekir. İşveren razı olmadığı sürece bu işlemi yapamazsınız.

Haberin Devamı

Bu bildirim yapıldığında emekli aylığınız kesilir. Ayrıca siz de SGK’ya bir dilekçe yazarak tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladığınızdan emekli aylığınızın kesilmesini talep etmelisiniz. Çünkü emeklilik talep formunda sigortalı çalışmaya başladığınızda emekli aylığınızı kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz.

3600 GÜN KOLAYLIĞINDAN YARARLANABİLİR MİYİM?

Soru: 25 Eylül 1963 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 6 Ekim 1983 olup 3003 gün prim ödemem var. 4 ay yedek subay okulu ve 12 ay asteğmen olarak toplam 16 ay askerlik yaptım. 3600 günden emekli olma kolaylığından yararlanabilir miyim? Eğer şimdi sigortalı bir işe girersem kaç gün prim ödenmesi gerekir? l Gökhan DEMİREL

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 147 gün daha (yedek subay okul sürenizi borçlanıp 27 gün daha) prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 25 Eylül 2023’te emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder