Ekrem Sarısu GSS borcunu ödeyenin gecikme cezası silinecek
HABERİ PAYLAŞ

GSS borcunu ödeyenin gecikme cezası silinecek

Soru: Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları af kanunundan nasıl yararlanacak? Başvuru için nereye başvurulacak? En fazla kaç taksitte ödenebilecek? FAHRİ

Cevap: Prim borçlarına yapılandırma imkanı getiren 7256 sayılı kanun, 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlularına büyük bir imkan sağlıyor. 7256 sayılı kanunun yayımlandığı 17 Kasım 2020 tarihinden önce SGK tarafından tahakkuk ettirilen GSS prim borçlarının sadece ana paralarının 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme zammı, gecikme cezası vb. feri borçların tamamı silinecek. Bu bulunmaz bir fırsat. Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar bu fırsatı kaçırmamalılar.

Haberin Devamı

GSS prim borcu için başvuru şartı yok. Yasadan yararlanmak için prim borcunun tamamının peşin veya taksitle en geç 30 Nisan 2021’e kadar SGK ile anlaşmalı olan bankalara ödenmesi gerekiyor.

938 gün daha prim ödeyip 55 yaşı dolduracaksınız

Soru: İlk SSK başlangıç tarihim 1995 olup 4812 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Ekrem DERE

Cevap: Sigorta başlangıcınız 23 Kasım’dan önceyse, 938 gün daha prim ödeyerek priminizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla 55 yaşınızı, sonraysa 1013 gün daha prim ödeyerek priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum, askerlik tarihiniz ile askerlik süreniz ve sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilir miyim?

Soru: 1978 doğumluyum. Kasım 1999’dan itibaren SSK’lı olarak çalışıyorum. 7100 gün prim ödemem var. İşten kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilir miyim? FARUK

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 7000 günden fazla priminiz olduğundan işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken Sosyal Güvenlik Kurumu İl veya Merkez Müdürlüğü’nden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder