Ekrem Sarısu Hak ettiğiniz aylıkta kaybınız olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Hak ettiğiniz aylıkta kaybınız olmaz

Soru: 1 Ocak 1980 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1 Haziran 1995 olup 7000 gün prim ödemem var. Bundan sonra prim ödemezsem emekli maaşıma nasıl bir etkisi olur? l Eşref DEVRANLI

Cevap: İlk sigorta başlangıç tarihinizde adınıza prim ödemesi varsa 5750 günden fazla priminiz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bundan sonra prim ödemezseniz, bugün itibarıyla hak ettiğiniz emekli aylığınız, emekli olacağınız tarihe kadar enflasyon oranında güncellenerek ödeneceğinden, en azından hak ettiğiniz aylıkta bir kaybınız olmaz. Ancak emekli aylığını artırmak için emekli olacağınız tarihe kadar olabildiğince yüksek kazanç üstünden prim ödemelisiniz.

Haberin Devamı

56 YAŞI DOLDURUYORSANIZ EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: SSK başlangıç tarihim 9 Ekim 1997 olup 6699 gün prim ödemem var. Emeklilik yaşım kaçtır? Ayrıca gün sayım dolduğu için çalışmasam emekli olabiliyor muyum? l Murat ÖZİKİNCİ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum ve askerlik tarihiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Priminiz yeterli olduğundan 57 yaşınızı dolduruyorsanız hemen emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız, bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

DOĞUM BORÇLANMASIYLA KAZANILAN GÜNLER HANGİ STATÜYE SAYILIYOR?

Soru: 1965 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1985 olup 900 gün primim var. 1993 ve 2001 doğumlu iki çocuğum var. İsteğe bağlı sigortamı yatırarak çocuk borçlanması ile 3600 günde emekli olabilir miyim? l Kezban DİL

Cevap: Doğumlarınız sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemeniz yoksa iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılıyor. Bağkur’da 3600 günle emekli olma usulü yok. Bağkur’dan emekli olmak için en az 5400 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Ayrıca doğum borçlanması ile kazanılan günler borçlanma talep tarihindeki sigortalılık statüsüne sayılır. Bu nedenle doğum borçlanması ile kazandığınız günlerin SSK’ya sayılması için, borçlanma yaparken SSK’lı olarak çalışıyor olmanız gerek.

Haberin Devamı

Sigortalı bir işte çalışmaya başlayıp iki ay SSK’ya prim ödeyip, sigortalı çalışırken iki doğumunuzu borçlanarak 1440 gün kazandıktan sonra, isterseniz kalan prim eksiğiniz olan 1200 günü (40 ayı) isteğe bağlı olarak ödemenizde bir sakınca yok. Sonuç olarak belirttiğimiz şekilde ara vermeden prim ödemeniz halinde, toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız Şubat 2024’te emekli olabilirsiniz.

TAZMİNAT ALARAK AYRILABİLİRSİNİZ ANCAK EMEKLİLİK İÇİN 55 YAŞ DOLACAK

Soru: 23 Eylül 1976 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 10 Ekim 1995 olup 4800 gün prim ödemem var. 973 gün de Bağkur’um var. Ne zaman emekli olurum? Bir de işimden istifa etsem kıdem tazminatımı alabilir miyim? l Mehmet TEKİN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 gün priminiz olduğundan işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder