Ekrem Sarısu Hissesi var dairesi yok!
HABERİ PAYLAŞ

Hissesi var dairesi yok!

117 metrekare arsa üzerinde kurulu 5 katlı apartmanda, 3 kat komşumun. 2 katı ise bizim. Binada başka daire yok, üste kat çıkamıyoruz. Ama buradakı hisselerin bir kısmı binayı yapan kişiye bir kısmı da bir avukata ait ve bize dava açmış. Paylar şöyle: 27 metresi avukatın. 5 metresi binada eskiden dairesi bulunan birinin. 34 metresi bizim 2 daire için. 51 metresi komşumun 3 katı için. Binayı satıp paralarınıı almak istiyorlar. Bu durumda ne olur? ● Y.Y.

Okuyucum halen açılmış bir davadan söz ettiğine göre davada bir talep vardır, ancak bunu bana yazmamış. Bu dava dilekçesinin netice bölümünde bu talebini açıklamıştır. Dolayısı ile kendilerinden istenilen bu dilekçenin netice bölümünde yazılı. Üstelik aralarında bir de avukat var yani dava bilinçli açılmış bir dava. Bazen davayı avukat değil de vatandaş açtığında tekniğini bilemediği için isteğini anlamak mümkün olmuyor ama bu olayda talep açıktır. Ancak ben tahmin yürütebilirim.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Muhtemelen dava ortaklığın giderilmesi davası. Zira ortaklar bir yerlere yerleşmiş bu yerleri kullanıyor, bazıları ise dışarıda kalmış. Bu dava ortaklığın giderilmesi talebi ile açıldı ise iki ihtimal var. Birincisi; bu hali ile bölüşmek mümkün olmayacağı için gayrimenkulün satılarak ortaklığın giderilmesi talebidir ki, gayrimenkul satılır, herkes hissesine göre satış bedelinden parasını alır. İkinci ihtimal kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesidir ki, bu halde mahkemeden “Bu binada kat mülkiyeti kurması ve herkese hissesine uygun daire tahsis etmesi” istenir. Böyle bir dava vardır ama mahkemece kat mülkiyeti tesisi için önce binanın iskan izninin alınmış olması veya iskan izni alınabilecek durumda olması gerekir. Bu halde herkese bir bağımsız bölüm düşecek şekilde dağıtım yapılabilmelidir. 5 metrekarelik hissesi olana bir daire düşebileceğini sanmıyorum. Dolayısı ile neticede bu yer satışa çıkarılacak ve satış bedeli hisselere göre dağıtılacaktır. Böyle bir satışta hissesi büyük olanlar avantajlıdır. Zira ödeyecekleri bedel, kendi hisseleri dışında kalan bedel olacağı için dışarıdan talip olanlara göre ödemeleri daha makul seviyede olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder