Ekrem Sarısu İş arama izni birleştirilerek toplu kullanılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

İş arama izni birleştirilerek toplu kullanılabilir mi?

Soru: İş arama izni toplu olarak kullanılabiliyor mu? İşveren iş arama izninin toplu kullanılmasına izin vermek zorunda mı? l SAYNUR

Cevap: Fesih bilirim süresi içinde günde en az iki saatten az olmamak üzere kullandırılması gereken ‘yeni iş arama izni’nin, birleştirilerek toplu olarak kullanılması da mümkündür. İşçi işverene bildirmek ve işten ayrılacağı tarihten önceki günlere denk getirmek şartıyla, yeni iş arma iznini toplu olarak da kullanabilir. İşverenin iş arama izninin toplu kullanılmasına mani olma hakkı yoktur.

Haberin Devamı

BAĞKUR PRİMİNİZİ 1260 GÜNE TAMAMLAMANIZ GEREKİYOR

Soru: 1959 doğumluyum. Eski eşimle aile şirketinde çalışıyordum. 1 Mart 2003’te SGK’ya girişim yapıldı. 2018’de boşandıktan sonra aile şirketinden çıkışımı yaptılar. Yaşımdan dolayı iş de bulamadım. 2018’den beri isteğe bağlı olarak Bağkura prim ödüyorum. Şimdi yaşım 61. Acaba nasıl emekli olabilirim? l Meral KAPLAN

Cevap: Sorunuzu cevaplandırabilmek için, SSK çıkış ve Bağkur giriş tarihlerinizin gün, ay, yıl olarak ve prim ödeme gün sayılarınızın bilinmesi gerekiyor. Sorunuzu verdiğiniz bilgiyle sınırlı olarak cevaplandıracak olursak; yaş sorununuz olmadığından, isteğe bağlı olarak Bağkura ödediğinizi primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

VİRÜSE YAKALANIP VEFAT EDEN SAĞLIKÇILAR ŞEHİT SAYILIYOR MU?

Soru: Koronavirüs virüsüne yakalanarak görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanları şehit sayılıyor mu? l Süleyman B.

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 7 Mayıs 2020 tarihli 2020/12 sayılı Genelgesinde; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 15. maddesinde; “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir” hükmü yer aldığını belirterek, koronavirüs virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğundan, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon almaları gerektiği belirtmiştir.

Haberin Devamı

SGK, koronavirüsü hastalık olarak yorumlamış olduğundan, maalesef virüse yakalanarak vefat eden sağlık çalışanları şehit olarak kabul edilmiyor. Şehit olarak kabul edilebilmesi için, koronavirüsün iş kazası veya meslek hastalığı kabul edilmesi gerekiyor. Ancak siyasi otorite istediği zaman özel bir düzenleme yaparak vefat eden sağlık çalışanlarını şehit sayabilir.

BABANIZ ENGELLİ HAKKIYLA İSTEDİĞİ ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR

Soru: 2 Ekim 1969 doğumlu babamın, sanat okulunda stajından dolayı sigorta başlangıcı 16 Şubat 1987’dir. 28 Şubat 1992’de askere gitti ve 15 ay askerlik yaptı. 5 Ocak 1995’de 340 gün esnaf Bağkur'u var. 60 gün çiftçi Bağkur'u, 3700 günde SSK’ya prim ödemesi var. 29 Kasım 2019’da hastalığından dolayı yüzde 55 vergi indirimi raporu var. Halen belediyede çalışmakta. Acaba ne zaman emekli olabilir? l Ceren EKİCİ

Cevap: Babanız 6 Ağustos 2003 itibarıyla 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi. Babanız şartları sağladığından istediği zaman emekli olabilir.

Haberin Devamı

EŞİNİZ 1320 GÜN DAHA PRİM ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİR

Soru: 23 Mart 1962 doğumlu eşimin Bağkur girişi tarihi 2 Şubat 2002 olup 4080 gün prim ödemesi var. Normal veya yaş haddinden ne zaman emekli olabilir? l Mustafa GÜLBAHAR

Cevap: Eşiniz 4920 gün daha prim ödeyerek priminizi 9000 güne tamamlayacağı tarihte normal emekli olabilir. Ayrıca 1320 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlayacağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir (5400 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder