Ekrem Sarısu İşe girmemişseniz dava açabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

İşe girmemişseniz dava açabilirsiniz

Soru: 3600 prim ve 15 yıl sigorta şartlarına uymaktayım. Yani 6500 günlük sigortalıyım. SSK girişim 1988 ve hâlâ sigortalı olarak çalışıyorum. Bir kuruluşta 12 yıl çalıştım. Ve 2008’de kendi isteğimle işten ayrıldım. İşten ayrılmadan SSK’dan Bakırköy şubesine ‘Kıdem tazminatımı alabilir miyim?’ diye başvurdum. 2008’de ‘Hayır kendi isteğin ile ayrıldığın için tazminat alamazsın’ dediler. Nisan 2011’de eski çalıştığım yere gittim tazminatımı istedim. ‘2008’de başvursaydın verirdik. Ama şu an imkansız’ dediler. Ama bugün takip ediyorum aslında tazminatımı alabilirmişim. Aradan 3 yıl geçti. Kıdem tazminatımı alabilmem için ne yapmam gerekiyor? İş mahkemesine dava açsam kazanma şansım olur mu? Rahmi SEYHAN Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren, ancak yaş şartını yerine getiremeyen sigortalılardan isteyenler kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartları ve erkekte 56-60, kadında 52-58 arasında değişen yaş şartları aranıyor. Dolayısıyla 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını tamamlayanlar kendi isteği ile ayrılsalar bile kıdem tazminatı alabiliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunun için yapılması gereken, sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerinden ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı alarak işverene ibraz etmekten ibaret. 2008’de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘Emekli ikramiyesi alabilir’ yazısı alarak, işverene ibraz etseydiniz, ikramiyenizi alabilirdiniz. Ancak, işten ayrıldıktan sonra bugüne kadar sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmamışsanız, işten ayrılma iradenizin, emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan bekleyeceğinize karine (Tersi ispat edilene kadar gecerli sayilan hukuki kural) teşkil ettiği iddia edilebilir. Emekli ikramiyesinde 10 yıllık zaman aşımı süresi olduğundan, iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz.

Ancak, 2008’de işinizden ayrıldıktan sonra başka bir işe girerek çalışmışsanız veya hâlâ çalışmaya devam ediyorsanız, işten ayrılmanız çalışmadan yaşı bekleme iradesiyle olmadığından kıdem tazminatı alamazsınız. Çünkü, 8 Eylül 1999’da emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yanına yaş şartı da getirilmesi üzerine, süre ve prim şartını sağlayanlara kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı verilerek, çalışmak istemeyenlerin kıdem tazminatı hakkı korundu.

Haberin Devamı

Tazminat ve izin paranız son aldığınız brüt ücret üzerinden hesaplanır

Soru: 25 Haziran 2010’da işe başladım. Normal maaş olarak 1600 TL alırken sigorta primim brüt 1200 TL üzerinden 10 ay yattı. Daha sonrasında iyileştirme yapılarak maaşımla aynı oranda 3 ay daha yattı. Ve şu anda işten çıkarıldım. Yani 10 ay net 900 TL 3 ayda net 1600 TL üzerinden prim yattı. Yıllık izin hak ettim ama kullanamadım (14 gün). Tazminat olarak ne alırım? (Kıdem-ihbar) Ve yıllık iznim nasıl değerlendirilir? Toplamda ne kadar tazminat alırım? 42 kişi işten çıkarıldı. Ve birçok arkadaşım bu sorunun yanıtını bekliyor. Ersin E.CAMKIRAN Cevap: Her çalışma yılı için son alınan brüt ücret tutarı kadar kıdem tazminatı, kullanmadığınız yıllık izniniz içinde, son aldığınız brüt ücretin 14 günlük tutarı kadar izin ücreti, iki haftalık ücretiniz tutarı kadar da ihbar tazminatı alırsınız.

Haberin Devamı

Ağustos 2013’te emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Şubat 1955 doğumlu bir kadınım. Ağustos 1998 itibarıyla isteğe bağlı sigorta primi yatırmaya başladım. Düzenli olarak primlerimi ödedim. Şu an 56 yaşındayım. Ve toplamda 13 yıl prim ödemiş durumdayım. Emekli olabilmem için ne zamana kadar prim ödemem gerekiyor? Hayriye ÜNALDI/İZMİR Cevap: Sorunuzdan SSK’ya prim ödediğinizi anlıyoruz. SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Ağustos 2013’te emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödemeleri 1 Ekim 2008’den itibaren Bağ-Kur’a sayıldığından prim ödemeye devam etmek istiyorsanız, Mart 2012’den itibaren isteğe bağlıdan çıkarak, sigortalı bir işte çalışarak prim ödemelisiniz.

59 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 8 Ekim 1956. İlk işe giriş tarihim 1991. Ara tarihlerde prim yatmamış boşluklarım vardır. Toplam yatmış SSK’lı prim günüm 3625 gün. Halen çalışmaktayım. Hangi tarihte emekli olabilirim? Selami BOLULU Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 59 yaşınızı dolduracağınız 8 Ekim 2015’te emekli olabilirsiniz.

Vergi indirim hakkı almanız gerek

Soru: 1967 doğumluyum. 1985 sigorta girişim, 2915 gün primim var. Yüzde 42 engelli raporluyum. Nasıl emekli olabilirim? Faik DİREM Cevap: Engelli hakkıyla erken emekli olmak için vergi indirim hakkı almanız gerek. Vergi indirim hakkı alırsanız, emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartına tabi olur ve 685 gün prim ödeyerek, 2915 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

49 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz

Soru: İlk kez 12 Mart 1986’da sigortalı oldum. Toplam 7600 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum? Hayatı NALBANT Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, 49 yaşınızı da dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı dolduracağınız zaman emekli olabilirsiniz.

İsteyen hem Bağ-Kur’a hem de SSK’ya prim ödeyebilir

Soru: 1993’ten beri Bağ-Kur’luyum. Ara vermeden prim yatırıyorum. Üzerimde ticari araç var. Bağ-Kur’u kapatmadan SSK’ya geçmek istiyorum. Yeni çıkan Torba Yasa ile bu mümkün mü? Bağ-Kur’u kapatmadan SSK’lı olabilir miyim? Duran SIĞIRCI Cevap: Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa ile 1 Mart 2011’den itibaren Bağ-Kur sigortalılarına, vergi kaydını kapatmadan ve faaliyetine son vermeden, sigortalı bir işte çalışarak 4/a sigortasına (eski adıyla SSK) prim ödeme hakkı getirildi. Faaliyetinize son vermeden 4/a sigortalısı olabilirsiniz. Hatta isterseniz hem Bağ-Kur’a, hem SSK’ya prim ödeyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder