Ekrem Sarısu Kısa çalışma ödeneği alırken emeklilik için başvurulur mu?
HABERİ PAYLAŞ

Kısa çalışma ödeneği alırken emeklilik için başvurulur mu?

Soru: İşletmemiz kısa çalışma uyguluyor. Kısa Çalışma Ödeneği alan bir çalışanımız emekli olmak istiyor? Ancak işçi çıkartma yasağı da var. Bu kişi emekli olabilir mi? Bize ceza filan gelir mi? ● Serap M.

Cevap: Çalışanı siz çıkartmıyorsunuz. Şartları sağladığından işten emeklilik gerekçesiyle ayrılıyor. Emekli olan işçi nedeniyle işverene ceza gelmez. Ancak çalışanın işten ayrıldığı tarihte durumu İşkur’a bildirerek, işten ayrılma tarihi itibarıyla Kısa Çalışma Ödeneği’ni kestirmeniz gerekir. Aksi halde yani yersiz Kısa Çalışma Ödeneği’ne yol açarsanız cezalı duruma düşebilirsiniz.

Haberin Devamı

İSTEĞE BAĞLI OLARAK 41 AYDAN FAZLA PRİM ÖDEMEMELİSİNİZ

Soru: Temmuz 1969 doğumluyum. SSK girişim Mayıs 1997. 4420 günüm var. 5 aydır isteğe bağlı Bağkur’a prim ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? ● Meldanur UYGUN

Cevap: Sigorta başlangıcınız mayıs ayının 23’ünden önceyse, isteğe bağlı olarak 36 ay daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 250 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayıldığından, bu şartlarla emekli olmak için isteğe bağlı olarak toplam 41 aydan (1230 günden) fazla prim ödememelisiniz.

54 VEYA 55 YAŞI DOLDURACAKSINIZ

SORU: 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1994. Acaba ne zaman emekli olabilirim? ● İbrahim TASCI

CEVAP: Sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1994’ten önceyse, 5675 gün priminiz olması şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız, sonraki bir tarih ise 5750 gün prim ödeme şartıyla 55 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder