Ekrem Sarısu Maliye tecil faizini yıllık yüzde 19'a düşürdü
HABERİ PAYLAŞ

Maliye tecil faizini yıllık yüzde 19'a düşürdü

Haberin Devamı

Soru: Gecikme zammı oranının aylık yüzde 2.5’ten yüzde 1.95 e indirildiğini yazmıştınız. Tecil edilen veya taksite bağlanan vergi borçlarına uygulanan faiz oranlarında bir değişiklik yapıldı mı? Taksitlendirilen vergi borçlarına uygulanan faiz oranı da düşürüldüyse eskiden taksite bağlanan borçlara da uygulanacak mı? İsmet AKPINAR

Cevap:
Gecikme zammı oranı Bakanlar Kurulu’nca belirlenmesine karşın, tecil edilen vergi borçlarına uygulanacak tecil faiz oranı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Gecikme zammı oranının düşürüldüğünü duyurduğumuzda, tecil faiz oranı henüz düşürülmemişti. Maliye Bakanlı’ğınca, 21 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: C Sıra: 1 No’lu Tahsilat Genel Tebliği ile, tecil faiz oranı, 21 Kasım 2009’dan itibaren yıllık yüzde 24’ten yüzde 19’a indirildi. Yeni oran 21 Kasım 2009’dan itibaren yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan vergi borçlarının, 21 Kasım 2009’dan sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına, 21 Kasım 2009’a kadar geçen süre için eski oranda (yüzde 24), bu tarihten sonra geçen süre içinde yeni oranda (yüzde 19) tecil faizi uygulanacaktır.

Babanızdan istenen borçlar affedildi borcu ödemeyin
Soru: Babama Emekli Sandığı’ndan 1994’te yaşlılık aylığı bağlandı. Kendisi Mart 2007’de SSK’dan emekli oldu. Dilekçe ile Emekli Sandığı’na, sigortadan emekli olduğunu bildirip, yaşlılık maaşından feragat ettiğini ve kesilmesini talep etti. Daha sonra Emekli Sandığı hem sigortalı çalışıp, hem de yaşlılık maaşını haksız yere aldığını ve bu parayı faiziyle birlikte geri ödemesi için babama borç bildirdi. Kendisinin ödeme güçlüğü olduğundan, bu paranın yeni çıkan Sosyal Güvenlik Yasası’na göre ödenmesi gerekiyor mu? Ve ne gibi bir ödeme şekli olur? S.M.

Cevap:
8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5754 sayılı Kanun’un 92/3’üncü maddesi ile 65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık aylığı ödeme esaslarını belirleyen mevzuat olan 2022 sayılı Kanun’a eklenen Geçici 1’inci madde ‘Bu Kanun kapsamındaki kişilere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilmiştir. İlgililer hakkında herhangi bir idari ve icrai takibat yapılmaz’ hükmünü içermektedir.
Bu hükme göre babanızın durumunda olanların borçları affedilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu tarihten önceki dönemler için borç istememesi gerekir. Şayet babanızdan Mayıs 2008 öncesi için borç isteniyorsa, bir dilekçe ile SGK’ya başvurarak belirttiğimiz yasa maddesini ileri sürerek borcu ödemeyin. Mayıs 2008’den sonra Emekli Sandığı’ndan yaşlılık aylığı almışsa ve bu dönem için borç çıkmışsa yapacak bir şey yok. Borcu ödemelisiniz.

Sigortalı olan çocuk için babadan sağlık yardımı alma devri bitiyor
Soru: 1980’den beri sigortalıyım. İsteğe bağlı prim ödeyerek 3600 günümü doldurdum. 50 yaşımda 2011’de emekli olacağım. Babamdan dolayı Emekli Sandığı’ndan aldığım sağlık karnem var. Ancak şu anki işimde sigortalı yaptılar. Ve Emekli Sandığı’ndan aldığım sağlık karnemle sağlık yardımı alabileceğim söylendi.
SSK’dan sağlık yardımı almasam, söylendiği gibi Emekli Sandığı’ndan sağlık yardımı almaya devam edebilir miyim? Alamazsam, işten çıkınca babamın üstünden sağlık yardımı alabilir miyim? Emekli olana kadar, sağlık yardımını hangi kurumdan alacağım? Fulya ERDİNÇ

Cevap:
Yeni yasaya göre, 18 yaşını, lise ve dengi okullarda 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran çocuklar ana ve babalarının üstünden sağlık yardımı alamıyor. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 itibarıyla ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alan çocuklar, durumlarında değişiklik olana kadar (sigortalı işe girene veya evlenene kadar) sağlık yardımı alıyor.
Durumlarında değişiklik olduktan sonra, ana ve babanın üstünden sağlık yardımı alma devri sona eriyor. Sigortalı olduğunuz tarihten itibaren, sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekiyor. İşsiz kaldığınızda da eskiden olduğu gibi babanızın üstünden sağlık yardımı almanız mümkün değil. Çalışmadığınız dönemde Genel Sağlık Sigortası’na prim ödemek suretiyle sağlık yardımı alabilirsiniz.

Bugün için Anayasa Mahkemesi kararıyla emekli ikramiyesi alınmaz
Soru: Ben 1991’de 17 yıl görev yaptığım Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki görevimden istifa ederek ayrıldım. İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek emekli oldum. Benim sorum şu: Memur olarak 657 sayılı yasaya tabi olarak çalıştığım 17 yıla karşılık benim Emekli Sandığı’ndan ikramiye almam gerekmez mi? Eğer ikramiyeyi hak etmiyorsam, 17 yıl boyunca ödemiş olduğum emekli keseneklerinin bana geri ödenmesi gerekmez mi? Ayfer GÜNEŞ-ANKARA

Cevap: Emekli ikramiyesi almadan emekli olunmasına yol açan, 2829 sayılı yasanın 12’nci maddesi, Anayasa Mahkemesi’nin 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 5 Şubat 2009 tarih ve E.2005/40, K.2009/ 17 sayılı kararı ile iptal edildi. Ancak, karar Resmi Gazete’de yayımlandığı 5 Haziran 2009’dan itibaren bir yıl sonra, (5 Haziran 2010’da) yürürlüğe girecek.
Bugün için bu kararlardan yararlanarak, emekli ikramiyesi almanız mümkün değil. Ancak, Emekli Sandığı’ndan emekli ikramiyenizi talep edebilir ve reddettiklerinde dava açabilirsiniz. Veya 5 Haziran 2010’a kadar iptal edilen hüküm yerine yapılacak yasal düzenlemeyi bekler ve yasal düzenlemeye göre işlem yaparsınız. Emekli ikramiyesi yerine ödenen primlerinizi geri alsaydınız emekli olmazdınız. Çünkü, Emekli Sandığı hizmetleriniz ile SSK’ya prim ödediğiniz süreleri birleştirerek emekli oldunuz.

Emlak Vergisi’nde son gün 1 Aralık
Soru: Emlak Vergisi taksitinin kasım ayı içinde ödenmesi gerekiyordu. Araya bayram girdiğinden, emlak taksiti ödeme süresi bayram süresi kadar uzayacak mı? Yoksa bayramdan önce ödenmesi mi gerekiyor? HÜSEYİN

Cevap:
Emlak Vergileri, mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 2009 Emlak Vergisi 2’nci taksit ödeme süresi 30 Kasım 2009’da sona eriyor. Ancak, vergi ödemenin son günü olan 30 Kasım 2009, Kurban Bayramı’nın son gününe rast geldiğinden resmi tatil. Bundan dolayı Emlak Vergisi son taksit ödeme süresi, tatilden sonraki ilk iş günü olan 1 Aralık 2009 günü oluyor. Emlak Vergisi’nin en geç 1 Aralık 2009 Salı günü mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Son gün yoğunluğu da göz önünde alındığında, Emlak Vergisi taksitlerinin bayramdan önce ödenmesinde yarar var.

3600 günle 56 yaşı beklemeniz gerek
Soru: 1 Ocak 1959 doğumluyum. 16 Ağustos 1996’da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 3435 gün prim ödemem var. 3600 gün prim ödemesiyle ne zaman emekli olabilirim? Gülsüm AKŞİT

Cevap:
3600 günle emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 165 gün daha prim ödeyerek, 3435 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder