Ekrem Sarısu Mayıs 2025'te emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Mayıs 2025'te emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Mayıs 1973 doğumluyum. Sigorta girişim 1990’da olup 6100 gün prim ödemem var. 1993-1995 arası 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Mustafa KARA/ TRABZON

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2025’te emekli olabilirsiniz.

EMEKLİ AYLIĞI VERGİYE TABİ DEĞİL

Soru: Annem doğum borçlanmasını ödedi ve şimdi emekli oldu. Emekli aylığı alıyor. Acaba vergi indiriminden faydalanabilir mi? Abdullah İLDENİZ

Haberin Devamı

Cevap: Emekli aylığı vergiye tabi olmadığından emeklinin vergi indiriminden yaralanarak avantaj sağlaması mümkün değil. Sorunuzu emekli aylığını artırma açısından soruyorsanız, emekli olan annenizin vergi indiriminden yararlanarak emekli aylığını artırması gibi bir durum olamaz.

BAĞKUR’DAN SONRA SSK’YA 1260 GÜN PRİM ÖDEMENİZ GEREK

Soru: 10 Temmuz 1962 doğumluyum. SSK giriş tarihim 5 Ekim 1987 olup SSK’ya 1356 gün, Bağkur’a da 2550 gün prim ödemem var. Şu an yeşil kartlıyım. 60 yaşında 3600 günden emekli olabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Tarık ÇAKAN

Cevap: Bağkur’a hangi tarihlerde prim ödediğinizi bildirmemişsiniz. Oysa prim ödeme tarihleri belirleyici. Çünkü primi ödenmiş son yedi yılda (son 2520 gün prim ödemesi içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Bu nedenle; SSK’dan 3600 günle 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilmeniz için, Bağkur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor.

Şayet Bağkur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz varsa 60 yaşınızı dolduracağınız 10 Temmuz 2022’de emekli olabilirsiniz. Bağkur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz yoksa belirttiğimiz şartlarla SSK’dan emekli olamazsınız.

Bu durumda ya sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödeyerek ya da askerlik sürenizi borçlanmamışsanız askerlik sürenizi (20 ay kabul edilmiştir) borçlanıp, 894 gün de Bağkur’a prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI NEREDEN ALINIR?

Soru: 6 Eylül 1969 doğumluyum. SSK giriş tarihim 16 Haziran 1996 olup halen çalışmaktayım. Bundan önce hep özel şirketlerde çalıştım. Son 4 yıldır kurumsal yani belediyenin şirket kadrosunda çalışıyorum. Sorum emekli olurken tazminatımı nasıl alacağımla ilgili. 20 yılın hepsini buradan mı alacağım? Yoksa SSK’dan mı alacağım? Emekli olmama 21 ayım kaldığı gözüküyor. Tahminen ne kadar tazminat alırım? Fikriye MATPAN

Cevap: Kıdem tazminatı memurlarda olduğu gibi emekli olurken SGK’dan alınmıyor. Kıdem tazminatı işverenden alınıyor. En son çalışılan işyerinden, o işyerindeki çalışma süresi ile sınırlı olarak kıdem tazminatı alabilirsiniz. Önceki çalıştığınız işyerlerindeki çalışma sürelerinize ilişkin kıdem tazminatına son çalıştığınız işyeri karışmaz. Esasında önceki işyerlerinden kıdem tazminatını hak edecek şekilde ayrılmışsanız, işten ayrılırken kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekirdi.

Haberin Devamı

Önceki işyerlerinden kıdem tazminatını hak edecek şekilde ayrılmamışsanız örneğin kendi isteğinizle ayrılmışsanız zaten kıdem tazminatı alma hakkınız yoktu. Bir tam yıl çalışma için; kıdem tazminatının tavan tutarını (tavan tutar şu an 8.284.51 TL’dir) aşmamak üzere en son alınan brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. 4 yıl çalıştığınız son işyerinizde 2 yıl daha çalıştığınızı varsayarsak son brüt ücretinizin 6 katı kadar kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder