Ekrem Sarısu Memur yetim aylığı alabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Memur yetim aylığı alabilir mi?

Soru: Emekli Sandığı mensubu kız çocuğu, vefat eden SSK emeklisi annesinin maaşını alabilir mi? Nezahat SEVİM

Cevap: SSK; çalışan veya emekli kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli Sandığı mensubu olduğunuzdan maalesef annenizden dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani siz SSK, anneniz Emekli Sandığı mensubu olsaydı annenizden aylık alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup ana veya babasından aylık alanlar olabilir. Yasalardaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

Haberin Devamı

STAJ SİGORTASININ FAYDASI VAR MI?

SORU: İlk sigorta girişim lisede okurken stajım sırasında yapıldı. Bu sigortam ileride emeklilik için işe yarar mı? Yani stajdaki sigorta benim için ilk sigorta başlangıcı olarak dikkate alınacak mı? ECE

CEVAP: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açıcından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Stajyer sigortasında; stajyeri iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık risklerine karşı güvenceye almak için kısa vadeli sigorta kollarına prim ödeniyor.

Staj sigortasının sadece belli şartlarda doğum borçlanmasına faydası var. Çünkü sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamazken, staj tarihinden sonra ve sigortalı olmadan önceki doğumlar borçlanılabiliyor. Doğum tarihinden sonraki iki yıllık sürede prim ödemesi yoksa borçlanmayla bir doğum için 720 gün, iki doğum için 1440 gün ve üç doğum için 2160 gün kazanılabiliyor.

BELEDİYELERE GEÇİCİ GÖREVLENDİRMEYLE İŞÇİ GÖNDERİLEBİLİR Mİ?

Soru: İlçemiz sağlık müdürlüğünde görevli bir işçinin ihtiyaç nedeniyle belediyemizde geçici görevli olarak görevlendirilmesi düşünülüyor. İşçiyi belediyemizde geçici olarak görevlendirebilir miyiz? ERHAN

Cevap: Belediyeler de dahil olmak üzere 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ek 25’inci maddesi ile işçilerin kamu kurumlarında geçici görevlendirilmelerine imkan sağlanmıştır. Ancak daha sonra yayınlanan Geçici Görevlendirme Yönetmeliği ile belediyelerde geçici görevlendirme yapılması kısıtlandı.

Haberin Devamı

Aynı düzenlemede üniversitelerde de geçici görevlendirme yapılması kısıtlanmıştı. Açılan dava neticesinde üniversitelerde geçici görevlendirme yapılmamasına ilişkin düzenlemeyi Danıştay iptal etti. Ancak belediyelerde geçici görevlendirme yapılmamasına ilişkin düzenleme halen yürürlükte. Bu nedenle sağlık müdürlüğünde görevli bir işçinin belediyenizde geçici olarak görevlendirilmesi mümkün bulunmuyor.

BORÇLANMA VE YIPRANMA 52 YAŞA TABİ OLMANIZI SAĞLIYOR

SORU: 21 Eylül 1994’te polis memuru olarak göreve başladım. 21 Ekim 2004 tarihinde müstafi olarak meslekten ayrıldım. 1992 yılında yaptığım askerliğimi borçlanarak bedelini ödedim. 4388 gün Emekli Sandığı hizmetim ve 2895 gün de SSK’ya primim var. Hizmet birleştirmesi yaptım. Toplam 7283 gün prim ödemem ve 788 gün de Fiili Hizmet Süresi Zammım var. Ne zaman emekli olurum? Erdinç GÜLEÇ

Cevap: Doğum tarihinizi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak, askerlik borçlanması ve Fiili Hizmet Süresi Zammınız (yıpranma) SSK’da emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BORÇLANILAN ASKERLİK SÜRESİNE KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR Mİ?

Soru: Memurlara askerlik süresini borçlanmaları halinde askerlik süreleri için emekli ikramiyesi ödeniyormuş. İşçilerin askerlikte geçen sürelerini borçlanmalarında kıdem tazminatı ödenir mi? İşçilere de ödenip ödenmeyeceğine dair farklı görüşler var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? RESUL

Cevap: İşçilerin askerlik borçlanma süresine kıdem tazminatı ödenmez. Sadece kamuda görev yaparken askerlik süresini borçlanıp, kamudan kıdem tazminatı almaya müstahak şekilde görevlerinden ayrılan kamu işçilerine borçlandıkları askerlik süreleri için kıdem tazminatı ödeniyor. Örneğin, kamu işçisiyken askerlik süresini borçlanıp, kamudan emekli olan işçiye borçlandığı askerlik süresi için kıdem tazminatı ödenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder