Ekrem Sarısu Pandemi nedeniyle çalışılmayan süreler borçlanılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Pandemi nedeniyle çalışılmayan süreler borçlanılabilir mi?

SORU: 14 aydan beri çalıştığım işyeri kısa çalışma nedeniyle kapalıydı. İşveren ücretsiz izne göndermişti. Devletten cüzi bir maaş aldık. Ama bu sürede ne işven ne de devlet prim ödememiş. Primim eksik olduğundan emeklilik sürem uzuyor. Bu süre için prim ödenmemesi normal mi? Şayet normalse bu süreyi borçlanarak emekli olabilir miyim? k SALİH

CEVAP: Kısa çalışma nedeniyle ücretsiz izne gönderilmişsiniz. Bu süre zarfında da nakdi ücret desteğinden yararlanmışsınız. Kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenebilmesi için sigortalının fiili çalışmasının bulunması lazım. Ücretsiz izin döneminde fiili çalışmanız olmadığından, izin süreniz için işverenin de devletin de prim ödememesi doğru bir uygulama. Maalesef yeni bir yasa çıkartılmadığı sürece söz konusu sürenin borçlanılması da mümkün değil.

Haberin Devamı

SİGORTA BAŞLANGICINDAN SONRAKİ YAŞ DÜZELTMESİ DİKKATE ALINMAZ

Soru: Daha önce yazmış olduğum bir mailde ilk sigorta girişimi mahkeme kararı ile 6-7 ay öne aldırdığım takdirde, emeklilik tarihimi 1 yıl öne çekip çekemeyeceğimi sormuştum. Cevaben bunun mümkün olmadığını söylemiştiniz. Ama arşiv taraması yaptığımda Mustafa Kılınç isimli vatandaşa 3 Ocak 2020’de verdiğiniz cevapta (kendisi 1972 doğumlu ve ilk sigorta girişi 1985 olduğu halde), 48 yaşında emekli olabileceğini söylüyorsunuz. Bu konu hakkında bilgi rica edebilir miyim? Ben de olmayan koşul veya koşullar nedir? k Bülent DURAK

Cevap: Emeklilik işlemlerinde ilk defa sigorta yapılan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi esas alınır, sigorta başlangıcından sonra yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Nitekim size de aynı cevabı vermişiz. Verdiğimiz cevapta bir yanlışlık yok.

8 Temmuz 1972 doğumlu ve sigorta başlangıç tarihi 12 Mayıs 1985 olan Mustafa Kılınç’a 3 Ocak 2020’de verdiğimiz cevapta: İlk işe giriş tarihi olan 12 Mayıs 1985’te adına prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olduğunu belirtip, 5525 gün prim ödemiş olması şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağı 8 Temmuz 2020’de emekli olabileceğini belirtmiştik.

Haberin Devamı

Verilen cevap doğru olup herhangi bir yanlışlık yok. Ayrıca Mustafa Kılınç yaş düzeltmesi yapmadığından, sorunuzla nasıl ilgi kurduğunuzu anlayamadık. 18 Kasım 1989 sigorta başlangıcınıza göre, 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 16 Temmuz 2022’de emekli olabilirsiniz.

SÜRE VE PRİM TAMAM YAŞ EKSİK

Soru: 10 Eylül 1971 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Kasım 1993. Toplam 6012 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? k Cem ERBEK

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim koşulunu sağladığınızdan bundan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 10 Eylül 2025’te emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizin 340 gününü borçlanmanız halinde, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

HİZMET SÜRESİ YETERLİ OLAN MEMUR İSTERSE GÖREVİNDEN AYRILABİLİR

Haberin Devamı

SORU: 1971 doğumlu kadınım. 1986 yılında sigorta girişim yapıldı. 103 gün prim ödemem var. Ekim 1994’te Emekli Sandığı’na bağlı öğretmen olarak göreve başladım. Şubat 1998’te istifa ettim. Aralık 2000’den beri tekrar Emekli Sandığı’na tabi öğretmen olarak çalışıyorum. Emekliliğim ne zaman olur? Erkene çekebilmek için yapabileceğim bir ödeme var mıdır? k Yankı OMAÇ

CEVAP: Emekli olmak için 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan, 2023’te 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan isterseniz işinizden ayrılabilirsiniz. Bu durumda emekli aylığınız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte bağlanır. Emekli ikramiyeniz de aylığınız bağlandığında ödenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder